Start

Anbudsöppningsprotokoll vid förnyad konkurrensutsättning?

Hej, måste ett öppningsprotokoll upprättas vid en förnyad konkurrensutsättning?

Mari Stanfield

Publicerad 22 augusti 2018

Hej Mari,

Av reglerna i lagen om offentlig upphandling (LOU) följer att anbuden vid anbudsöppning ska föras upp i en förteckning som ska bestyrkas av de som deltar i förrättningen.

En förnyad konkurrensutsättning innebär att leverantörer som är parter i ramavtalet lämnar anbud i enlighet med de villkor som finns angivna i ramavtalet. Eftersom inget i LOU talar för att förnyad konkurrensutsättning inte ska omfattas av regeln vi redogör för ovan kan det därför antas att samma sak gäller även anbudsöppningen vid en förnyad konkurrensutsättning. Om inte annat får det anses vara lämpligt att upprätta en sådan förteckning.

För ytterligare information om vilken dokumentation som den upphandlande myndigheten ska upprätta vid anbudsöppning, se inlägget Måste en anbudsförteckning upprättas och sparas vid anbudsöppning?.

Källhänvisningar
  • 12 kap. 10 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – anbuden vid anbudsöppning ska föras upp i en förteckning som ska bestyrkas av de som deltar i förrättningen
  • 7 kap. 9 § LOU – förfarandet vid en förnyad konkurrensutsättning.
Med vänlig hälsning,

Rasmus

24 augusti 2018 (Uppdaterat 16 maj 2024)

Hejsan,

finns det något krav på att man måste vara minst 2 personer vid anbudsöppningen av en förnyad konkurrensutsättning?

Vänliga hälsningar

Andreas R

14 maj 2024

Hej Andreas,

Som vi skriver i svaret ovan framgår det av reglerna i lagen om offentlig upphandling (LOU) att anbuden vid anbudsöppning ska föras upp i en förteckning som ska bestyrkas av de som deltar i förrättningen. Av samma bestämmelse framgår även att en upphandlande organisation inte får ta del av innehållet i anbudsansökningarna och anbuden förrän tidsfristen för anbudsansökningar respektive anbud har gått ut. Det framgår även att anbud ska öppnas samtidigt och så snart som möjligt efter anbudstidens utgång av två personer som har utsetts av den upphandlande organisationen att delta. På begäran av en anbudsgivare ska även en person som är utsedd av en handelskammare närvara vid förrättningen, det är den som har framställt begäran som står för kostnaden.

Vid en förnyad konkurrensutsättning bjuds de leverantörer som är parter i ramavtalet in att på nytt lämna anbud i enlighet med de villkor som anges i ramavtalet. Anbuden ska lämnas skriftligt och den upphandlande organisationen får inte ta del av innehållet i anbuden innan den angivna anbudstiden har löpt ut. Det finns inget som talar för att bestämmelsen om anbudsöppning inte ska gälla i sin helhet, vilket innebär att kravet på två personer även bör gälla vid en förnyad konkurrensutsättning.
 
Läs mer
Du kan läsa mer i inlägget Måste två personer vara fysiskt närvarande vid anbudsöppningen? i vår Frågeportal.

För upphandlingar som inte omfattas av det direktivstyrda området kan även inläggen Anbudsöppning vid direktupphandling? och Vilka regler om anbudsöppning finns det vid upphandling under tröskelvärdena? i vår Frågeportal vara av intresse.

Källhänvisningar
  • 12 kap. 10 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – anbudsöppning vid offentlig upphandling
  • 7 kap. 9 § LOU – förfarandet vid en förnyad konkurrensutsättning.
Med vänlig hälsning,

Joel

Jurist

16 maj 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.