Start

Finns det kollektivavtalsliknande villkor för budarbetare?

Publicerad 01 december 2022
Hej! Jag undrar om ni håller på att titta på att ta fram kollektivavtalsliknande villkor för personer som arbetar som bud?

Lisa

Publicerad 01 december 2022

Hej Lisa,

I dagsläget finns arbetsrättsliga villkor för godsförare publicerad i vår kriterietjänst. Med godsförare menas förare av tunga och lätta fordon som exempelvis utför gods- och budtransporter lokalt, nationellt eller internationellt. Det finns även publicerade kriterier avseende arbetsrättsliga villkor för flyttjänster.

Kriterierna har tagits fram utifrån de riskbedömningar som genomförts och där Upphandlingsmyndigheten gjort en sammanvägd bedömning att det för dessa yrkesgrupper finns risk för oskäliga arbetsvillkor när offentliga kontrakt utförs. Du hittar samtliga publicerade riskbedömningar som Upphandlingsmyndigheten genomfört på vår webbplats.

Om inte någon av våra befintliga kriterier för arbetsrättsliga villkor är tillämpliga och om det inte finns någon riskbedömning publicerad för den yrkesgrupp som omfattas av er upphandling bör ni inledningsvis göra en egen behövlighetsbedömning. I det fall ni kommer fram till att det finns ett behov av att ställa arbetsrättsliga villkor ska dessa anges enligt ett centralt kollektivavtal som gäller i hela Sverige för den aktuella yrkesgruppen eller tjänsten. Du hittar information om hur man går till väga för att fastställa arbetsrättsliga villkor på vår webbplats.

Läs mer
Läs mer om hur man genomför en behövlighetsbedömning på vår webbplats.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

05 december 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.