Regelverk vid en olönsam bostadsinvestering på en svag bostadsmarknad
Flera olika regelverk aktualiseras om en kommun behöver göra avsteg från affärsmässiga principer för att bygga hyresbostäder för äldre på en svag bostadsmarknad. Vår vägledning avser ekonomiska och juridiska överväganden som en kommun med en svag bostadsmarknad bör göra om den vill finansiera en bostadsinvestering som inte kan motiveras av affärsmässiga skäl.
Innehåll på denna sida
- Exemplet Bystad
- Ska de avtal som kommunens bostadsinvestering innebär upphandlas?
- Undantaget för interna upphandlingar – det så kallade Teckalundantaget
- Det företag som uppför eller omvandlar fastigheten tilldelas en byggentreprenad
- Redovisningsreglernas effekter på fastighetsinvesteringar på svaga bostadsmarknader
- Affärsmässiga principer och stöd enligt Allbolagen
- Statsstödsreglernas effekter på fastighetsinvesteringar på svaga bostadsmarknader
- Andra statsstödsrättsliga alternativ
På denna webbsida beskriver vi de regelverk som aktualiseras och hur kommunen kan agera för att skapa ett bostadsutbud som kan tillgodose äldre personers bostadsbehov på en svag bostadsmarknad inom ramen för dessa.
Utmaningarna med hyresbostäder för äldre på svaga bostadsmarknader och de olika stegen i den förstudie som krävs som underlag för beslutsfattandet beskriver vi på huvudsidan för detta webbstöd. För besluts-, genomförande- och uppföljningsfasen presenterar vi tre olika modeller för kommunalt statsstöd.
De regelverk som främst kommer i fråga i alla delar av processen är:
- Upphandlingsreglerna
- Redovisningsreglerna
- Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag (Allbolagen);
- Statsstödsregelverket.
Kommunen och bostadsföretaget behöver arbeta parallellt med framför allt frågor som rör upphandling, ekonomi och statsstöd, i samtliga faser av beslutsprocessen.
Exemplet Bystad
Marknadskrafterna inklusive de kommunägda bostadsföretagen kan normalt tillgodose bostadsbehov för äldre utan offentlig finansiering, som kan vara statsstöd. En svag bostadsmarknad kännetecknas dock ofta av att det saknas tillgång till privat kapital för sådana investeringar. I en situation där det i en kommun uppstår ett behov av att finansiera nya eller tillgänglighetsanpassade bostäder för äldre i det ordinarie bostadsbeståndet på grund av att
- det råder brist på tillgängliga bostäder
- samtidigt som kommunens allmännyttiga bostadsaktiebolag konstaterar att investeringar inte är förenliga med affärsmässiga principer eftersom de inte är lönsamma för företaget
behöver kommunen ta ställning till de ekonomiska och rättsliga förutsättningarna som gäller.
I den fiktiva kommunen ”Bystad” har det under en lång tid pågått en utflyttning av arbetskraft till närmaste centralort och få nya jobb skapas i kommunen. Risken för att det uppstår vakanser i flerbostadshus i kommunen bedöms av relevanta aktörer vara så hög att hyresintäkterna från uthyrningen av bostadslägenheterna i en bostadsfastighet under dess livslängd inte kan förväntas täcka kostnaderna för att bygga (och ”drifta”) bostäderna. Varken någon privat hyresvärd eller kommunens allmännyttiga bostadsaktiebolag har byggt några hyreshus på 30 år.
Bystads kommun konstaterar dock att det finns brist på tillgänglighetsanpassade lägenheter för äldre på den ordinarie bostadsmarknaden. Bystads kommun vill därför ge sitt kommunala bostadsaktiebolag i uppdrag att upphandla en byggentreprenad för sådana bostäder, trots att den investering som krävs inte är lönsam för bostadsaktiebolaget. I ett sådant läge aktualiseras bland annat krav på att ta ställning till:
- om kommunen enligt upphandlingsreglerna får direkttilldela bostadsbolaget uppdraget att upphandla en byggentreprenad för sådana bostäder och sedan tillhandahålla dem till äldre hyresgäster;
- fastighetstillgångarnas verkliga värde enligt redovisningsreglerna;
- möjligheten till undantag från Allbolagens krav på att verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer;
- hur kommunen enligt statsstödsreglerna får kompensera sitt bostadsaktiebolag för det olönsamma uppdraget.
Hur dessa regelverk förhåller sig till varandra illustrerar vi även med ett exempel på en kalkyl för en olönsam nybyggnation.
Marknadsvärde utifrån förväntade hyresintäkter under byggnadens livslängd:
10.000.000 kr.
Produktionskostnad (inklusive förvärv av mark):
20.000.000 kr.
Skillnaden mellan kostnaderna för investeringen och marknadsvärdet på fastigheten efter entreprenaden är 10.000.000 kr.
Konsekvenser utifrån olika regler:
- Upphandlingsreglerna: Offentlig finansiering kan omfattas av upphandlingsplikt om det är fråga om ersättning för en vara, tjänst eller byggentreprenad. Något upphandlingsförfarande behövs dock inte för interna kontrakt och hyresförhållanden. Däremot behöver upphandlingsreglerna alltid beaktas vid avtal med en extern part om en byggentreprenad.
- Redovisningsreglerna: Nedskrivningsbehov av den nyckelfärdiga hyresbostadsfastigheten är då 10.000.000 kr. Detta påverkar balansräkningen i företagets redovisning och kan medföra krav på att upprätta en kontrollbalansräkning.
