På Lidingö agerar föräldrar för skolmaten på gräsrotsnivå

Lidingöbon Josefin Wäneland har sedan länge engagerat sig i frågan kring bra skolmat för sina barn. Sedan ett år tillbaka ligger hon och två andra föräldrar bakom bloggen Bra Skolmat.

Varför började du engagera dig i frågan om skolmaten?
Det började med att jag åt skollunchen som serverades när min ena son hade inskolning. Maten var bedrövlig och jag som har ett starkt miljöintresse började kika på hur innehållsförteckningarna såg ut. Jag kontaktade den dåvarande leverantören men fick inga bra svar på vad maten innehöll. Inte heller rektorn intresserade sig för frågan så jag började arrangera en namninsamling bland skolans föräldrar. Vi efterfrågade skolmat utan exempelvis GMO och tillsatser och fick snabbt ihop flera tusen underskrifter. I och med det så startade vi bloggen som är ett sätt att uppmärksamma ämnet.

Vilket syfte har bloggen idag?
Vi vill att våra barn ska kunna serveras god och näringsriktig lunch i skolan som är tillagad av bra råvaror och i största möjligaste mån fri från tillsatsämnen. Mat och miljö hänger nära ihop och för att undvika en hög miljöbelastning måste vi påverka livsmedelsupphandlingen. Till en början insåg vi att sociala medier gav oss möjlighet till att hitta andra engagerade föräldrar samtidigt som lokalpressen intresserade sig för skolmatsfrågan. Vi har fått mycket positiv respons och hittat flera eldsjälar runt om på Lidingö.

Ni var även med och påverkade skolans nya livsmedelsupphandling?
Ja, jag fick nys om att en ny upphandling var på gång och ville få tjänstemännen som satt med detta att lyssna på oss föräldrar som en form av referensgrupp. De gick med på att ha en dialog och vi har verkligen känt att vi har kunnat påverka från gräsrotsnivå. I den nya upphandlingen finns flera skallkrav kring tillsatser och de är mer specifika än tidigare. Jag hade gärna sett mer av krav på miljö och god djurhållning framförallt, men detta var verkligen ett positivt besked.

Det har varit trögt i början i och med det svaga intresset från skolan. Men i efterhand så har det varit jätteroligt och vi har känt att vi har gjort skillnad i och med våra möten med upphandlarna där man faktiskt har lyssnat på oss. I januari 2011 börjar avtalet gälla för de nya leverantörerna och då är vi självklart med och ser vad som händer inför framtiden.

Kontakta Josefin på tfn 0709 90 13 95 eller josefin@waneland.se

Läs mer på www.braskolmat.blogspot.com

Senast uppdaterad: