Start

Rekommenderad andel ekologiska livsmedel vid upphandling

Publicerad 28 maj 2024
Är det någon förändring på gång för rekommenderad andel ekologiska livsmedel vid upphandling/inköp hos kommun till deras storkök?

Anna-Karin Johansson

Publicerad 28 maj 2024

Hej Anna-Karin,

I samband med antagandet av propositionen den Nationella livsmedelsstrategin år 2017 satte Sveriges regering två mål för den ekologiska produktionen till 2030:
  • 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska odlas ekologiskt
  • 60 procent av den mat som serveras i offentliga kök ska utgöras av ekologiska livsmedel.
Den nuvarande regeringen påbörjade år 2023 en översyn av livsmedelsstrategin för att uppdatera den till Livsmedelsstrategi 2.0 vilken troligtvis kommer att publiceras under hösten 2024. Om de ekologiska målsättningarna kommer att påverkas av översynen är oklart.

Hälsningar
/Monica

Monica

Hållbarhetsspecialist

03 juni 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 32 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.