Information med anledning av covid-19
Här samlar vi information om allt som berör offentlig upphandling och statsstödsregler med anledning av spridningen av det nya coronaviruset.
Olika myndigheters roller och stöd
Socialstyrelsen har i den här situationen fått i uppdrag att på nationell nivå samordna och också genomföra upphandling av sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinskteknisk utrustning.
Vill du erbjuda material eller utrustning fyller du i formuläret på Socialstyrelsens webbplats. De hör av sig så snart de kan och uppskattar att du har överseende med att det kan ta lite tid.
För viss skyddsutrustning som inte är CE-märkt kan Arbetsmiljöverket ge tillfälligt tillstånd för tillverkare och importörer av sådan utrustning. Ansökan görs på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har en samordnande roll på övergripande samhällsnivå och förmedlar information till allmänheten på krisinformation.se.
MSB kan bland annat förmedla stöd till berörda aktörer som hanterar samhällets funktioner under nuvarande situation. Om du kan erbjuda ditt stöd, kontakta MSB på resurssamordning@msb.se.
MSB har också tagit fram ett planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser av varor och tjänster. I stödmaterialet hittar du olika frågor som du kan ställa i syfte att upprätthålla verksamhet och identifiera vilka alternativa lösningar som finns.
Stödmaterialet finns på MSB:s webbplats
Planeringsstöd för bortfall av personal, varor och tjänster (pdf)
Vår uppgift är att stötta med vår expertkunskap om allt som rör offentlig upphandling och statsstöd. Vi samlar därför all aktuell information på dessa sidor och uppdaterar kontinuerligt. Vi stöttar också Socialstyrelsen och Regeringskansliet vid behov.
Offentliga affärers roll i samband med covid-19-pandemin
Spridningen av sjukdomen covid-19 har stor påverkan på samhället. Offentliga inköp är en förutsättning för att klara försörjningen av nödvändigt material och utrustning i hälso- och sjukvård. Då måste inköpen kunna ske effektivt och snabbt.
Samtidigt har de offentliga inköpen en stabiliserande effekt på ekonomin. Det görs offentliga inköp för över 700 miljarder kronor per år i vanliga fall och det här är köp som är viktiga att de fortsätter även i den här situationen.
Som upphandlande organisation är det nu extra viktigt att ha dialog med sina leverantörer om hur organisationens behov kan ha förändrats och om leverantörernas förmåga att leverera på befintliga avtal har påverkats. Det är upphandlande organisationer och deras leverantörer som tillsammans behöver hjälpas åt för att skapa bästa möjliga förutsättningar att hantera smittspridningen och de effekter som uppstår i spåret av den.
Svar på aktuella frågor
Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi fått med anledning av spridningen av det nya coronaviruset.
Stöd för upphandling i akuta situationer
Upphandlingslagstiftningen är anpassad för akuta situationer som den nu rådande covid-19-pandemin. På dessa sidor hittar du stöd för din upphandling.
Vägledning om ändring av avtal på grund av covid-19-pandemin
På denna sida redogör vi på Upphandlingsmyndigheten för vår uppfattning om ändringar av kontraktsvillkoren som upphandlingsreglerna tillåter i den rådande situationen.
Vägledning om ändring av avtal på grund av covid-19-pandemin
Statsstödsfrågor med anledning av covid-19
De nödvändiga åtgärder som nu vidtas för att minska spridningen av det nya coronaviruset får stor påverkan på ekonomin. Vissa branscher drabbas extra hårt. Tillfälliga statsstödsregler har därför införts som ger större möjligheter. Allt statsstöd ska godkännas av kommissionen.
Statsstödsfrågor med anledning av covid-19
Finansiering av regionala flygplatsers kostnader till följd av covid-19-pandemin
Statsstödsregler för kollektivtrafik och annan landbaserad trafik under covid-19
Våra nyheter
Med anledning av covid-19-pandemin publicerar vi nyheter och råd löpande på vår webbplats. Här samlar vi våra viktigaste nyheter.
Under våren blev upphandling och statsstödsreglerna heta ämnen, när coronapandemin slog till med full kraft. Vi har sammanställt våra erfarenheter och insikter från de första sex månaderna av pandemin i en rapport.
