Start

Vad ska kommuner tänka på i samband med EU:s engångsplastdirektiv?

Flera kommuner, använder plastförpackningar när det gäller matdistribution till brukare i vårdboenden en del skolmat (specialkost), m.m. Inför kommande upphandling verkar det vara problem att använda de produkter som verksamheten är van att använda. Har du/ni några råd inför kommande upphandling av plastförpackningar för matdistribution vad kommunerna ska tänka på i förhållande till EU:s engångsplastdirektiv?

Charlotte Andersson

Publicerad 20 juni 2022

Hej och tack för din fråga om tillämpning av engångsplastdirektivet

Det är bara matlådor av expanderad polystyren som är förbjudna. För övriga engångsmatlådor av plast finns minskningskrav på 50% till år 2026 jämfört med 2022. Alla aktörer som tillhandahåller muggar eller matlådor av engångsplast ska aktivt arbeta för att nå målen. Se den vägledning som Naturvårdsverket har tagit fram

https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/plast-och-mikroplast/engangsplast#E1576726355

Naturvårdsverket arbetar även med en vägledning för ökad återanvändning.
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/plast-och-mikroplast/engangsplast/erbjuda-servering-i-ateranvandbara-muggar-och-matlador/

Margareta

Hållbarhetsspecialist

19 augusti 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.