Start

Miljö och hälsa

  • Bygg, anläggning och fastighet
  • Webbvägledning

Här är stöd till dig som i dina bygg- och anläggningsupphandlingar vill ställa krav för att bidra till en bättre innemiljö samt minska förekomsten av miljö- och hälsofarligt material.

Inomhusklimat 

Ett bra inneklimat är viktigt för människors hälsa och kan ha stor påverkan på hälsan eftersom de flesta idag tillbringar huvuddelen av sitt liv inomhus och andas den luft, med allt som är i den. Luftbyte med frisk ren luft, ventilation och luftfilter där det är nödvändigt är viktiga för en hälsosam inomhusmiljö.  Temperaturer påverkar människors förmåga att fungera tillfredställande både i hemmet och på arbetsplatsen.

Tydligt formulerade krav som sedan verifieras är en hörnsten för att ett byggprojekt ska bli lyckat. Om byggprocessen inte kvalitetssäkras i detta avseende är risken överhängande att fastighetsägaren i efterhand tvingas till mycket kostsamma insatser. Dels kan utredningar behövas för att identifiera orsaken till klagomål på inneklimatet, dels kan tekniska åtgärder och/eller ombyggnadsarbeten behövas för att avhjälpa identifierade brister och fel.

Inomhusmiljö (Boverket)

Inomhusmiljö (Arbetsmiljöverket)

Inomhusmiljö (Folkhälsomyndigheten)

Om luftfilter | Upphandlingsmyndigheten

Fuktsäkerhet 

Med för hög fukthalt skapas grogrund för svamp och mikroorganismer som kan orsaka dålig inomhusmiljö och i längden skador på byggmaterial och konstruktioner. Saneringar, reparationer och fuktbekämpande åtgärder kan bli dyrt. Indirekt leder fuktskadorna till miljöbelastning genom ökad materialomsättning och energianvändning. Fuktig isolering har till exempel kraftigt försämrade isolerande egenskaper. Kompetens om rätt hantering av fuktrisker är därför viktig i alla faser i byggprocessen och även i förberedelse av förfrågningsunderlaget. 

Att bygga stommar och klimatskal i trä eller annat organiskt material är en stadigt ökande trend i samhället. För dessa konstruktioner krävs extra stort fokus på fuktsäkerhet. Som beställare av sådana byggnadsverk kan man behöva ta ställning till frågan om skyddstält ska användas redan i förfrågningsunderlaget. Prefabricerade byggnadskomponenter av organiskt material behöver även skyddas mot fukt under transport och mellanlagring.

Fuktcentrum (Lunds tekniska högskola)

Fuktrisker för olika byggdelar (Boverket) 

Hållbarhetskriterier för flerbostadshus nybyggnad | Upphandlingsmyndigheten 

Väderskyddat trähusbyggande (Svenska byggbranschens utvecklingsfond) 

Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper

Många kemiska ämnen har välkända negativa effekter på både vår hälsa och naturen. Det saknas dock fortfarande mycket kunskap om hur olika kemikalier och hur kombinationer av olika kemikalier påverkar miljön och människors hälsa. Ju fler kemiska produkter som används desto svårare är det att begränsa risker och oönskade effekter på människors och djurs hälsa och andra effekter i naturen. Olika kemikalier har även återfunnits på platser som är geografiskt mycket långt borta (så som på Antarktis) från närmsta användningsområde. Det visar att spridningen är svår att begränsa. För att minska oönskade alvarliga effekter och risker med att människor och natur exponeras för en mängd olika miljö- och hälsofarliga ämnen måste användningen av sådana ämnen minska.

Hållbarhetskrav (bas) för ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper

Hållbarhetskrav (avancerad) för ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper 

Miljöföroreningar (Naturvårdsverket) 

Ljudmiljö

Buller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige och är enligt Världshälsoorganisationen (WHO) en skadlig miljöstressfaktor av central betydelse. Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av samhällsbuller eftersom ostörd sömn är en förutsättning för att människan ska fungera bra både fysiologiskt och mentalt. En stor del av det buller som människor upplever i sina bostäder är så kallat omgivningsbuller, vilket ställer stora krav på kommunerna att planera och utforma bebyggelsen för att skapa goda boendemiljöer.

Vi har kriterier för ljudnivå, ljudklasser, ljudisolation, begränsning av byggbuller samt mät- och kontrollplan. Välj typ av byggnadsverk i följande länk.

Hitta hållbarhetskriterier | Upphandlingsmyndigheten