- Allbolagen: Investeringen är inte förenlig med affärsmässiga principer men undantag är tillåtna så länge kommunen följer statsstödsreglerna.
- Statsstödsreglerna: Ett statsstöd planeras med ett nominellt belopp på 10.000.000 kr. Stödet behöver utformas enligt villkoren i ett tillämpligt statsstödsundantag eller godkännas av EU-kommissionen innan finansieringen får genomföras.
Ska de avtal som kommunens bostadsinvestering innebär upphandlas?
Offentlig finansiering måste följa upphandlingsreglerna om det är fråga om ersättning för ett offentligt kontrakt. Kommunen och det kommunala allmännyttiga bostadsaktiebolaget bör därför på ett tidigt stadium i planeringen av bostadsinvesteringen bedöma om transaktionerna ska föregås av en upphandling enligt reglerna för offentlig upphandling. Ett avtal med ett byggföretag om en byggentreprenad måste alltid föregås av en upphandling. En investering i kommunens egen förvaltning omfattas däremot inte av upphandlingsreglerna. Däremot kan en investering i ett företag som ägs av kommunen vara ett offentligt kontrakt om det är fråga om en ersättning för en tjänst. Frågan är då om investeringen är upphandlingspliktig eller om det finns något tillämpligt undantag från upphandlingsplikten.
Bedömning i varje enskilt fall
En bedömning måste göras i varje enskilt fall om transaktionen uppfyller kriterierna för kontrakt enligt upphandlingsregelverket.
Beroende på upplägget i det enskilda fallet kan en kommuns bostadsinvestering utgöra ett uppdrag mot ersättning till ett företag eller till någon annan fristående organisation. Transaktionen kan i ett sådant fall utgöra ett kontrakt som omfattas av upphandlingslagarna. Utifrån EU-domstolens praxis ska ett antal kriterier vara uppfyllda för att det ska vara fråga om ett kontrakt i upphandlingslagarnas mening. Bedömningen måste göras från fall till fall.
Undantag för interna upphandlingar – Vår bedömning
Ett kontrakt mellan kommunen och dess allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag är undantaget från upphandlingsplikt om kontroll- och verksamhetskriterierna i det så kallade teckalundantaget är uppfyllda och om det dessutom inte finns något privat ägarintresse i bolaget. Detta undantag från upphandlingsplikt är reglerat i 3 kap. 11 – 16 §§ LOU.
Kontrollkriteriet är uppfyllt när kommunen har ett avgörande inflytande över sitt allmännyttiga bostadsaktiebolags strategiska mål och viktiga beslut. Allmännyttiga bostadsaktiebolag har ett allmännyttigt ändamål även om de ska drivas enligt affärsmässiga principer. Upphandlingsmyndigheten bedömer därför att kontrollkriteriet kan vara uppfyllt även i dessa fall.
Verksamhetskriteriet är uppfyllt när det kommunala allmännyttiga aktiebolaget bolaget utför mer än 80 procent av sin verksamhet för kommunens räkning eller för andra sådana juridiska personer eller för gemensam nämnd som kommunen utövar kontroll över. Enligt Upphandlingsmyndighetens bedömning bör de hyresintäkter som bolaget erhåller från hyresgäster inom ramen för sitt allmännyttiga uppdrag som utgångspunkt kunna beaktas vid bedömningen om verksamhetskriteriet är uppfyllt.
Teckalundantaget är enligt Upphandlingsmyndighetens bedömning sannolikt inte tillämpligt när den kommunala bostadsverksamheten bedrivs i stiftelseform.
Undantaget för interna upphandlingar – det så kallade Teckalundantaget
Om transaktionen uppfyller kriterierna för kontrakt enligt upphandlingsregelverket uppkommer följdfrågan om det kan vara undantaget från upphandlingsplikt enligt någon bestämmelse i upphandlingslagarna. Ett undantag som här är av intresse är reglerna om undantag för interna upphandlingar – det så kallade Teckalundantaget.
Under vissa förutsättningar omfattas nämligen ett kontrakt som ingås mellan en kommun och dess företag inte av upphandlingsplikt. Den rättsliga möjligheten att tillämpa detta undantag har utvecklats av EU-domstolen inom ramen för den så kallade Teckal-domen, (C-107/98, Teckal, REG 1999, s. I-8121), och därpå följande praxis. Förutsättningarna för att tillämpa Teckalundantaget är att såväl det så kallade kontroll- som verksamhetskriteriet är uppfyllda. Något privat ägarintresse i bolaget får inte heller förekomma. Upphandlingsrättsligt regleras detta undantag i 3 kap. 11 – 16 §§ LOU.
Eftersom Teckalundantaget uttrycker just ett undantag från upphandlingsplikt ska det enligt etablerad praxis och unionsrättsliga principer tolkas och tillämpas restriktivt. Den upphandlande myndigheten ska i varje enskilt fall bedöma om förutsättningarna att tillämpa Teckalundantaget är uppfyllda.
Intern upphandling (Teckalundantaget)
Teckalundantagets kontroll- och verksamhetskriterier närmare innebörd utvecklas här nedan.
Kontrollkriteriet
Kontrollkriteriet innebär att den upphandlande myndigheten ska utöva en kontroll över det bolag som det slutit avtal med som motsvarar den kontroll som myndigheten har över sin egen förvaltning. Det innebär att bolaget ska vara underställd en kontroll som gör det möjligt för den upphandlande myndigheten att påverka de beslut som fattas av detta bolag. Det ska vara fråga om en möjlighet att utöva ett bestämmande inflytande i fråga om såväl bolagets strategiska mål som dess viktiga beslut. Den upphandlande myndigheten ska med andra ord utöva strukturell och funktionell kontroll. Det krävs även att det är fråga om en faktisk kontroll (C-182/11 och 183/11, Econord, punkt 27).
