Lugna lamm hos Öströö

På Öströöss fårfarm utanför Varberg har de ett eget slakteri, för att minimera stressen för djuren och säkerställa djuromsorgen in i det sista. Jeanette Carlsson som arrenderar gården menar att en human slakt är en viktig del i djurvården:

Det pratas ofta om grisar som stressas, men det gäller även lammen. De föds upp i flock, och sen tvingas de i ett sista skede trängas långa sträckor och ofta vänta över natten på främmande ort.

När Öströö startade gårdsbutiken använde de sig först av ett närliggande slakteri som dock lades ner. Övriga slakterier ansåg de låg för långt borta och det var då tanken på att bygga ett eget slakteri föddes. Jeanette berättar att kunderna ringde och frågade vad de hade gjort, då köttet plötsligt smakade så mycket bättre!

Man försöker ha bra djuromsorg här hemma men sen skulle de skickas iväg långt i det sista skedet - nej det kändes inte bra. Att bygga ett eget slakteri är det bästa vi har gjort! säger Jeanette

Fåren och lammen betar ute hela betessäsongen, och när det blir vinter får de värma sig inne med tillgång till rasthagar utomhus. Gården är certifierad enligt EU-ekologiskt. Fåren betar gräs och egenproducerat vall och ärtskott som ensilleras, samt korn och havre som köps från grannar vilka också är certifierade enligt EU ekologiskt.

Öströö har även tio highland kettle kor som år ute hela året men har tillgång till vindskydd på vintern, då de för övrigt gärna håller sig i skogen. Öströö är stolta över att samla hela kedjan från uppfödning och slakt till förädling och försäljning på gården och menar att det märks på köttkvaliteten.

Besök Öströös på hemsidan

Senast uppdaterad: