Start

Kommuner och regioners kostnad för ordningsvakter

Publicerad 11 mars 2020
Jag såg i er rapport som gällde 2018, att 2,9 miljarder kronor betalades ut till leverantörer av säkerhetstjänster från kommunerna, regionerna och staten. Utifrån den totalen fick jag att kommunerna lade 1,1 miljarder, regionerna 725 miljoner kronor.
Jag undrar om det mer specifikt går att se hur mycket pengar som gick till ordningsvaktstjänster? Eller är kostnaden för säkerhetstjänster=kostnaden för ordningsvakter?

Henrik Pehrsson

Publicerad 11 mars 2020

Hej och tack för din fråga,

Den statistik du hänvisar till är baserad på leverantörernas SNI-koder. Du kan läsa mer om SNI här.

För säkerhetstjänster avses leverantörer med SNI 80.100, Säkerhetsverksamhet. I detta ingår: vakt- och patrulleringstjänster, hämtande och lämnande av pengar, kvitton eller andra värdesaker med personal och utrustning för att skydda sådan egendom under förflyttningen, tjänster som utövas i pansarbil, verksamhet som utövas av livvakter, tjänster som inkluderar lögndetektorer, tjänster som omfattar tagande av fingeravtryck och verksamhet som utövas av säkerhetsvakter. 

Notera att detta inte omfattar verksamhet som utövas av reguljära polisen och rör den allmänna ordningen och säkerheten.

SNI 80.100 är den lägsta detaljeringsgraden för säkerhetsverksamhet, varför det tyvärr inte går att göra fler nedbrytningar.

Med vänlig hälsning,

Annika T

11 mars 2020 (Uppdaterat 14 mars 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.