Kontrollen måste inte utövas direkt utan den kan också utövas via exempelvis ett koncernmoderbolag som i sin tur kontrolleras av myndigheten. Kontrollen över bolaget kan också uppfyllas gemensamt med andra upphandlande myndigheter.
Kontrollkriteriet och allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag
När det gäller helägda kommunala aktiebolag ska kommunfullmäktige bland annat
- fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten
- se till att det fastställda kommunala ändamålet och de kommunala befogenheterna som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen
- utse samtliga styrelseledamöter
- se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning till sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt innan de fattas (10 kap. 3 § kommunallagen).
För delägda kommunala aktiebolag gäller samma villkor som enligt 3 §, men i en omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt (10 kap. 4 § kommunallagen).
Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska dock till skillnad från andra kommunala bolag bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Bolagen omfattas däremot i övrigt av ovan nämnda kommunala lagregler och har dessutom enligt lag ett allmännyttigt syfte att förvalta hyresfastigheter och att främja bostadsförsörjningen i den eller de kommuner som äger bolagen (1 - 2 §§ lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag). Enligt Upphandlingsmyndighetens mening kan allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag inte som utgångspunkt anses ha en sådan marknadsmässig inriktning som gör att det kan ifrågasättas om kontrollkriteriet är uppfyllt (Jfr C-458/03 Parking Brixen, [punkt 67] och C-573/07 Sea, [punkt 73 samt 77-80]).
De regelverk som omgärdar allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag talar således för att kommunen kan ha ett avgörande inflytande över sitt bolags strategiska mål och viktiga beslut. När en kommun utövar en sådan formell och faktisk kontroll över sitt bolag bör därför som utgångspunkt kontrollkriteriet kunna anses vara uppfyllt (Jfr Handledningen ”Ägarstyrning av allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag utgiven av Sveriges Allmännytta och Sveriges Kommuner och Regioner”, november 2019).
Kontrollkriteriet och kommunal bostadsverksamhet i stiftelseform
Vissa kommunala bostadsverksamheter bedrivs inte i aktiebolagsform utan bedrivs fortfarande i stiftelseform. Stiftelser omfattas av stiftelselagen (1994:1220). En stiftelse har till skillnad från föreningar och bolag varken medlemmar eller ägare. Regeringen har i motivuttalanden konstaterat att kontrollkriteriet sannolikt inte kan uppfyllas avseende stiftelser (Prop. 2011/12:106, s. 40).
Upphandlingsmyndigheten bedömer mot denna bakgrund att Teckalundantaget sannolikt inte är tillämpligt beträffande kommunala bostadsstiftelser.
Verksamhetskriteriet
Verksamhetskriteriet innebär att bolaget ska utföra mer än 80 procent av sin verksamhet för den upphandlande myndighetens räkning eller för andra sådana juridiska personer eller gemensam nämnd som myndigheten utövar kontroll över. Bedömningen ska som huvudregel grunda sig på den genomsnittliga totala omsättningen i fråga om varor, tjänster och byggentreprenader under de tre år som föregår tilldelningen av kontraktet.
Verksamhetskriteriet och allmännyttiga kommunala bostadsbolag
Som framgår ovan ska alltså det allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagets verksamhet utföras för kommunens räkning. Frågan är i detta sammanhang om Teckalundantagets verksamhetskriterium – förutom ovan angivna förutsättningar – även kan anses vara uppfyllt i fråga om de hyresintäkter som det allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolaget får ifrån dess bostadshyresgäster.
EU-domstolen har utvecklat verksamhetskriteriet sin dom i målet Carbotermo (C-340/04 Carbotermo SpA och Consorzio Alisei (“Carbotermo”), [punkterna 58-72]). Domstolen uttalade att den omsättning som bör vara avgörande för uppfyllande av verksamhetskriteriet är den som bolaget bedrivit tillsammans med myndigheten eller från verksamhet som bolaget bedrivit enligt myndighetens tilldelningsbeslut enligt föreskrift i bolagsordningen eller ägardirektiv, däribland den omsättning som har sitt ursprung från verksamhet som bolaget bedrivit tillsammans med användare vid genomförandet av sådana beslut. All den verksamhet som bolaget bedriver inom ramen för en tilldelning som gjorts av den upphandlande myndigheten ska beaktas, oavsett om mottagaren är den upphandlande myndigheten själv eller tjänsteanvändaren. Det saknar enligt domstolen betydelse om det är myndigheten eller tredje parter som använder tjänsterna som betalar bolaget för dessa tjänster.
Genom att bilda bolaget, med syfte att bolaget – i stället för kommunen – ska främja den enskildes rätt till bostad genom att hyra ut hyresbostäder till kommuninvånarna, främjar kommunen därmed ett allmännyttigt kommunalt ändamål.
Bolagets hyresintäkter från dess bostadshyresgäster följer inte av en enskild kontraktstilldelning utan följer av lag och det kommunala beslutet att bilda bolaget för att i kommunens ställe tillhandahålla bostäder. Detta bör enligt Upphandlingsmyndighetens mening inte tillmätas avgörande betydelse vid bedömningen av huruvida verksamhetskriteriet kan anses vara uppfyllt.
