Start

Se våra seminarier från Innovationsveckan 2024

Publicerad 14 november 2024

Innovationsveckan är ett initiativ från Upphandlingsmyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner och Vinnova. Veckan är vigd åt innovation och att dela och sprida smarta lösningar mellan olika delar inom offentlig sektor. Årets vecka genomfördes 30 september-4 oktober men om du missade något av våra webbinarier har du här chansen att se dem i efterhand.

Seminarium 1: Upphandling som utvecklar både köpare och säljare

Offentliga inköp kan vara en drivkraft för utveckling. Och då inte bara för det den upphandlande enheten. Näringslivet kan också använda upphandlingar för att utveckla sina tjänster, produkter eller affärsmodeller.

I ett samtal mellan köpare och säljare med utgångspunkt i praktiska exempel benar vi i frågan kring hur upphandling kan leda till utveckling för alla inblandade.

Hemtagningarna från seminariet kommer vara:

  • Hur kan upphandling bidra till utveckling?
  • Hur kan inköpsmodellens steg hjälpa?

Upphandlingsmyndighetens affärsutvecklare, Charlotta Palmgren leder ett samtal med Caroline von Post på Beskow von Post, Patrik Nyholm, Inköpschef på Elis och Sigrid Petterssén, Projektledare på Region Gävleborg.

Seminarium 2: Förutsättningar för hållbar innovation

Seminariet kretsar kring ämnet vilka förutsättningar som krävs för att skapa möjlighet till hållbar innovation i samband med offentliga inköp.

Med avstamp i de grundläggande frågorna om vikten av inköp och innovation för att nå organisationens övergripande mål tar vi oss via praktiska exempel hämtade ur verkligheten till pudelns kärna; vilka förutsättningar krävs för hållbar innovation i offentliga inköp?

Hemtagningarna från seminariet kommer vara:

  • Hur kan hållbar innovation bidra till politiska mål?
  • Hur ska man organisera sig för att klara det?
  • Vilka ska vara med?
  • Hur får man dem med sig?
  • Hur gör man med de som inte vill vara med?

Upphandlingsmyndighetens expert på lednings- och strategifrågor, Fredrik Flodin leder ett samtal med Sigrid Petterssén, Projektledare på Region Gävleborg, Helena Tillstrand, Kommunchef i Bollnäs kommun och Johan Welander, Inköpschef på Region Gävleborg.

Seminarium 3: Enklare regler för innovation i upphandling

Den 1 februari 2022 började nya förenklade regler gälla på det icke-direktivstyrda området. De nya reglerna är väldigt lämpliga att använda för innovation i upphandling. Reglerna ger stora förutsättningar för den upphandlande parten att anpassa upphandlingen för enkel och effektiv hantering av innovation.

Hemtagningarna från seminariet kommer vara:

  • När de flexiblare reglerna får användas
  • Hur innovation kan bli en del av upphandlingsprocessen
  • Vad som är bra att tänka på första gången du gör det

Erika Hanses, jurist och enhetschef på Upphandlingsmyndigheten, förklarar hur de nya reglerna kan tillämpas för att öka flexibiliteten i upphandlingen och leda till träffsäkrare inköp som främjar innovation och utveckling.

Seminarium 4: Upphandling som driver innovationsprocesser - Inte tvärtom

Innovation begränsas inte av utbud utan av efterfrågan!

Med utgångspunkt i två presentationer kring hur offentlig upphandling är ett innovationsdrivande verktyg och hur innovationsarbete förhåller sig till Upphandlingsmyndighetens inköpsprocess förs sedan ett samtal kring den praktiska implementationen. Avslutningsvis presenterar OECD delar av sin rapport om innovationsupphandling som släpps senare i oktober.

Hemtagningarna från seminariet kommer vara:

  • Hur får man fram nya lösningar när det sakans en marknad?
  • Vilka sätt finns för att stimulera efterfrågan?
  • Hur ska innovation och upphandling förhålla sig till varandra?

Moderator: Erika Hanses, Upphandlingsmyndigheten,

Deltagare: Kjell-Håkan Narfelt, Vinnova, Charlotta Palmgren, Upphandlingsmyndigheten, Lina Svensberg, Compare samt Bruno Monteiro och András Hlács från OECD.

Seminarium 5: Upphandling som leder till ökad elektrifiering

I ett samtal som modereras av Charlotta Palmgren och Heini-Marja Suvilehto vrider och vänder vi på frågeställningarna kring Hur offentlig upphandling kan stimulera till en ny marknad? Med utgångspunkt i ett aktuellt ramavtal blickar vi sedan mot framtiden och hur den ser ut. Hur långt bort är det innan en liten kommun kan upphandla bygg- och anläggningsarbeten utförda med elektrifierad flotta?

Moderatorer: Charlotta Palmgren och Heini-Marja Suvilehto

Deltagare: Henrik Tylestam, Renta samt Emil Björklund och Anders Bernholdsson från Göteborgs stad

Intresserad av våra fyra seminarier från Innovationsveckan 2023?

Upphandlingsdriven hållbarhet ur ett helhetsperspektiv – en lysande idé

Länk till spellista (Youtube)