Styrning av material, varor och kemiska produkter
Nivå: Basnivå. Finns även som Avancerad nivå
Utan styrning av informationen om varor, material och kemiska produkter så kan inte beställaren kontrollera om kraven på miljö- och hälsofarliga ämnen har följts när varor, material och kemiska produkter byggts in i byggnaden. Framtida hantering av material, liksom materialinventeringar inför rivningar och ombyggnader underlättas och kostnader för detta minskas liksom miljö- och hälsorisker vid hanteringen.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10938:1
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
AMA-rubrik:
AMA AF 12,
AFD.242 Tillhandahållande av handlingar och uppgifter från entreprenören under entreprenadtiden
(Sätt in nedanstående text under denna rubrik och där under en egen okodad underrubrik "Styrning av material, varor och kemiska produkter".)
OCH
AMA Hus 14
YSL.1 Dokumentation av miljöpåverkan av varor och material i hus
(Sätt in nedanstående text under denna rubrik och där under en egen okodad underrubrik "Styrning av material, varor och kemiska produkter".)
Entreprenören ska innan projekteringen påbörjas, upprätta en loggbok för dokumentation av material, varor och kemiska produkter (nedan gemensamt benämnda varorna). Loggboken kan vara baserad på papper eller elektroniska stöd.
Entreprenören ska meddela beställarens ombud när loggboken är upprättad.
Loggboken ska användas genom de olika byggskedena, så att information om varorna kan följas från projekteringsskede till överlämning till beställaren. (Nedan gäller punkt d till och med punkt e endast för de material, varor och kemiska produkter som anges i bilagan Tabell 1 Material som byggs in, i kravet " Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper"). Loggboken ska innehålla minst:
- a) Innehållsförteckning och förklaring av loggbokens struktur,
- b) Vilket projekt och fastighet loggboken gäller för.
- c) CE-märkning över inbyggda byggprodukter1. CE-märkningen ska vara upprättad i enlighet med Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring av byggprodukter och om upphävande av rådets direktiv 89/106/EG.
- d) Varunamn, artikelnummer, tillverkare och/eller leverantör
- e) Om varan motsvarar beställarens krav på miljö- och hälsofarliga ämnen.
- f) Vilket bedömningssystem2 har använts för att säkerställa beställarens krav.
- g) Hur uppkomna avvikelser hanterats och när dessa godkänts av Beställaren.
- h) Innehållsdeklarationer, säkerhetsdatablad.
- i) Miljödeklaration såsom, EPD eller Byggvarudeklaration, för varor, om sådan finns.
- j) Inbyggd mängd (vikt) av material, varor och ämnen samt miljö- och hälsofarliga ämnen, inklusive avvikelser från beställarens krav.
- k) Skötselinstruktioner där sådan finns.
Loggboken ska användas och ingå i bygghandlingarna och ska bli en del av relationshandlingarna.
1) Var observant på att det finns material och byggvaror som är undantagna från reglerna om CE-märkning, exempelvis återanvända material. Sådana undantag behöver ej ha CE-märkning.
2) Med bedömningssystem menas exempelvis BASTA, SundaHus Miljödata, Byggvarubedömningen eller likvärdigt bedömningssystem.
Förslag till bevis
Kravet ska utföras under kontraktstiden (kontrolleras ej i anbudet).
Föremål för upphandling
Totalentreprenader eller insatser för renovering, till- eller ombyggnad, av skolor
Hur kravet ska användas
Hantering av kraven
Observera att om beställaren själv har ett bedömningssystem som beställaren kostnadsfritt ger entreprenören tillgång till så skulle ett krav kunna vara att entreprenören ska rapportera i det systemet. I sådant fall måste ovanstående krav och ett systembundet krav granskas gentemot varandra så att inga motstridiga villkor finns eller villkor som kan strida mot upphandlingsrättsliga principer.
OBS : Uppdatering påbörjad avseende AMA-kodning. Senaste AMA Hus är från 2018. Kraven är för närvarande försedda med AMA 2014.
Hantering av krav på basnivå
Punkt 3d) till och med 3e) avser alltså de material, varor och kemiska produkter som Beställaren/upphandlaren har valt att ska omfattas av Upphandlingsmyndighetens upphandlingskriterier om miljö och hälsofarliga ämnen, och som anges i bilagan Tabell 1 Material som byggs in.
För punkt 3c) avses den så kallade Byggproduktförordningen som kräver att en standardiserad information om produktens prestanda ska finnas på alla byggprodukter som omfattas av förordningen.
Att en byggprodukt är CE-märkt visar att produkten kan uppfylla förordningen och att det finns en produktprestandadeklaration som kan hämtas från tillverkaren eller återförsäljaren. Var observant på att det finns material och byggvaror som är undantagna från reglerna om CE-märkning, exempelvis återanvända material. Sådana undantag behöver ej ha CE-märkning. CE-märkningen medger också spårbarhet och möjlighet att söka ytterligare information om produkten. Att märkningen finns innebär dock inte att produkten ifråga uppfyller tekniska krav enligt lag eller förordning. Mer information om CE-märkning finns hos Boverket.
Vilka byggprodukter som omfattas av byggproduktförordningen kan man få information om från http://ec.europa.eu/growth/sectors/construction/product-regulation/index_en.htm
För överlämningen finns ett kriterium som specificerar planeringen och förbereder överlämningen.
Uppföljning av kravet
Granskning av Loggboken som Entreprenören har upprättat. Begäran att Entreprenören visar för Beställaren att loggboken har motsvarande rutiner och innehåller ovan angivna punkter. Brister ska noteras och åtgärdas.
Miljömål
Motiv
Utan en loggbok för information om varor, material och kemiska produkter så kan inte beställaren kontrollera om kraven på miljö- och hälsofarliga ämnen har följts för de varor, material och kemiska produkter som byggts in i byggnaden. Loggboken hjälper även till att se var i byggnaden varor, material och kemiska produkter har placerats eller byggts in. Framtida hantering av material, liksom materialinventeringar inför rivningar och ombyggnader underlättas och kostnader för detta minskas liksom miljö- och hälsorisker vid hanteringen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10938:1
- Versionsdatum
- 2015-05-26