Upphandlingsmyndigheten bedömer därmed att intäkterna från ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolags uthyrning av bostäder – som sker inom ramen för bolagets lagreglerade allmännyttiga ändamål – som utgångspunkt bör kunna ses som intäkter från sådan verksamhet som kan beaktas vid bedömningen av om verksamhetskriteriet är uppfyllt.
Rättsläget är dock inte klarlagt i rättspraxis, eftersom frågan inte har prövats av Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen.
Hyresundantaget
Ett kontrakt som avser hyra av fast egendom är undantagen från upphandlingsplikt. Om kontraktets huvudsakliga syfte är ersättning för en tjänst eller byggentreprenad kan det däremot omfattas av upphandlingsplikt. Bedömningen måste göras från fall till fall.
Det så kallade hyresundantaget är tillämpligt oberoende av om hyresgästen är ett aktiebolag eller en stiftelse. Till skillnad från Teckalundantaget ställs det här inte upp några krav på att kommunen har kontroll över hyresgästen. Det är i stället arten av det som avtalet gäller – hyra av fast egendom – som är styrande för undantagets tillämplighet.
Med blockförhyrning avses enligt 12 kap. 1 § sjätte stycket (hyreslagen) jordabalken att en hyresgäst hyr alla eller ett visst antal bostadslägenheter (minst tre) för andrahandsupplåtelse (blockhyresavtal). Fastighetsägaren och hyresgästen kan i ett sådant fall komma överens om andra villkor för hyran av en lägenhet än vad som gäller enligt bruksvärdesprincipen eller reglerna om presumtionshyra. Förstahandshyresgästen, exempelvis det kommunala bostadsföretaget, hyr sedan ut lägenheterna i andra hand till de boende. Andrahandsupplåtelsen sker inom ramen för hyreslagstiftningen och den hyra som de boende betalar bestäms enligt bruksvärdesprincipen eller reglerna om presumtionshyra.
Hyra omfattas inte av upphandlingsplikt om det så kallade hyresundantaget är tillämpligt. Ett blockhyresavtal behöver i så fall inte upphandlas. Avtalsrelationen mellan kommunen och det kommunala bostadsföretaget kan bestå av ett blockhyresavtal men kan även kompletteras med ett rabattavtal eller något motsvarande som kompenserar företaget ekonomiskt. Om blockhyresavtalets huvudsakliga syfte utgör ersättning för en tjänst eller en byggentreprenad snarare än uthyrning av bostäder kan upphandlingsplikt aktualiseras.
Det företag som uppför eller omvandlar fastigheten tilldelas en byggentreprenad
Kommunen eller det allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolaget ska tillämpa upphandlingsreglerna då det tilldelar ett kontrakt om byggentreprenad.
Redovisningsreglernas effekter på fastighetsinvesteringar på svaga bostadsmarknader
Nedskrivningar
Redovisningsreglerna bygger på att företag redovisar sina tillgångars återvinningsvärde. Om återvinningsvärdet är lägre än produktionskostnaderna går det inte att göra företagsekonomiskt lönsamma investeringar i hyresbostäder. Om investeringar görs trots det måste företaget hantera en kostnad i form av en nedskrivning av värdet på fastigheten.
Det är särskilt det så kallade K3-regelverket i redovisningsreglerna som föreskriver att dessa bostadsfastigheter ska redovisas till återvinningsvärdet. Återvinningsvärdet är det högsta av tillgångens värde vid en försäljning och nuvärdet av framtida kassaflöden.
Återvinningsvärde är jämförbart med begreppet marknadsvärde som är vanligt i statsstödssammanhang men det går inte att sätta ett likhetstecken mellan redovisningsreglerna och statsstödsreglerna. Om återvinningsvärdet är lägre än produktionskostnaderna är investeringen i hyresbostäder inte företagsekonomiskt lönsam. Om investeringar görs trots det måste företaget hantera en kostnad i form av en nedskrivning av värdet på fastigheten. Bokföringsnämnden har låtit utreda möjligheterna att inom ramen för redovisningsreglerna medge längre avskrivningstider eller lägre diskonteringsränta vid nedskrivningsbedömningen av bostadsfastigheter. Bokföringsnämnden fann att sådana avsteg inte var möjliga. Av underlagsrapporten (bilaga 2 till Bokföringsnämndens analys) framgick att kompletterande utredning om EU:s statsstödsregler behövdes (BFN Dnr 2019:97). Detta är en del av bakgrunden till att Upphandlingsmyndigheten har tagit fram denna vägledning.
Stora nedskrivningsbehov kan innebära att företaget behöver lägga ned sin verksamhet. De modeller för kommunalt statsstöd som vi redogör för är utformade utifrån hur kommunalt bostadsstöd kan ges på ett sätt som möter bostadsbehoven på svaga bostadsmarknader utan att det får oönskade konsekvenser för bostadsföretagen till följd av redovisningsreglerna.
Enligt 4 kap. årsredovisningslagen (1995:1554) ska anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde om inte tillgångens bestående värde avviker från detta. Vid redovisningen ska god redovisningssed tillämpas. När det gäller värderingsprinciperna gäller sedan 2005 den internationella redovisningsstandarden IAS 40. Sedan 2014 är Bokföringsnämndens rekommendationer om fastighetsvärdering, det så kallade K3-regelverket, tvingande för större hyresbostadsföretag.
Se Bokföringsnämndens vägledningar BFN
Enligt Bokföringsnämndens rekommendationer ska ett företag skriva ned värdet av en tillgång om återvinningsvärdet är lägre än tillgångens redovisade värde. I det fallet ska det redovisade värdet skrivas ned till återvinningsvärdet. Återvinningsvärdet är det högsta av verkligt värde och nyttjandevärdet. Verkligt värde är det pris som beräknas kunna erhållas vid en försäljning med avdrag för försäljningskostnader. Nyttjandevärdet är nuvärdet av framtida kassaflöden som en tillgång väntas ge upphov till.
