Minimerad antibiotikaanvändning - kyckling och kalkon
Nivå: Spjutspetsnivå
Ökad antibiotikaresistens innebär ett stort hot mot den globala folkhälsan och är en viktig hållbarhetsutmaning. En hög användning av antibiotika i animalieproduktionen har ett samband med ökad resistensutveckling. Användningen av antibiotika inom animalieproduktionen bör därför minska. Antibiotika i tillväxtfrämjande syfte är förbjudet inom EU men antibiotika bör inte heller användas på friska djur för att förebygga sjukdom.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11247
- Grupp:
- Kyckling
Kriterietext
Produkter av kyckling och kalkon ska komma från stall där max 1% av de flockar som levereras till slakt under en 12 månaders period har behandlats med antibiotika enligt definitionen av veterinärmedicinska läkemedel 2001/82 EG.
Antibiotika ska inte användas i tillväxtfrämjande eller förebyggande syfte, eller för att dämpa förväntade sjukdomsutbrott. Antibiotika ska endast användas till sjuka djur eller djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter ordination av veterinär.
Förslag till bevis
- Läkemedelsanvändning till aktuell flock enligt djurägarförsäkran, eng. Food chain information via slakteri.
- Sammanställd läkemedelsanvändning via tex. stalljournal eller läkemedelsjournal.
Förslag till uppföljning
Kontroll på produktionsnivå, efterfråga underlag av din leverantör exempelvis:
Slakteriprotokoll, stalljournal, läkemedelsjournal eller kvalitetsledningssystem som innefattar antalet behandlingar med veterinärmedicinska preparat.
Observera att det kan ta tid för din leverantör att få fram önskad information och att uppföljning utförs tidigast 12 månader efter avtalsstart.
Föremål för upphandling
Kycklingkött med miljö- och djurskyddskrav
Hur kravet ska användas
Med flock avses definitionen enligt (EG) 2160/2003 Art 2.3.b: Alla fjäderfän med samma hälsostatus som hålls på samma fastighet eller inom samma inhägnad och som utgör en enda epidemiologisk enhet; för fjäderfä som hålls inomhus omfattas alla fåglar som delar samma luftvolym.
Miljömål
Motiv
Hög antibiotikaanvändning inom animalieproduktionen har ett samband med ökad resistensutveckling. Användningen av antibiotika i animalieproduktion bör därför begränsas där så är möjligt. Sjuka djur behöver dock fortsatt kunna behandlas med antibiotika men antibiotika ska inte användas i tillväxtfrämjande eller sjukdomsförebyggande syfte. Producenter som arbetar effektivt förebyggande med smittskydd och djurhälsa har möjlighet att avsevärt begränsa användningen av antibiotika eftersom friska djur inte behöver medicineras.
WHO har publicerat en lista på kritiskt viktiga antimikrobiella ämnen för humanmedicin som vägledning för prioritering av insatser för att minska av användningen av dessa inom animalieproduktionen.
Läs mer här
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11247
- Versionsdatum
- 2018-10-01