När köpare eller leverantör har skapat ett meddelande i systemet behöver det överföras till mottagaren. Nedan beskriver vi olika sätt att skicka digitala meddelanden mellan köpare och säljare.
PEPPOL
PEPPOL står för Pan-European Public Procurement On-Line och är en organisation som bland annat tillhandahåller en infrastruktur för informationsförmedling. PEPPOL är också en verksamhets- och avtalsmodell samt en uppsättning vägledningar och tekniska specifikationer (standarder). PEPPPOL:s standarder rekommenderas av SFTI. PEPPOL ger stöd för digitala processer för e-upphandling och e-handel.
Genom PEPPOL kan köpare och säljare nå varandra på ett enkelt sätt – de som ansluter sig får tillgång till samtliga köpare och säljare som finns registrerade i PEPPOL-nätverket – inte bara i det egna landet utan även internationellt. De behöver inte veta några detaljer om varandras tekniska lösningar eller vilken operatör som har ansvar för driften.

I PEPPOL används inte bilaterala samtrafikavtal utan i stället tecknar operatörerna ett operatörsavtal med en PEPPOL-myndighet. I Sverige är det Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). PEPPOL används i många europeiska länder, och många företag och organisationer är anslutna. Det finns många fördelar med att använda PEPPOL:s infrastruktur, bland annat att det blir enklare att ansluta nya leverantörer och att problem kopplade till ömsesidiga samtrafikavtal kan undvikas. Läs mer om PEPPOL.
Kommunicera digitalt via VAN-tjänst
Leverantören och köparen kan också skicka elektroniska meddelanden via sina operatörer. Modellen grundar sig på principen att köparen och leverantören själva har valt en egen operatör som agerar på sin kunds uppdrag (det vill säga köparen eller leverantören).
Tjänsten som användaren köper av sin operatör brukar kallas för VAN-tjänst (value added network) och används till exempel för att konvertera och förmedla elektroniska meddelanden. Användaren betalar sin operatör för de tjänster de köper. När köparen ansluter en leverantör till ett e-handelssystem, och om parterna kommer överens om att skicka digitala meddelanden via respektive operatör, behöver de säkerställa att operatörerna har samtrafikavtal upprättade mellan sig, eller att de ingår samtrafikavtal.
Leverantörsportaler
Köparen kan välja att sätta upp en leverantörsportal för att e-handla med leverantörer som har lägre teknisk mognadsgrad. Portalen är en webbaserad elektronisk plattform, som köparen skickar meddelanden till från sitt e-handelssystem.
Leverantören tar emot meddelanden via portalen, till exempel en order, och kan registrera information, till exempel en faktura, i portalen. Meddelanden från leverantören överförs via portalen till köparens e-handelssystem.
En leverantörsportal kan vara en integrerad del av köparens e-handelssystem eller en mer frikopplad modul eller tjänst som integreras mot köparens e-handelssystem.