Vid nedskrivning av anläggningstillgångar som används i verksamhet som omfattas av självkostnadsprincipen i 8 kap. 3 c § kommunallagen (1991:900) eller motsvarande bestämmelser i annan lag, får i stället för detta anskaffningsvärde tillämpas, se punkterna 37.23–37.27 i BFNAR 2017:2.
Vilket värde?
Enligt de internationella värderingsprinciperna ska värdet på en fastighetstillgång i första hand spegla aktuella priser på en aktiv marknad av likvärdiga fastigheter med samma geografiska placering. När sådana jämförbara fastighetstransaktioner inte finns är det upp till företagen att fastställa det verkliga värdet genom att bedöma:
- Aktuella priser på en aktiv marknad för fastigheter av annat slag, i annat skick och med annat läge (eller som omfattas av avvikande hyresavtal eller andra avtal), vilka justeras med hänsyn till dessa skillnader,
- Senaste priser för liknande fastigheter på mindre aktiva marknader efter det att justeringar gjorts för att beakta eventuella förändringar i ekonomiska förutsättningar, som skett sedan de senaste transaktionerna, och
- Nuvärdet av uppskattade framtida betalningsströmmar. Sådana uppskattningar baseras på villkoren i befintliga hyresavtal och andra avtal och (om möjligt) på externa faktorer såsom aktuella marknadshyror för liknande fastigheter med samma läge och i samma skick. Som diskonteringssats används en räntesats som återspeglar marknadens bedömning av osäkerheten i storleken på, och tidpunkten för, framtida betalningar.
Begreppet nedskrivningar används inom redovisning och syftar på att det bokförda värdet skrivs ned för att bättre återspegla marknadsvärdet. Annorlunda uttryckt, är återvinningsvärdet på balansdagen lägre än redovisat värde ska normalt nedskrivning ske i samband med att detta konstaterats, såvida inte avvikelsen är oväsentlig eller möjligen faller inom ramen för ett normalt osäkerhetsintervall som gäller vid fastighetsvärdering.
I redovisningssammanhang avser marknadsvärde, ett bytesvärde på marknaden, det vill säga det pris som sannolikt skulle betalas/erhållas om fastigheten bjöds ut på en fri och öppen marknad med tillräcklig marknadsföringstid, utan partsrelationer och utan tvång minus transaktionskostnaderna. Begreppet verkligt värde förekommer också och motsvarar då den ovannämnda definitionen av marknadsvärde (Nordlund, Bo, Anskaffningsvärde, avskrivning och nedskrivning – bostadshus, 2020-02-07, s. 10).
Problemet för svaga bostadsmarknader ur värderingssammanhang är att det finns få transaktioner att jämföra med när marknadsvärdet ska bedömas. Det gör att det är svårt att få en bra värdering utifrån gängse värderingsmetoder. Värdering behöver då göras utifrån värdering av transaktioner på liknande orter eller direkt mot förväntade kassaflöden utifrån en fullständig affärsplan och investeringskalkyl.
Nordlund, Bo, Anskaffningsvärde, avskrivning och nedskrivning – bostadshus, 2020-02-07
Vår bedömning
Upphandlingsmyndigheten anser att osäkerheten kring värderingen och det fokus som finns på exitpris i redovisningsreglerna innebär att det inte är möjligt att sätta ett likhetstecken mellan marknadsvärde i statsstödsrättslig bemärkelse och återvinningsvärdet i redovisningsreglerna. Vad som är ett statsstöd är ytterst en bevisfråga som bygger på vad ett privat företag i motsvarande faktiska och rättsliga situation hade gjort för bedömning. Uppgifterna i företagets redovisning kan dock ha stor betydelse för statsstödsbedömningen
Affärsmässiga principer och stöd enligt Allbolagen
Allbolagen hindrar inte att kommunen kan lämna sådant stöd till sitt kommunala allmännyttiga bostadsaktiebolag som är lagligt statsstöd enligt EU-rätten.
Stöd till ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag
Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska enligt 2 § lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag (Allbolagen) bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer, trots självkostnadsprincipen och reglerna om näringsverksamhet i kommunallagen (2 kap. 6 och 7 §§ kommunallagen (2017:725)).
Allbolagens krav på affärsmässiga principer hindrar dock inte att det lämnas sådant stöd till ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag som
1. har godkänts av Europeiska kommissionen, eller
2. har lämnats enligt sådana förordningar som Europeiska kommissionen beslutat enligt artikel 108.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, eller
3. har lämnats enligt villkor för stöd som har fastställts av Europeiska kommissionen och som anses förenligt med den gemensamma marknaden samt är undantaget från kravet på anmälan i artikel 108.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.
En aktör vars ägare har beskattningsrätt och i praktiken inte kan gå i konkurs kan få fördelar – om dessa fördelar överförs till bolaget – som en privat aktör inte har. Det är inte något speciellt för hyresbostadsmarknaden utan gäller i samtliga fall där kommuner agerar på en konkurrensutsatt marknad. För att undanröja dessa potentiella fördelar som kan riskera att snedvrida konkurrensen (och utgöra ett otillåtet statligt stöd), anges i 2 § Allbolagen att de kommunala bostadsföretagen ska bedriva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer. Förutom att man vid prövning av frågor som rör bostadsbolagen ska ta särskild hänsyn till situationen på bostadsmarknaden, innebär bestämmelsen i övrigt inget annat än att bolagen ska tillämpa ett affärsmässigt beteende.
