Eskilstunas äldre i matlag

I Eskilstuna finns möjligheten för de äldre att äta tillsammans i gemytliga miljöer, att i så kallade Matlag bli serverade måltider vid bordet i stället för att få en matlåda hemlevererad.

Bakgrunden var att man ville hitta ett komplement till den traditionella matdistributionen av mat till pensionärer i ordinärt boende. I stället för att leverera hem maten så har man i kommunen upprättat Matlag, fördelade geografiskt över kommunen, dit de äldre har möjlighet att ta sig för att vara med i en gemenskap kring måltiden. Personerna som serverar i Matlaget är den ordinarie hemtjänstpersonalen.

- I stället för engångsförpackade matlådor är det tallrikservering på dukade bord, det skapar trevnad och är bra både för den sociala och för den globala miljön, säger Helena Elmberg, Kostchef på vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Matdistribution och deltagande i Matlag är biståndsbedömda insatser. För övrigt finns möjligheten att besöka någon av Eskilstuna Kommun restauranger som ligger i anknytning till äldreboenden och som vänder sig främst till pensionärer.

- Till matlagens måltider vet vi vilka som kommer. Vi har ansträngt oss för att skapa trivsel. Lokalerna är gemytliga, ombonade, och det ger en hemkänsla att komma dit. Det är trevligt för gästerna att möta samma personer varje dag, och det skapas en relation mellan gästerna. Om någon inte kommer frågar de andra efter personen, så det skapar starka band, berättar Helena Elmberg.

Dessutom ägnar man sig i matlagens lokaler åt positiva mervärden, till exempel underhållning, som verkar friskhetsbevarande, och gästerna kan stanna kvar efter måltiden för att de tycker att aktiviteten som följer är trevlig. För de som inte kan ta sig dit finns hjälp att få, någon kommer och tar den äldre under armen.

- Målsättningen var att skapa välbefinnande och en social gemenskap, maten smakar ju bättre om du har en granne att prata med! Det ska vara en trivselpunkt, en mötesplats.

Detta menar Helena Elmberg fast och menar att utmaningen är att vara heltäckande över staden, så att ännu fler ska kunna ta sig till dessa måltids- och gemensamhetsstunder.

Vill du veta mer? Kontakta Helena Elmberg, Kostchef på Vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun, helena.elmberg@eskilstuna.se

Senast uppdaterad: