Start

Statistikuppgift om värdet av inköp av juridiktjänster inom staten

Publicerad 05 mars 2020
Hej!

Jag arbetar med en marknadsundersökning där jag behöver ta reda på det ungefärliga värdet av det staten lägger på att köpa in juridikkonsulttjänster.
Jag har bl.a. läst riksrevisionens rapport från 2018 om staten som inköpare av konsulter. Där framgår att staten köper in tjänster för ca 15,8 miljarder, men i siffrorna från den rapporten ingår även bl.a. managementkonsulttjänster och IT-konsulttjänster. Jag undrar om ni på Upphandlingsmyndigheten har en uppfattning , mellan tummen och pekfingret, vad summan för juridikkonsulttjänster ligger på eller var jag skulle kunna vända mig för att ta reda på den uppgiften. Jag har tidigare försökt hos Kammarkollegiet, men de kunde tyvärr inte svara på min fråga.

Vänligen

Fredrik Carlsson

Publicerad 05 mars 2020

Hej!
Tack för din fråga.
Den tillgängliga statistiken visar utbetalda belopp från statliga myndigheter till leverantörer utifrån leverantörens huvudsakliga SNI-kod. Därmed kan vi inte särskilja konsultverksamhet från övriga kostnader eftersom SNI-koderna endast visar inom vilken bransch en leverantör är verksam (läs mer om SNI-koder hos SCB).

Med det sagt visar statistiken för 2018 att statliga myndigheter betalade ut närmare 4 miljarder kronor (mdkr) till företag med SNI 69101, Advokatbyråverksamhet, drygt 0,3 mdkr till företag med SNI 69102, Juridiska byråers verksamhet m.m. och knappt 1,5 mdkr till företag med SNI 74900, Övrig verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Mer detaljerade uppgifter än så kan vi tyvärr inte få fram utifrån befintlig statistik. Hoppas att det ändå kan vara till hjälp.

Med vänlig hälsning

Annika T

05 mars 2020

Hej,

Jag undrar om Upphandlingsmyndigheten har uppdaterade siffror på värdet av inköp av juridiska tjänster inom staten sedan 2018? Om det finns någon källa för statistiken ni hänvisar till skulle jag också uppskatta det!

Tack och vänliga hälsningar,
Gustav

Gustav

31 juli 2023

Hej Gustav,

Vår statistikdatabas har statistik för juridiska tjänster från år 2021. Värdet för juridiska tjänster, det vill säga under CPV-gruppen 79100000, var 86 772 287 kronor år 2021. Statistiken som erhålls via vår statistikdatabas grundar sig på den informationen som upphandlande organisationer skickar in via annonser och SCB.

För statistik från och med 2021 rekommenderar vi att man använder vår interaktiva statistikdatabas på vår webbplats. Du kan även läsa mer om tidigare statistik på vår webbplats.


Med vänlig hälsning,

Bel

Jurist

31 juli 2023

Stort tack, Bel! Har du någon tanke kring varför värdet av upphandlade juridiska tjänster (runt 100 miljoner) skiljer sig så mycket från beloppet din kollega, Annika T, hänvisade till 2020? Att statliga myndigheter betalade ut runt 5,8 miljarder kronor till företag med juridiskt relaterade SNI-koder under 2018? Det ena beloppet är ju drygt 100 gånger större än det andra, så jag har lite svårt att förstå hur det går ihop!

Tack och vänliga hälsningar,
Gustav

Gustav

01 augusti 2023

Hej Gustav,

En möjlig förklaring till skillnaden är att jag utgick från CPV-koderna för juridiska tjänster, det vill säga koden 79100000 i stället för SNI-koden. SNI-koder används för att nationellt klassificera ett företags näringsverksamhet. I offentlig upphandling klassificeras upphandlingsföremålet genom CPV-koder. Mot bakgrund av detta bör man vara försiktig med att ställa dessa två grupper av koder i direkt relation till varandra. För tillfället har vi inte analyserat frågan närmare.

Läs mer om CPV-koder på vår webbplats.

Med vänlig hälsning,

Bel

Jurist

02 augusti 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.