I Allbolagens förarbeten beskrivs ett affärsmässigt beteende som ”det övergripande förhållningssätt som ett icke subventionerat företag på en marknad intar inför investeringar, i sin dagliga drift och i relation till andra aktörer” (Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och reformerade hyressättningsregler, prop. 2009/10:185, s. 44). Vad som är ett affärsmässigt beteende kan dock inte definieras exakt utan det handlar om vilket förhållningssätt man tillämpar i olika situationer.
I praktiken betyder Allbolagens krav på affärsmässighet att bostadsbolaget ska utgå från vad som är bäst för företaget som sådant, men givetvis agera både seriöst och långsiktigt. I propositionen beskrivs det som att ”[e]tt kommunalt bostadsföretag ska utgå från vad som är långsiktigt bäst för företaget som sådant, givet de begränsningar och förutsättningar som ligger i att de ska vara långsiktiga, seriösa fastighetsägare på hyresmarknaden inom ramen för de regler som gäller för denna sektor. I det långsiktiga perspektivet ligger även hänsynen till företagets befintliga hyresgäster, liksom till presumtiva hyresgäster och till hur bostadshyresmarknaden kan utvecklas” (a.a. s. 49).
I begreppet affärsmässighet ligger således att företaget endast bör vidta åtgärder och göra investeringar som bedöms bli lönsamma på lång sikt. Något krav på kortsiktig lönsamhet finns inte. En investering ska både ha gått runt och gett en rimlig vinst innan den är förbrukad eller det är dags för reinvestering. Kommunens avkastningskrav ska ställas på företagsnivå och inte på enskilda investeringar. Sedan är det företagsledningens ansvar att arbeta för att uppnå detta avkastningskrav. Inom ramen för detta arbete kan avkastningskravet variera.
Trots reglerna om affärsmässiga principer anges det i 2 § andra stycket Allbolagen att stöd får lämnas till kommunala bostadsaktiebolag. Sådant stöd måste utformas enligt statsstödsreglerna. Vi utvecklar vad kommuner och kommunala bostadsaktiebolag måste göra för att följa statsstödsreglerna under rubriken statsstödsreglernas effekter på fastighetsinvesteringar på svaga bostadsmarknader. Av våra modeller framgår också hur statsstödsreglerna kommer in i processen. 2 § andra stycket första punkten Allbolagen avser stöd som godkänns särskilt av kommissionen efter ansökan från kommunen via Näringsdepartementet. 2 § andra stycket andra punkten avser stöd som utformas enligt villkoren i något tillämpligt gruppundantag, den allmänna gruppundantagsförordningen eller någon tillämplig förordning om stöd av mindre betydelse. 2 § andra stycket tredje punkten avser stöd som lämnas enligt kommissionens beslut om tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.
Våra modeller för att lämna statsstöd på svaga bostadsmarknader avser stöd enligt 2 § andra stycket tredje punkten Allbolagen, det vill säga stöd i form av ersättning för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.
Statsstödsreglernas effekter på fastighetsinvesteringar på svaga bostadsmarknader
En olönsam investering i omvandling eller nybyggnation av bostäder är under vissa förutsättningar ett statsstöd enligt EU-rätten. Här beskriver vi kortfattat vilka statsstödsregler som kan bli aktuella för en sådan investering och hur de reglerna förhåller sig till lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag (Allbolagen).
Vad innebär statsstödsreglerna?
Offentligt ägande och offentlig finansiering omfattas i vissa fall av EU:s statsstödsregler. Statsstödsreglerna ska se till så att det offentliga inte ger vissa företag konkurrensfördelar om det inte är nödvändigt för att nå viktiga politiska mål. Även relationen mellan kommunen och dess allmännyttiga kommunala bostadsbolag eller bostadsstiftelse omfattas av EU:s statsstödsregler.
Kommunen och bolaget eller stiftelsen kan följa statsstödsreglerna genom att antingen undvika att lämna statsstöd till bolaget eller genom att utforma stödet på de sätt som statsstödsreglerna kräver. Fokus för kommunens bedömning av om finansieringen är ett statsstöd är om investeringen är långsiktigt lönsam för bostadsverksamheten, det vill säga om investeringen är marknadsmässig. Nedan kan du därför läsa mer om den bedömningen.
Ett antal kriterier ska samtliga vara uppfyllda för att kommunens investering ska anses vara ett statsstöd. Vi bedömer att samtliga av kriterierna för statsstöd typiskt sett är uppfyllda om en kommun finansierar en olönsam investering enligt vårt exempel för att säkerställa bostadsförsörjningen i kommunen.
Det är dock inte fråga om ett statsstöd om kommunen gör investeringen till marknadsmässiga villkor.
Längst ned på denna sida kan du hitta viss information om den övriga bedömning som kommunen kan behöva göra för att avgöra om åtgärden är ett statsstöd.
Investeringens lönsamhet och gynnandekriteriet
Investeringens lönsamhet får betydelse för bedömningen av om en åtgärd ska räknas som ett statsstöd. Lönsamheten är inte det enda som ska bedömas för att avgöra om investeringen är ett statsstöd men lönsamheten avgör om ett av de fem statsstödskriterierna, det så kallade gynnandekriteriet är uppfyllt.
Utgångspunkten för denna del av statsstödsbedömningen är om tillskottet från ägaren sker till villkor som ger det kommunala bostadsföretaget en ekonomisk fördel jämfört med dess konkurrenter (artikel 107.1 EUF-fördraget).
