Miljömässigt hållbar odling – kaffe, te och kakao
Nivå: Avancerad nivå
Odling av kaffe, te och kakaoprodukter sker i tropiskt och subtropiskt klimat och kan ha stor påverkan på miljö, klimat och lokala ekosystem. Upphandlande myndigheter kan efterfråga att konventionellt odlade kaffe, te och kakaoprodukter uppfyller miljökrav, exempelvis att naturliga och särskilt känsliga ekosystem ska skyddas.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11126:1
- Grupp:
- Kaffe, te och kakao
Kriterietext
Produkter av kaffe, te och kakao ska komma från odlingar där minst följande åtgärder vidtas för att minska påverkan på miljö, klimat och lokala ekosystem:
- Uppodling eller varaktig förändring av naturliga ekosystem ska inte förekomma. Verifiering ska ske av att uppodling av naturliga ekosystem inte har skett efter 2014.
- Uppodling eller varaktig förändring av områden med särskilt höga skyddsvärden (så kallade High Conservation Value - HCV-områden) ska inte förekomma. Verifiering ska ske av att uppodling av HCV-områden inte har skett efter 2008.
- Åtgärder vidtas för bevarande av biologisk mångfald.
- Åtgärder vidtas för skydd av vattenresurser och bevarande av jordkvalitet.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Märkning som uppfyller kravet, exempelvis Rainforest Alliance, UTZ certified eller likvärdig märkning.
Förslag till uppföljning
- Produktmärkning
- Efterfråga dokumentation som visar att kravet är uppfyllt av din leverantör. Den upphandlande myndigheten kan i detta fall komma att begära att uppgifterna styrks av en oberoende tredje part. Leverantören står för denna kostnad.
Föremål för upphandling
Kaffe, te och kakaobaserade produkter med miljömässiga och sociala hänsyn.
Hur kravet ska användas
Flera organisationer som exempelvis Rainforest Alliance, UTZ Certified, Fairtrade och andra aktörer arbetar med att öka den miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarheten inom kaffe/te/kakaosektorn. Efterfrågan på och marknadstillgång av hållbart producerade kaffe, te och kakaoprodukter ökar ständigt.
Miljömål
Motiv
Odling av kaffe, te och kakao kan ha stor påverkan på ekosystem. Att välja varor som odlas med miljömässigt ansvarsfullt främjar långsiktigt hållbara produktionssystem där hänsyn tas till odlarens sociala och ekonomiska förhållanden. Mervärden inkluderar även åtgärder för minskad klimatpåverkan och anpassning av odlingarna till ett förändrat klimat.
Flera organisationer som exempelvis Rainforest Alliance, UTZ Certified, Fairtrade och andra aktörer arbetar med att öka den miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarheten inom kaffe/te/kakaosektorn. Organisationerna har olika utgångspunkter men samtliga uppmuntrar allt mer hållbara produktionssystem.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11126:1
- Versionsdatum
- 2019-01-28
2019-01-28, Krav ID 11126:1: Ändrat namn. Renodlat miljömässiga åtgärder och tydliggjort kriterier. Inkluderat cut-off dates för verifiering av bevarande av HCV områden.
2016-12-16, Krav ID 11126: Ursprunglig version.