Start

Finns det hållbarhetskriterium för långsammare tillväxthastighet för kyckling?

Publicerad 16 november 2021
Hej!
WWF.s nya guide gällande kyckling röd eller gul-listar all svensk kyckling förutom KRAV. De tittar bl a på tillväxthastighet osv av kycklingar. Är detta ett krav som ni också tittar på eller hur ska vi förhållas oss till detta som kommun?

Annica Axelsson

Publicerad 16 november 2021

Hej Annica,

Upphandlingsmyndigheten har i dagsläget inget hållbarhetskriterium som omfattar långsamväxande raser eller tillväxthastighet för produktgruppen kyckling. När det är dags att revidera våra kriterier för kyckling och kalkon är det givetvis en av många aspekter vi kommer att titta närmare på.

Vill man som kommun ändå ställa ett sådant krav i sin upphandling är Upphandlingsmyndighetens rekommendation att man gör en noggrann marknadsanalys för att se vilken tillgång som finns på marknaden av kycklingråvara och kycklingprodukter som skulle klara ett sådant krav, samt vilka möjligheter till uppföljning som finns.

Läs mer om hur du genomför en marknadsanalys på vår webbplats.

För att ställa krav i upphandling i nivå med KRAV:s regelverk kan man använda Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterium för ekologisk kyckling på avancerad nivå, se KravID 10448:3 - Ekologisk vara - tillägg kyckling & ägg som finns publicerat i vår kriterietjänst.

En annan möjlighet om man som kommun vill beakta WWF:s guide, är att i sin beställning välja en annan råvara än kyckling, till exempel ett vegetabiliskt protein.

Du är välkommen att återkomma om något är oklart.

Vänliga hälsningar,

Charlotta

Hållbarhetsspecialist

17 november 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.