Coronapandemin ur ett upphandlingsperspektiv (sammanfattning)
EU-kommissionen har förlängt giltigheten av det allmänna gruppundantaget (GBER), den allmänna förordningen om de minimis-stöd och ett antal riktlinjer för statsstöd. GBER och vissa andra statsstödsregler ändras så att även företag i svårigheter kan få stöd med anledning av covid-19-pandemin.
Kommissionen förenklar stödgivning ytterligare med anledning av covid-19
EU-kommissionen har publicerat en vägledning som beskriver olika stödåtgärder som en medlemsstat kan vidta, enligt statsstödsreglerna, för att hjälpa företag verksamma i landtransportsektorn (med fokus på kollektivtrafik) under covid-19.
Statsstödsregler för kollektivtrafik och annan landbaserad trafik under covid-19
Pausad flygtrafik medför att många regionala flygplatser får avsevärt minskade intäkter under covid-19 pandemin jämfört med ett normalår. För att regioner och kommuner ska kunna bidra till flygplatsernas finansiering i krisen ger vi svar på vilka möjligheter som finns till att ge stöd enligt statsstödsreglerna.
Möjligheter att ge statsstöd till regionala flygplatser under covid-19
I spåren av covid-19-pandemin har många hotell, restauranger och andra verksamheter i service- och detaljhandelssektorn fått ekonomiska svårigheter. Detta medför ofta problem med att betala hyran. Genom att kommissionen nu har godkänt en svensk ordning för statsstöd, har hyresvärdar möjlighet att få en del av en hyresrabatt ersatt genom stöd från staten.
Möjligheter till statsstöd i form av statlig finansiering av hyresrabatter
Vi fortsätter att uppdatera informationen på vår webb om statsstödstillämpningen och förutsättningarna för att få statsstödsgodkännanden med anledning av covid-19 pandemin. Kommissionen anpassar reglerna löpande för att möjliggöra nödvändiga stöd inom EU
Europeiska kommissionen har godkänt svenska regeringens planer på ett nytt statsstöd till förmån för flygbolag med anledning av covid-19-epidemins ekonomiska konsekvenser. Beslutet ger regeringen förutsättningar att kunna hjälpa flygbolag med likviditet så att de ska klara sig genom pandemin.
EU-kommissionen har uppdaterat det tillfälliga statsstödsregelverket som gäller under covid-19.
Kommissionen godkänner regeringsplaner på lånegarantier till flygbolag
Fredagen den 3 april reviderades det tillfälliga statsstödsregelverk som kommissionen tillämpar med anledning av covid-19 pandemin. Genom ändringarna utvidgas EU:s medlemsstaters möjligheter att lämna statsstöd ytterligare.
Europeiska kommissionen har godkänt en svensk statsstödsansökan om kreditgarantier som Riksgälden ska kunna bevilja kreditinstitut till förmån för i första hand små och medelstora företag. Riksdagen måste dock bemyndiga regeringen att ställa kreditgarantierna i enlighet med förslaget om extra ändringsbudget för 2020 innan Riksgälden kan verkställa garantiprogrammet.
EU-kommissionen har publicerat en vägledning om användningen av reglerna om offentlig upphandling i nödsituationen i samband med covid-19-krisen. Vägledning är särskilt inriktad på upphandlingar i brådskande fall.
Hur kan offentliga organisationer tillsammans med sina leverantörer säkra nödvändiga leveranser i den extraordinära situation som vi står i? Dialog och ömsesidig förståelse är en nyckel för att klara samhällsservicen nu och framåt. Genom sina stora inköp kan offentlig verksamhet ha en stabiliserande effekt på ekonomin. Använd den kraften!
På grund av covid-19 har arbetsmarknadens parter beslutat att skjuta fram avtalsförhandlingarna. Det innebär att ett stort antal kollektivavtal kommer att förlängas. Därmed kommer också de arbetsrättsliga villkor för lön, arbetstid och semester som vi har publicerat fortsätta att gälla.
Europeiska kommissionen har antagit ett nytt tillfälligt regelverk för statliga stödåtgärder med anledning av covid-19. Syftet är att göra det möjligt för medlemsstaterna att ytterligare stödja ekonomin i krisen.