Start

Gäller kriterium för foder utan GMO-innehåll för får- och getmjölk?

Publicerad 25 april 2023
Gäller kriteriet 10422:2 Foder utan GMO för produkter som innehåller får- och getmjölk, även då det inte innehåller komjölk

Martin

Publicerad 25 april 2023

Hej Martin,

Vårt hållbarhetskriterium 10422:3 Foder utan GMO-innehåll finns i flera produktgrupper, dock ej i gruppen för får- och getmjölk. Det innebär att Upphandlingsmyndigheten inte har utvärderat om det finns tillgängliga produkter av får- och getmjölk på marknaden som kan leva upp till kravet samt hur det kan bevisas och följas upp.

Alla våra hållbarhetskriterier är frivilliga att använda. Kriterium 10422:3 är generiskt skrivet och kan teoretiskt sett tillämpas för alla djurslag. En leverantör till produkter av får- och getmjölk, som har bevis som styrker att de lever upp till kravet, kan alltså uppge det in sin artikelinformation till exempel genom att tagga kravet i Dabas. Som leverantör är det viktigt att tänka strategiskt när man taggar sina produkter eftersom det alltid innebär ett arbete att hålla artikelinformation och taggning av kriterier aktuell.

På samma sätt är det också möjligt för en upphandlande organisation att ställa kravet i sin upphandling på produkter som innehåller får- och getmjölk. Vi rekommenderar då att man först gör en noggrann marknadsundersökning eftersom det kan vara marknadsbegränsande. Att använda många kriterier leder inte nödvändigtvis till en mer hållbar upphandling. Välj därför kriterier efter behov och uppföljningsförmåga.

Hör gärna av dig igen om något är oklart.
Vänliga hälsningar,

Charlotta

27 april 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 32 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.