Vid denna bedömning frågar man sig hur kommunen som ägare skulle ha agerat om den vore en privat aktör i en jämförbar situation med kommunen men som drevs av ett långsiktigt vinstintresse. En åtgärd som en sådan privat aktör skulle ha kunnat besluta om ses som en marknadsmässig åtgärd som inte är ett statsstöd.
Marknadsmässiga villkor kan säkerställas genom konkurrensutsättning eller en oberoende värdering. En trovärdig affärsplan kanske också vara ett stöd för bedömningen att en åtgärd är marknadsmässig. Läs vidare om hur det går att fastställa om en åtgärd är marknadsmässig på vår webbplats
Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd
Om kommunens finansiering av en bostadsomvandling på en svag bostadsmarknad kan bedömas som en marknadsmässig investering, behöver kommunen inte tillämpa någon av de alternativa modeller med exempel på beslutstext med mera som vi har beskrivit i detta webbstöd. Detta eftersom investeringen i så fall inte är något statsstöd. Kommissionens så kallade SGEI-beslut, eller andra statsstödsregler, behöver då inte tillämpas.
Vår bedömning
Upphandlingsmyndigheten bedömer att ett kommunalt statsstöd till ett kommunalt bostadsföretag på en svag bostadsmarknad i första hand bör utformas enligt villkoren i EU-kommissionens så kallade SGEI-beslut (kommissionens beslut 2012/21/EU). Av den anledningen utgår våra modeller från att kommunen använder sig av SGEI-beslutet när den lämnar dessa typer av stöd till sitt allmännyttiga bostadsbolag eller bostadsstiftelse.
Tjänster av allmänt ekonomiskt intresse
Det finns särskilda statsstödsregler för stöd i form av ersättning för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse. Tjänster av allmänt intresse är tjänster som riktar sig till medborgarna och där offentlig finansiering är nödvändig. En förutsättning för att tillämpa dessa statsstödsregler är att marknaden inte skulle erbjuda tjänsten på ett sätt som tillfredsställer samhällets behov utan offentlig finansiering. Den som får sådan offentlig finansiering måste också ges en skyldighet att utföra tjänsten.
Samhället har ett uttalat ansvar för bostadsförsörjningen. Av regeringsformen framgår att det allmänna ska trygga rätten till arbete, bostad och utbildning. Det ingår i de grundläggande målen för den offentliga verksamheten. Men det är ett allmänt mål, som inte ger upphov till någon utkrävbar rättighet för den enskilde. På svaga marknader är investeringar i hyresbostäder ofta inte möjliga utan offentlig finansiering. Vår bedömning är att en kommun sannolikt kan definiera bostäder för äldre i det ordinarie bostadsbeståndet på en svag bostadsmarknad som en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse eftersom tillgänglighetsanpassade moderna hyresbostäder för äldre på svaga bostadsmarknader i många fall inte kan erbjudas utan statsstöd.
Kommunerna har dock ingen skyldighet att lämna kommunalt statsstöd inom ramen för sitt bostadsförsörjningsansvar.
De modeller för kommunalt statsstöd som vi redogör för i de andra delarna av detta webbstöd grundar vi på samma definition av målgruppen 65+ som regeringen gjorde i förordningen (2016:848) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer.
Det kan vara möjligt att lämna statsstöd enligt SGEI-reglerna även för bostäder som upplåts till andra målgrupper än äldre personer. Några exempel på detta är personer med nedsatt funktionsförmåga, anvisade nyanlända enligt anvisningslagen, ungdomar och studenter. Därutöver finns det exempel på hur kommissionen har bedömt andra länders stöd till hyresbostäder. Där har stöd även kunnat lämnas till förmån för personer med lägre inkomster. En förutsättning är dock att målgruppen definieras av kommunen och att det följs upp att bostäderna också i praktiken upplåts till målgruppen.
Om kommunen lämnar ett statsstöd till ett kommunalt bostadsföretag så kan det begränsa bostadsföretagets möjligheter att ta emot andra typer av statsstöd. Vissa stöd för bostadsbyggande som Boverket ansvarar för medger nämligen inte att ytterligare statsstöd lämnas för samma projekt. Detta gäller exempelvis för stöd enligt förordningen (2016:848) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer.
Stöd för bostäder till äldre (Boverkets webbplats)
Genom att tillämpa någon av de modeller som vi beskriver i detta webbstöd kan kommunen uppfylla villkoren i SGEI-beslutet.
Kommunal finansiering av marknadskompletterande hyresbostäder för äldre på svaga bostadsmarknader
Andra statsstödsrättsliga alternativ
Genom att konkurrensutsätta uppdrag att utföra tjänster av allmänt ekonomiskt intresse kan statsstöd i vissa fall uteslutas trots att finansieringen inte är marknadsmässig. En sådan konkurrensutsättning måste uppfylla samtliga kriterier i den så kallade Altmark-domen. Kriterierna innebär bland annat att ett upphandlingsförfarande måste säkerställa att ersättningen för tjänster inte överstiger det ekonomiskt mest fördelaktiga för den offentliga aktören. Detta förutsätter enligt kommissionens bedömning bland annat att fler än en anbudsgivare konkurrerar om kontraktet.
Altmarkkriterierna
Enligt EU-domstolen (Mål C-280/00 Altmark trans, REG 2003 I-07747) är ersättning för en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse inte att betrakta som statsstöd om alla dessa fyra kriterier är uppfyllda:
- Företaget som får ersättning ska faktiskt ha ålagts skyldigheten att tillhandahålla allmännyttiga tjänster, och dessa skyldigheter ska vara klart definierade.
