Start

Vad räknas som leksaker?

Hej!
Jag har en fundering angående kravID 11036. Vad räknas som leksaker?
Är exempelvis produkter som fotbollar, bandybollar och annan sportlek i en upphandling av idrottsmaterial möjliga att applicera det kravet på?

Linn

Publicerad 29 maj 2020

Hej!

Kraven under produktgruppen leksaker omfattar produkter som CE-märkts under leksaksdirektivet samt hobbymaterial (som inte klassificerats som leksak och inte CE-märkts).

Enligt leksaksdirektivet om leksakers säkerhet (2009/48/EG) definieras leksaker såhär:
"Leksaker definieras som varor utformade eller avsedda att användas för lek av barn under 14 år. Även om produkten också har andra syften kan den ändå betraktas som en leksak i lagens mening, som till exempel en nalle fäst vid en nyckelring."

Bollar som är speciellt för barn, till exempel plastbollar med barndekorationer på räknas som leksak. Sportprodukter som bandybollar och fotbollar CE-märks inte. De räknas heller inte som leksak om de de inte specifikt är produkter till barn. De omfattas då inte heller av kravID 10036.

Kemikalieinspektionen har mer information om leksaksdirektivet och leksaksreglerna på sin webbplats.

Vänliga hälsningar,

Susanna

02 juni 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.