Social hållbarhet inom bygg
- Bygg, anläggning och fastighet
- Webbvägledning
Offentlig sektor upphandlar bygg och anläggning för många miljarder varje år. Samtidigt har byggbranschen flera utmaningar när det gäller social hållbarhet. Där kan offentlig sektor göra stor skillnad. Den kan handla om att ställa krav på jämställdhet, icke diskriminering, sysselsättning, bra arbetsvillkor både på byggarbetsplatser i Sverige och även för de som producerar byggmaterial utomlands. Men även genom att ställa krav på att det som byggs är inkluderande och tillgängligt för alla.
Bygg- och anläggningsbranschen har en hel del att lösa när det gäller social hållbarhet inom flera områden som till exempel bristande jämställdhet, diskriminering, olyckor, brist på arbetskraft och dåliga arbetsvillkor. Här måste flera aktörer samverka för att finna bra lösningar på utmaningarna som finns i branschen. Genom att vid upphandling ställa krav både utifrån perspektivet de som bygger och de vi bygger för, kan upphandlande organisationer bidra till ett socialt hållbart samhälle.
Vägledning för social hållbarhet inom bygg
Jämställdhet
Offentlig upphandlingar kan bidra till att uppnå jämställdhet i planering och byggande av städer. De kan också göra skillnad för arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.
Arbetsrättsliga villkor i bygg
Om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor ska villkor om lön, semester och arbetstid ofta ställas i en upphandling.
Arbetslivskriminalitet
Att arbeta för att motverka arbetslivskriminalitet vid offentlig upphandling handlar om att ta ansvar för att säkerställa sund konkurrens och schyssta villkor för arbetstagare.
Universell utformning
För att byggda miljöer ska kunna användas av alla behöver upphandlande organisationer i ett tidigt skede av upphandlings- och byggprocessen tillämpa principen om universell utformning.
Barns rättigheter
Barn och unga påverkas av hur den byggda miljön planeras, utformas och tas om hand. De måste därför bli delaktiga i planerandet av samhällsbyggandet.
Sysselsättningskrav
Använd upphandling som verktyg för att underlätta kompetensförsörjningen genom att skapa sysselsättning och en möjlighet till anställning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen
Offentlig sektor kan vid offentlig upphandling beakta arbetsmiljöfrågor och verka för att leverantörer ska ha en säker, jämställd och inkluderade arbetsplats, som också underlättar rekrytering.
Hållbara leveranskedjor av byggmaterial
Offentlig sektor kan ställa krav på att leverantörer hanterar de betydande hållbarhetsrisker som finns för byggmaterial som tillverkas i komplexa leveranskedjor i andra länder.
Diskussionsunderlag
Vi har tagit fram ett diskussionsunderlaget som vänder sig till dig som är byggprojektledare, upphandlare, hållbarhetsstrateg eller har en annan roll i bygg- och anläggningsupphandlingar.
Syftet är att ge ett underlag för att reflektera och diskutera över hur ni arbetar med social hänsyn i bygg- och anläggningsupphandlingar idag och vad som behöver göras i framtiden.
Lärande exempel
Mäter graden av machokultur för att vara en attraktiv leverantör, kund och arbetsgivare
- Bygg, anläggning och fastighet
För det statliga byggbolaget Svevia är det affärskritiskt att ha en inkluderande och icke-diskriminerande arbetsmiljö. Svevia har börjat använda Byggchefernas mätverktyg machoindex för att kunna mäta nivån av machokultur, ringa in och åtgärda problemområden inom bolaget.
Stoppa machokulturen genom att ställa krav på en jämställd byggbransch
- Bygg, anläggning och fastighet
Projektet Stoppa machokulturen är ett samarbete mellan fackförbundet Byggcheferna och Byggnads. En kunskapsportal med konkreta tips och hjälpmedel har skapats för alla som vill bidra till en schysst och jämställd byggbransch. Bland annat har verktyget Machoindex tagits fram.
Grundlig behovsanalys och samverkan för att skapa naturupplevelser för alla
- Tillgänglighet
En viktig del av Sollentuna kommuns naturvårdsarbete har under många år varit att alla invånare ska ha möjlighet att ta del av naturupplevelser, oavsett funktionsförmåga. Genom att sätta tydliga mål, göra en grundlig behovsanalys och samverka med experter har kommunen nu skapat tillgängliga naturområden för alla.
Skanskas verktyg för att förbättra kontrollmöjligheterna på byggen
- Bygg, anläggning och fastighet
Skanska har tillsammans med en norsk utvecklare tagit fram ett verktyg – KULA, som utgör en viktig pusselbit för att stoppa oseriösa och kriminella aktörer att verka på marknaden. Syftet har varit att synliggöra hela leverantörskedjan på arbetsplatsen samt förenkla kontroll av lagkrav, beställarkrav och företagsspecifika krav.
Föreningen Rättvist byggande arbetar för sund konkurrens i byggbranschen
- Bygg, anläggning och fastighet
Byggbranschen i Sverige brottas med många allvarliga utmaningar. Den ideella föreningen Rättvist byggande arbetar operativt för sund konkurrens på lika och schyssta villkor i hela kedjan av byggentreprenörer.