- Kriterierna för hur ersättningen beräknas ska vara fastställda i förväg på ett objektivt och öppet sätt.
- Ersättningen får inte överstiga vad som krävs för att täcka hela eller delar av de kostnader som har uppkommit i samband med skyldigheterna att tillhandahålla allmännyttiga tjänster, med hänsyn tagen till de intäkter som därvid har erhållits och till en rimlig vinst på grundval av fullgörandet av dessa skyldigheter.
- När det företag som ges ansvaret för att tillhandahålla de allmännyttiga tjänsterna inte har valts ut efter ett offentligt upphandlingsförfarande, ska storleken av den nödvändiga ersättningen ha fastställts på grundval av en undersökning av de kostnader som ett genomsnittligt och välskött företag, med hänsyn tagen till de intäkter som därvid skulle ha erhållits och till en rimlig vinst på grund av fullgörandet av skyldigheten.
Enligt domskälen (p. 93) är det bara ett upphandlingsförfarande som gör det möjligt att välja den anbudsgivare som kan tillhandahålla tjänsten till den lägsta kostnaden för det allmänna som uppfyller det fjärde Altmarkkriteriet.
Hyresbostadsmarknaden i kommuner med svaga bostadsmarknader domineras ofta av kommunens eget allmännyttiga bostadsaktiebolag. För att ett upphandlingsförfarande ska kunna uppfylla Altmark-kriterierna krävs det anbud från fler aktörer än kommunens egen verksamhet. Privata aktörer saknar ofta tillgång till kapital eftersom det är svårt att få banklån för att finansiera investeringar givet de förutsättningar som präglar svaga bostadsmarknader. Av de modeller vi presenterar är det troligen modell 2a som skulle vara enklast att konkurrensutsätta eftersom kostnaderna för att förvalta fastigheten under viss tid är förhållandevis lätta att överblicka.
Om värdet av tjänsten i förhållande till ersättningen är svårbedömt uppkommer även frågan om hur avtalet förhåller sig till förbudet mot att gynna enskilda näringsidkare i 2 kap. 8 § andra stycket kommunallagen.
Ett tidsbestämt förvaltningsuppdrag skiljer sig alltså från ett uppdrag att uppföra och tillhandahålla lägenheter under fastighetens avskrivningstid. Då det finns stora oklarheter kring dessa frågor presenterar vi inte någon modell för ett upphandlat kontrakt.
Om det är möjligt att uppfylla Altmarkkriterierna i ett kontrakt som tilldelas i konkurrens finns det många fördelar med ett sådant förfarande eftersom statsstödsreglernas krav då inte gäller den upphandlade verksamheten. I de fall kommunen äger bostadsfastigheten kvarstår dock behovet av att säkerställa att bostadsfastigheten särredovisas från övrig kommunal verksamhet och inte används för annat än för tjänster av allmänt intresse (såväl ekonomisk- som icke-ekonomisk verksamhet kan dock bedrivas i fastigheten) inom ramen för statsstödsreglerna.
Stöd upp till 200 000 euro under en treårsperiod till ett visst företag räknas inte som statsstöd, om bestämmelserna i den allmänna förordningen om stöd av mindre betydelse (de minimis) följs. För ersättning för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse finns en förordning som medger stöd upp till 500 000 euro under en treårsperiod till ett visst företag (SGEI-de minimis). För vissa mindre omfattande stödåtgärder kan alltså kommunen ge denna typ av stöd, utan att det riskerar att betraktas som otillåtet statsstöd. Samtliga villkor i den aktuella förordningen måste då vara uppfyllda.
Det är viktigt att notera att en stödåtgärd i sin helhet måste uppfylla kraven i det regelverk om de minimis-stöd som tillämpas. Ett stöd som överskrider takbeloppen är inte lagligt upp till takbeloppet
Att anmäla ett statsstöd till EU-kommissionen för godkännande kan vara en lång och mödosam procedur. Det finns också en bestämmelse i kommissionens allmänna gruppundantag, GBER, som i teorin skulle kunna vara aktuell. Det handlar om artikel 56 i GBER, som kan tillämpas på stöd till lokal infrastruktur. Bostäder kan rymmas inom begreppet infrastruktur. Vi bedömer dock att det finns rättsliga osäkerheter kring om den bestämmelsen omfattarstatsstöd som ska bidra till marknadskompletterande bostäder för äldre på en svag bostadsmarknad. Kommissionen har bland annat konstaterat att ett svenskt investeringsstöd för hyresbostäder inte uppfyllde villkoren i artikel 56 i GBER då de subventionerade bostäderna inte hyrdes ut till marknadspris. Investeringsstödet godkändes dock ändå av kommissionen direkt mot EUF-fördragets undantagsbestämmelser. Ett statsstödsgodkännande av kommissionen kräver att stödet först anmäls till kommissionen. En sådan anmälningsprocedur kan bli mycket tidskrävande och slukar mycket resurser.
Även om det svenska investeringsstödet för bostäder till slut godkändes av kommissionen direkt mot bestämmelserna i EUF-fördraget bedömer vi alltså att utmaningarna för en liten kommun att anmäla ett motsvarande statsstöd till kommissionen för godkännande är för stora. Därför bygger våra modeller på de möjligheter som finns att lämna stöd enligt villkoren i SGEI-beslutet som då inte måste godkännas i förväg av kommissionen.
Villkor i den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER)
Kommissionens beslut att godkänna ett svenskt investeringsstöd för hyresbostäder