Livscykelkostnadsberäkning kyl- och frysskåp
LCC-kalkyl kan användas för att utvärdera på de mest energieffektiva produkterna.
KravID
10079
Kriterienivå
Basnivå
Kriterietyp
Tilldelningskriterier
Kriterietext
Den upphandlande myndigheten kommer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet enligt följande kalkylförutsättningar (upphandlaren definierar):
- Antal användningsår (år)
- Årlig användning (dagar)
- Antal kyl- och frysskåp som ska upphandlas (st)
- Kalkylränta (procent)
- Elpris (SEK/kWh)
- Storlek, ex yttermått
Leverantören ska lämna följande information, som kommer utgöra grund för utvärdering av anbudet. Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet är det som ger lägst kostnad enligt LCC-beräkningen.
Anskaffningskostnad:
- Inköpspris inkl. leveranskostnad (SEK/st)
Drift- och underhållskostnad:
- Nettovolym som motsvarar angiven storlek, beräknad enligt EN 441 eller likvärdigt (liter)
- Energianvändning per styck, beräknad enligt EN 441 eller likvärdigt (kWh/48h/m3)
AMA-rubrik:
Skriv in kravtexten under aktuell kod och rubrik i AMA Hus 14, B KYLENHETER OCH FRYSENHETER FÖR LIVSMEDEL M M:
XMB.111 Kylskåp med inbyggt kylaggregat
XMB.112 Kylskåp anslutna till köldmediesystem
XMB.113 Kylskåp anslutna till köldbärarsystem
XMB.1141 Dryckeskylskåp med inbyggt kylaggregat
XMB.1142 Dryckeskylskåp anslutna till köldmediesystem
XMB.1143 Dryckeskylskåp anslutna till köldbärarsystem
XMB.221 Frysskåp med inbyggt kylaggregat
XMB.222 Frysskåp anslutna till köldmediesystem
- Energianvändning: Resultat, exempelvis testprotokoll, från utfört test enligt standard EN441 eller likvärdigt.
Upphandlande myndighet rekommenderas att använda bilagd LCC-verktyg för professionella kyl- och frysskåp.
Det offentliga köket är en energikrävande verksamhet. I en skolbyggnad, till exempel, beräknas storköket stå för runt 13% av elanvändningen (exkl. elvärme). Utrustningen som används för tillagning, kylförvaring och disk är energikrävande och står ofta på under många timmar per dag. Sett ur ett livscykelkostnadsperspektiv så är det högst relevant att efterfråga energieffektiv utrustning och produkter av god kvalitet. Storköksutrustningen är designad för en lång livslängd och intensiv användning.
- KravId
- 10079
- Kriterienivå
- Basnivå
- Kravtyp
- Tilldelningskriterier
- Föremål för upphandling
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
Aktuellt KravID: 10079
Versionsdatum: 2014-03-27 00:00:00