Säkerhetsskyddad upphandling
Säkerhetsskyddade upphandlingar innebär bland annat att förebyggande åtgärder vidtas för att skydda Sverige mot brott som har betydelse för Sveriges säkerhet. På senare tid har säkerhetsskydd i olika sammanhang blivit omnämnt i massmedia och det finns anledning att anta att säkerhetsskydd i upphandlingar behöver beaktas i en större omfattning än vad som är fallet i dag.
Säkerhetsskyddade upphandlingar är en konsekvens av principen att säkerhetsskyddet ska vara detsamma oavsett i vilken verksamhet som känsliga uppgifter förekommer eller var säkerhetskänslig verksamhet bedrivs. Bestämmelserna om säkerhetsskydd kan även utgöra ett viktigt verktyg för att främja konkurrensen i säkerhetsskyddade upphandlingar.
Om vårt stöd
På de här sidorna ger vi en teoretisk bakgrund till säkerhetsskyddade upphandlingar och ett praktiskt stöd i hur säkerhetsskyddade upphandlingar kan genomföras. Stödet riktar sig till alla som på olika sätt kommer i kontakt med säkerhetsskyddade upphandlingar. Det kan vara upphandlare, jurister, chefer, säkerhetsansvariga, leverantörer med flera.
Mer stöd hos andra myndigheter
Det här stödet har fokus på upphandlingsperspektivet i säkerhetsskyddsarbetet. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har var för sig tagit fram stöd om säkerhetsskyddade upphandlingar som vi rekommenderar att du också tar del av. Du kan med fördel läsa det här stödet tillsammans med Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens stöd.
Ny lagstiftning från 1 april 2019
Den 1 april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) och en ny säkerhetsskyddsförordning (2018:658) i kraft. Den nya säkerhetsskyddslagstiftningen innehåller en hel del nyheter. Det kan vara en god idé att förbereda sig och sätta sig in i de nya bestämmelserna på området.