Startsida

Vilka är de viktigaste miljökraven för städtjänster?

Publicerad 01 februari 2017
När jag synar alla miljökrav på basnivå som är kopplade till städtjänster är det rätt många till antalet. Tanken är att jag ska kravställa systematiskt miljöarbete, oparfymerade produkter, hantering av betydande miljöaspekter vid utförandet av städtjänsten samt kontaktpersoner i miljöfrågor.

Vill dock ha ytterligare ett, par tre miljökrav. Men hur välja mellan exempelvis tensider, bioackumulerbarhet, begränsning av specifika ämnen/ämnesgrupper, biocider etc.? För en lekman på området är det svårt att veta vilka krav som är kvalitativt bäst att ställa när det gäller kontorsstädning i större format?

Mikael Andersson

Publicerad 01 februari 2017

Hej Mikael,

För att begränsa antalet miljökrav skulle jag föreslå att du ställer de krav som är på produkten (inte kraven på ämnen som ingår i produkten).

Produktkraven är:
  • tensiders nedbrytbarhet, 
  • produktens miljöfarlighet, 
  • allergiframkallande produkt, samt
  • begränsning av biocider.
Det kan också vara bra att tänka på att vissa produkttyper inte finns som oparfymerade (till exempel toalettblock) och vid behov undanta dessa från kravet.

Hoppas detta hjälper dig att komma vidare med miljökraven i din städupphandling!

Uppdaterad: den 16 augusti 2019

Vänliga hälsningar

Anette

Hållbarhetsspecialist

2 februari 2017

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.