Bloggbild_innovationdialog.jpg

Presentation

Dialog och innovation

Vi bloggar om spännande möten, workshoppar, seminarier och andra exempel som rör dialog och innovation i upphandling. Till dialog- och innovationsbloggen

Ställ frågor så tidigt som möjligt

Av: Dialog och innovation Dialog och innovation, Vård och omsorg 0

Leverantörer till offentlig sektor och upphandlande myndigheter och enheter behöver känna till en mängd regler och metoder. Rättigheter och möjligheter i den offentliga affären var temat på en konferens arrangerad av Inköpsrådet den 8 maj i Stockholm. Bland deltagarna fanns främst leverantörer.

Upphandlingsmyndigheten representerades av flera medarbetare och talade även under konferensen. Ett genomgående tema under dagen var dialog. Dialog mellan upphandlande myndighet eller enhet och leverantören är en viktig del för att få gynnsamma och hållbara upphandlingar.

För dig som leverantör går det att påverka upphandlingen så att rätt krav och metoder används. Störst är möjligheterna genom att arbeta proaktivt långt innan upphandlingen annonseras, men det går också att påverka genom att ställa rätt frågor under anbudstiden.

– Ska ni vara med i en upphandling och har tillgång till frågeunderlaget, läs det direkt och ställ frågor tidigt, sa Egil Nylen från Upphandlingsmyndigheten.

Även Mattias Ljungkvist från Upphandlingsmyndigheten berättade att från ett lagligt perspektiv finns stora utrymmen för dialog inför en upphandling.

– Dialogen under upphandling är begränsad, men inför upphandlingen är utrymmet stort.

Mattias Ljungkvist och Maria Öhman, även hon från Upphandlingsmyndigheten, gick igenom "6 myter om dialog", ett stöd för att föra dialog vid upphandling. Bland de främsta myterna inom upphandling handlar just om dialog. Här kan du läsa vanliga myter om dialog.

På vår Twitter kan du läsa mer om dagen. Följ oss gärna där för aktuell information om vårt arbete med upphandlingsstöd.

Har du ett bra exempel du vill dela med dig av, hör av dig till oss! (dialog@uhmynd.se)

Kommentera