Start

Fristående, partnerföretag eller anknutet företag

Jag ska göra en SMF-bedömning utifrån EU-regler. 651/2014. Vilken information behöver jag för att avgöra om ett företag är fristående, partnerföretag eller anknutet företag? Var kan jag hitta den här informationen?

Är ägarförhållanden relevanta vid bedömningen? En person är verklig huvudman med 100% kontroll i ett företag och är samtidigt verklig huvudman i ett annat företag men har mellan 25%- 50% kontroll i det företaget och kontroll genom aktier, andelar eller dylikt.

Skulle det kunna göra att företagen räknas som anknutna eller partnerföretag?

Samuel

Publicerad 19 juni 2025

Hej Samuel,

Tack för din fråga. Upphandlingsmyndigheten ger vägledning till kommuner och regioner om statsstödsreglernas tillämpning, men ger inte råd i enskilda fall. Vi kommer därför att redogöra på ett generellt plan vad som gäller kring definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (SMF) vid tillämpningen av den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER).

Definitionen av små och medelstora företag
Definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag finns i bilaga I till GBER. Bestämmelserna om ”fristående företag”, ”partnerföretag” och ”anknutet företag” finns i bilaga I:s artikel 3. Om en stödmottagare ryms i kommissionens definition av SMF eller inte har betydelse för hur flera av bestämmelserna i GBER tillämpas, och ökar många gånger chanserna att få ta emot stöd. SMF-definitionen tar avstamp i kriterier kopplade till personalstyrkan (sysselsätter färre än 250 personer), årsomsättning (överstiger inte 50 miljoner euro) och balansomslutning (överstiger inte 43 miljoner euro per år). Kriterierna om årsomsättning och balansomslutning är alternativa.

För att avgöra om ett företag utgör SMF tas hänsyn inte bara till nyss uppräknade kriterier, utan även om det har tillgång till andra resurser genom kopplingar till ett eller flera andra företag. Det är då begreppen fristående, partnerföretag och anknutet företag aktualiseras.
 
Vad avses med fristående, partnerföretag eller anknutet företag?
Fristående företag
Som fristående företag räknas företag som inte är anknutna eller partnerföretag. Ett fristående företag tar hänsyn endast till företagets egna uppgifter, medan ett företag som räknas som partnerföretag behöver ta hänsyn till en del av uppgifterna som räknas till partnerföretaget, och ett anknutet företag behöver ta hänsyn till alla uppgifter för de företag som anses anknutna till företaget vars status ska bedömas.

Partnerföretag
Som partnerföretag räknas företag som antingen har en kapital- eller röstandel på mer än 25% i ett annat företag eller att ett annat företag kontrollerar företaget (partnerföretaget) genom ett innehav av en kapital- eller röstandel på minst 25 %.

Ett företag vars ägarandel eller -förhållanden överstiger det värdet kan ändå räknas som ett fristående företag om investeraren har en ägarandel på under 50 % och är ett riskkapitalbolag, ett universitet eller forskningscentrum utan vinstsyfte, en institutionell investerare (inklusive regionala utvecklingsfonder) eller en ”självständig lokal myndighet” med en årlig budget under 10 miljoner euro och färre än 5000 invånare.

Anknutet företag
Ett anknutet företag har kopplingar till ett eller fler andra företag genom någon av följande förbindelser:
  • Ett företag innehar en majoritet av rösterna för aktierna eller andelarna i ett annat företag
  • Ett företag har rätt att utse eller avsätta en majoritet av ledamöterna i ett annat företags styrelse, ledning eller tillsynsorgan
  • Ett företag har rätt att utöva bestämmande inflytande över ett annat enligt ett avtal eller enligt en bestämmelse i företagets stadgar, bolagsordning eller liknande
  • Ett företag som är aktieägare eller delägare i ett annat företag förfogar till följd av en överenskommelse med andra aktieägare eller delägare i företaget ensamt över en majoritet av rösterna för aktierna eller andelarna i det företaget.
Företag anses också vara anknutna om någon av de uppräknade förbindelserna uppstår genom ägande av enskild, ensam eller i samverkan med andra, om de berörda företagen är verksamma på samma eller angränsande marknader.
 
Vilka uppgifter som ska läggas till grund för beräkningen
För ett fristående företag görs fastställandet av uppgifterna enbart på grundval av bolagets egna räkenskaper. För företag med tillräckliga kopplingar till andra företag för att det ska betraktas som partnerföretag eller anknutet företag tas vid en bedömning av status som SMF hänsyn även till de företag som koppling finns till. Har ett företag vars status ska bedömas konstaterats vara ett partnerföretag ska till dess personalstyrka och räkenskaper även läggas uppgifter om partnerföretaget i fråga. Uppgifterna ska ökas i proportion till andelen av kapitalet eller rösträtten, beroende på vilken som är högst. För anknutna eller indirekt anknutna företag ska 100 % av de anknutna företagens uppgifter (personalstyrka och balansomslutningen eller årsomsättning) läggas till företaget vars status ska bestämmas.

Exakt vilket underlag som är relevant, exempelvis hur personalstyrkan ska beräknas och hur anknutna företag som även har partnerföretag ska hanteras, framgår i GBER bilaga I. För mer detaljerad information om beräkningar och vilka uppgifter som ska läggas till grund för dem kan det vara en god idé att ta del av kommissionens användarhandledning om definitionen av SMF.

Läs mer
Läs mer om definitionen av SMF-företag och hur man beräknar uppgifterna i Kommissionens användarhandledning om definitionen av SMF-företag som finns publicerad på kommissionens webbplats och om företagskriteriet som finns publicerat på vår webbplats.

Källhänvisning
Bilaga 1 i Kommissionens förordning (EU) 615/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 (GBER)

Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

02 juli 2025

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Öppettider under vecka 23–35: Chatten öppen måndag och fredag kl. 9–11. Telefonen öppen varje tisdag–torsdag kl. 9–11. Vecka 29–31 är Frågeservice stängt. Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.