Bygg och anläggning
Upphandling av byggentreprenad och anläggningar är ofta komplicerade. Det kan handla om stora belopp och många olika aktörer kan vara inblandade. Därför har vi här samlat stöd och vägledning för inköp inom byggområdet.
Vårt stöd för upphandlingar inom bygg och anläggning vänder sig framför allt till upphandlare inom den offentliga sektorn och till leverantörer som lämnar anbud. Vissa delar av vårt stöd, som till exempel hållbarhetskriterier, är relevanta även för inköpare inom den privata sektorn.
Högre tröskelvärde för byggentreprenad
Tröskelvärdet för byggentreprenader ligger på över 50 miljoner kronor. Vilket är betydligt högre än tröskelvärdet för varor och tjänster.
Bidra till hållbar samhällsbyggnad
Upphandling är ett verktyg som används för att uppnå en rad samhällsnyttor. Det kan till exempel leda till ökad sysselsättning och bättre social och miljömässig hållbarhet. Man kan bidra till den typen av samhällsnyttor genom att ställa hållbarhetskrav.
Därför har Upphandlingsmyndigheten tagit fram hållbarhetskriterier för bygg och fastighet. Kriterierna ger stöd till dig som i din upphandling vill ställa krav på arbetsrättsliga villkor och för att bidra till bättre energiprestanda, ett mer hållbart skogsbruk och minska förekomsten av miljö- och hälsofarliga ämnen.
Miljökrav
Bygg- och fastighetsentreprenader liksom anläggningsarbeten och infrastruktur står för en stor del av volymen i Sveriges offentliga inköp. Miljöhänsynen i de planer och program som utformas idag och miljöprestandan på det som byggs idag påverkar natur, miljö och hälsa inte bara idag utan även under lång tid framöver.
Miljöspendanalys
En miljöspendanalys är en inköpsanalys där olika miljöfaktorer har integrerats. Syftet är att undersöka vilken miljöpåverkan inköp inom offentlig sektor kan ha. Men också att undersöka vilken och hur stor miljöpåverkan olika typer av inköp har i relation till andra typer av inköp.
En stor del av Upphandlingsmyndighetens arbete kan kopplas till social hållbarhet i fysisk planering och stadsutveckling. De delar som vi anser har extra stor betydelse för området utvecklas nedan.
Vid fysisk planering och stadsutveckling är det viktigt att ta hänsyn till människors olika behov och förutsättningar, så att samhället blir tillgängligt för alla. Alla ska i största möjliga utsträckning kunna använda miljöer och produkter utan behov av anpassning eller specialutformning.
Enligt upphandlingslagarna är upphandlande organisationer i vissa fall skyldiga att ställa krav på tillgänglighet. Det är viktigt att upphandlande organisationer i ett tidigt skede av inköpsprocessen använder sig av principen om universell utformning, det vill säga att tänka strategiskt för att säkerställa att det som köps in kan användas av så många som möjligt och inte på förhand utesluter vissa användare.
Offentliga kontrakt är en förutsättning för stadsutveckling, och de kan användas som en väg in till arbetsmarknaden för människor som har svårt att få jobb. Sysselsättningskrav i offentlig upphandling innebär att den upphandlande organisationen ställer krav i upphandlingen på att den vinnande leverantören under kontraktstiden ska erbjuda anställning, utbildning, praktik- eller traineeplatser till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Arbetare som utför offentliga kontrakt ska garanteras sunda arbetsvillkor. Om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor är upphandlande organisationer i vissa fall skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor.
Arbetsrättsliga villkor när arbete utförs i Sverige
Om arbetet utförs i Sverige, där svensk rätt tillämpas, ska de arbetsrättsliga villkoren avse lön, semester och arbetstid enligt ett centralt kollektivavtal.
Arbetsrättsliga villkor när arbete utförs i länder utanför Sverige
Många av de varor och tjänster som offentlig sektor köper in framställs av underleverantörer i länder där det finns betydande hållbarhetsrisker. Då ska villkoren fastställas i enlighet med den internationella arbetsorganisationens (ILO) så kallade kärnkonventioner om grundläggande rättigheter i arbetslivet.
Arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och hållbara leveranskedjor
Kriterier för arbetsrättsliga villkor
Genom att ställa arbetsrättsliga villkor vid upphandling kan offentlig sektor bidra till att de som arbetar med att utföra offentliga kontrakt gör detta med skäliga arbetsvillkor.
Arbetsrättsliga villkor baserat på kollektivavtal i vår kriterietjänst
I fysisk planering och stadsutveckling är det viktigt att efterfråga och tillåta nya lösningar, för att möta samhällets utmaningar. När det gäller innovation i upphandling är det viktigt att öppna upp för marknadens förslag på lösningar kopplat till användarnas behov. Då kan det offentliga bidra till att lösa samhällsutmaningar.
Korruption ger negativa konsekvenser både på individ-, organisations- och samhällsnivå och utgör en av vår tids största utmaningar när det gäller hållbarhet.
Det finns mycket ni kan göra för att förebygga korruption vid upphandling inom bygg- och anläggningsområdet.
Föredöme för hur vi ska bygga hållbart samhälle
I den nationella upphandlingsstrategin har den offentliga sektorn som uppdrag att vara föredömen för hur vi ska bygga ett hållbart samhälle. Det omfattar bland annat stora infrastruktursatsningar och utbyggnad av lokaler för skola och omsorg.
Upphandling av allmänna anläggningar och samhällsfastigheter vid exploatering
Vid exploatering behöver vanligen allmänna anläggningar och samhällsfastigheter uppföras. Då måste det avgöras om entreprenaden är upphandlingspliktig och om statsstödsreglerna är tillämpliga.
I vårt stöd ger vi vår analys av hur reglerna bör tolkas och tillämpas. Vi har även tagit fram en vägledning för ytterligare fördjupning.
Upphandling av allmänna anläggningar och samhällsfastigheter vid exploatering
Förbättra konkurrensen
Antalet anbud inom bygg och anläggning har minskat. Utländska företag kan bidra till att förbättra konkurrenssituationen vid offentliga upphandlingar av bostäder i Sverige. Boverkets webbsatsning Building in Sweden ska göra det enklare för utländska byggföretag och byggherrar som vill bygga bostäder i Sverige. Bättre information på engelska kan främja konkurrensen och det kan i sin tur leda till fler anbud och sänkta byggkostnader.
Lärande exempel inom byggområdet
- Sticker ut som attraktiv byggherre genom unik samverkansmodell
- Entreprenadupphandling enligt Knivstamodellen
- Ny mötesplats för Knivstaborna i världsunik byggnad
- Förskolan Hoppet – ett modigt och helt fossilfritt innovationsprojekt i Göteborgs stad
- Exempel från olika byggprojekt i Sverige där hållbarhet och innovation stått i fokus (SmartCitySweden.com)
Frågor och svar inom byggområdet
Här är ett urval av frågor vi har besvarat om byggentreprenad samt bygg och anläggning. Du hittar fler frågor och svar i vår Frågeportal