”Det offentliga ska gå före” 60% av upphandlade livsmedel ska vara ekologiska 2030

Publicerad

Regeringens handlingsplan för den nationella livsmedelsstrategin lanserades den 6:e februari. En nyhet är ett inriktningsmål för ekologisk produktion och konsumtion som anger att 60 % av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till 2030.

Enligt Upphandlingsmyndighetens uppföljning av livsmedelskriterierna hösten 2016 ställdes ekologiska krav i 86 % av de undersökta upphandlingarna.  Detta innebär dock inte i dagsläget att krav på ekologisk produktion kan ställas på inom alla produktområden och på alla artiklar inom ett sortiment.

- Det uppstår alltid problem om ett krav i upphandling, till exempel krav på ekologisk konserverad ananas, ställs på en produkt som inte finns som ekologisk på marknaden. Marknadsanalysen är alltid väldigt viktigt när det gäller krav på produktion eftersom ekologiska krav i dagsläget begränsar marknadstillgången för enskilda varor, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel.

Stöd för kravställning på ekologisk produktion finns på både bas och avancerad nivå i Upphandlingsmyndighetens kriteriebibliotek.

Senast uppdaterad:

Relaterad information

TWITTER

Tweeta @uhmynd