Start

Hur hittar jag pågående och avslutade upphandlingar på lättaste sätt?

Hur får jag lättast tillgång på nu gällande VA Material upphandlingarna?

Dick Ekenberg

Publicerad 04 juli 2017

Hej Dick,

Det enklaste sättet för en leverantör att hitta pågående upphandlingar som man kan vara intresserad av att delta i är att skaffa ett användarkonto (kostnadsfritt) i någon av de registrerade databaserna som används vid offentlig upphandling, samt att man skaffar en prenumerationstjänst i den aktuella databasen. Databasen kommer då att meddela dig när nya upphandlingar annonseras inom de områden du angivit att du vill hålla bevakning. En prenumerationstjänst brukar dock kosta pengar. Alternativet är att du skaffar ett konto och själv letar upphandlingar manuellt. Detta tar givetvis mer tid i anspråk.

På Konkurrensverkets webbplats hittar du ett annonsdatabasregister där samtliga registrerade databaser finns publicerade.

Med vänlig hälsning

Mattias

04 juli 2017 (Uppdaterat 19 mars 2021)

Hej
Vi är inte EJ intresserade av pågående upphandlingar, utan dessa som redan är klara!

Dick Ekenberg

04 juli 2017

Hej igen,

Ber om ursäkt att jag missförstod ditt inlägg. Jag vet inte exakt vilket material du vill ta del av, men det finns inget register eller liknande över samtliga genomförda upphandlingar och ingångna avtal utan man måste i princip vända sig till respektive upphandlande myndighet. De flesta upphandlande myndigheter lyder under tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen och är som huvudregel skyldiga att lämna ut den typen av uppgifter. Är det så att man vill ha mer information, om till exempel det ingångna avtalet, eller ta del av inkomna anbud får man vända sig till den myndighet som gjort respektive upphandling och be att få ta del av anbuden (begäran att ta del av allmän handling).

Möjligen kan vissa annonsdatabaser jag refererade till i inlägget ovan samla in vissa av de uppgifter du efterfrågar (men då är det nog i så fall en fråga om betaltjänster).

Läs mer
Läs mer om att göra affärer med offentlig sektor på vår webbplats. Det finns även fler frågor och svar om offentlighet och sekretess i vår Frågeportal.

Med vänlig hälsning

Mattias

04 juli 2017 (Uppdaterat 19 mars 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.