Nyheter
Här hittar du bland annat nyheter om vårt stöd, vår myndighet och vår omvärld.
2 september 2024
Pågående mål om Teckal-undantaget vid upphandling mellan systerbolag
Frågan om vad verksamhetskriteriet innebär vid horisontell intern upphandling aktualiseras för närvarande i ett mål om upphandlingsskadeavgift.
12 augusti 2024
EU-dom om delkontrakt till näst bästa anbud
I juni avgjorde EU-domstolen ett mål som rör möjligheten att tilldela delkontrakt till en anbudsgivare som har lämnat det ekonomiskt näst mest fördelaktiga anbudet.
10 juli 2024
KKV:s ställningstagande om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument
Det är vanligt att upphandlande myndigheter använder standarder och standardavtal för att beskriva innehållet i en upphandling. Konkurrensverket (KKV) gör nu bedömningen att det strider mot LOU om underlaget inte finns att tillgå kostnadsfritt.
8 juli 2024
Så påverkar EU:s förordning om nettonollindustrin offentlig upphandling
EU:s förordning om nettonollindustrin har trätt i kraft. Den ska tillämpas från och med den 29 juni 2024. Syftet med förordningen är bland annat att stärka EU:s konkurrenskraft på området men också energisystemets försörjningstrygghet och omställningen till ren energi. Detta ska hjälpa EU att nå sina klimat- och energimål för 2030 och bli klimatneutralt 2050. Förordningen pekar ut ett antal teknologier, bland annat solceller, vindkraft, batterier samt koldioxidavskiljning och lagring.
2 juli 2024
Webbinarium webbstöd: marknadsmässig försäljning av kommunal mark för bebyggelse
Under hösten 2023 publicerade vi ett webbstöd om marknadsmässig försäljning av kommunal mark för bebyggelse. På webbinariet som sändes den 31 maj 2024 presenterade vi webbstödet och samtalade med inbjudna gäster.
27 juni 2024
"Jag ser stor potential i verksamheten”
INTERVJU | Anja Clausin har jobbat flera år som verksamhetsområdeschef inom offentlig sektor och är van att leda stora arbetsgrupper. Nu har hon det övergripande ansvaret för hela Upphandlingsmyndigheten i rollen som ny generaldirektör. Hon ser stor potential för myndigheten att stärka de offentliga inköpen i Sverige.
25 juni 2024
Universell utformning och tillgänglighetsperspektiv i inköpsarbetet
I Upphandlingsmyndighetens nya utbildningsmaterial och film om universell utformning synliggörs värdet av att ha perspektiv på tillgänglighet och ett mångfaldstänkande i behovsanalysen för varor och tjänster som köps in till det offentliga rummet.
14 juni 2024
Flest valfrihetssystem i kommunerna
I maj 2024 fanns totalt 451 valfrihetssystem i Sverige. Samtliga regioner och drygt hälften av kommunerna hade minst 1 valfrihetssystem i drift. Flest fanns i Stockholm, Nacka och Sollentuna. Av kommunernas 321 valfrihetssystem avsåg 45 procent hemtjänst.
30 maj 2024
6 av 10 upphandlare och inköpare är kvinnor
Drygt 4 000 personer inom offentlig sektor hade 2022 yrkestiteln upphandlare eller inköpare. Antalet har ökat stadigt sedan 2014 enligt aktuell statistik från Upphandlingsmyndigheten. Även andelen kvinnor har ökat sedan 2014. Då var 52 procent av upphandlarna och inköparna kvinnor, 2022 var det 62 procent.
7 maj 2024
EU utreder begränsning av kinesisk medicinteknik i offentliga upphandlingar
Den så kallade IPI-förordningen ger EU-kommissionen möjlighet att besluta om IPI-åtgärder. En sådan åtgärd kan vara att begränsa tillträdet till offentliga upphandlingar för leverantörer, varor och tjänster från tredjeländer. Ett beslut om en IPI-åtgärd ska föregås av en särskild utredning. Den 24 april 2024 tillkännagav EU-kommissionen att en sådan utredning har inletts, om medicintekniska produkter från Kina.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
I vårt nyhetsbrev samlar vi tips och nyheter för dig som är intresserad och vill hålla dig uppdaterad om offentlig upphandling och statsstödsregler. Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden.