Start

Nyare material avseende miljöspendanalys?

Publicerad 08 december 2022
Hej! Vi undersöker nu möjligheten att göra en miljöspend i ett pågående kategoristyrningsprojekt. (Vi har genomfört en ekonomiskspend.) Ser ert fina materail ni lagt upp gällande miljöspend och en excelfil. Den är från 2019. Finns det en än nyare? Tänker på klimatindikatorerna som kan ändrats. Det skulle vara värdefullt att även få prata med någon kunnig inom området. Tack på förhand!

matina

Publicerad 08 december 2022

Hej,

Så roligt! Det stora arbetet består oftast av att bygga ett kategoriträd och kategorisera leverantörerna med mera, så det låter som att ni har kommit en bra bit på väg också om ni vill införa Miljöspendanalys.

Eftersom du nämner 2019 så misstänker jag att du menar De offentliga inköpens miljöpåverkan som har analyserat inköpen år 2019. Denna bygger på Environmental extended input/output analysis metoder.

Avseende att bygga upp en långsiktig och uppföljningsbar analys för en enskild organisation rekommendera jag istället i dagsläget att utgå ifrån de verktygsdelar vi publicerat som bygger på (konsekvensbaserad/) process-LCA. Indikatorerna i miljöspendanalysen är då kompatibla med standardiserade miljövarudeklarationer som baseras på process-LCA (så som EPD:er). Det gör uppföljning och utveckling av det kategoribaserade miljöarbetet utvecklingsbart på ett helt annat vis.

I våras publicerade vi det material på webb som fungerar som en verktygslåda för de som vill bygga upp miljöspendanalys i enskilda organisationer eller i tjänster för inköpsanalys. Indikatorerna i denna är daterade 2021. Här finns också fördelningsnycklar för livsmedel - för djupare eller schabloniserad analys av den kategorin - och fördelningsnycklar för bränslen och el. Dessa innehåller funktioner för prisjusteringar. På den webb-sidan finns även mer material och rapport att läsa.

Hoppas att det besvarar frågan!

Med vänliga hälsningar,

Jens

12 december 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.