Start

Innovationsupphandling avgörande för att stärka konkurrenskraften

Publicerad 12 maj 2025
  • Rapport

Sverige har ett gott utgångsläge för att öka konkurrenskraften men behöver bli ännu bättre på att nå önskade effekter av investeringar, det konstaterar Upphandlingsmyndigheten, Vinnova samt Patent och Registreringsverket (PRV) i en rapport till regeringen. Framgångsfaktorer är att bättre ta till vara potentialen i offentlig upphandling och att öka efterfrågan på ny kunskap och nya lösningar genom innovationsupphandlingar.

Regeringsuppdraget att genomföra insatser för nyttiggörande och kommersialisering av innovation är nu avslutat och slutredovisat. De tre myndigheterna som genomfört uppdraget konstaterar i rapporten att det fortsatt finns behov av att stärka upp effektiva vägar till nyttiggörande och kommersialisering av innovation. Ett sätt är att bli bättre på att ta till vara potentialen av att använda offentlig upphandling för att efterfråga nya lösningar och ny kunskap genom innovationsupphandling. Ett annat sätt är att öka medvetenheten om vikten av strategisk hantering av immateriella tillgångar och immaterialrätt hos forskare och företag.

Upphandlingsmyndigheten gavs det specifika uppdraget att inrätta en arena för innovationsupphandling och genom den arenan stimulera upphandlande organisationer att genomföra fler innovationsupphandlingar. Arenan fick namnet Afori – arenan för innovation i upphandling.

Tre viktiga slutsatser i rapporten:

  1. Det behövs ett ännu mer handfast stöd till de upphandlande organisationerna för att kunna ta tillvara på potentialen i innovationsupphandling.
  2. Kunskapsnivån kring innovationsupphandling och dess roll i samhällsutvecklingen samt kompetensen kring de praktiska förutsättningarna måste höjas inom alla målgrupper.
  3. Inköp måste behandlas som en ledningsfråga på strategisk nivå och gapet mellan perspektiven, innovation och upphandling, måste överbryggas på taktisk och operativ nivå.

Upphandlingsmyndigheten har genom uppdraget validerat sina befintliga kunskaper och samtidigt lärt sig mer om de faktiska behov som upphandlande organisationer i Sverige har. Vidare har myndigheten bekräftat att behoven är gemensamma inom EU och att andra länder har framgångsrika metoder att möta dessa. Upphandlingsmyndigheten är redo att, om rätt resurser tillförs, inleda arbetet med att implementera liknande metoder anpassade för svenska förhållanden.

N2021-01194 Slutrapportering Nyttiggörande och kommersialisering av innovation