Start

Uppföljning av ämnens hälsofarlighet

Hej!
Vi har upphandlat städkemikalier och använt oss av upphandlingsmyndighetens krav. Nu sitter vi och ska följa upp kraven, vilket är mycket spännande! Vi har ställt krav på ingående ämnens hälsofarlighet och vid uppföljning då står som förslagfrån UHM att man ska kontrollera råvaruleverantörens SDB. Räcker det inte med att man tittar på produktens säkerhetsdatablad? Där står ju de ingående ämnena med och med h-angivelser och %?
Mycket tacksam för svar!
med vänlig hälsning
Anneli

Anneli Forslin

Publicerad 11 juni 2020

Hej!

I säkerhetsdatablad för blandningar anges de ingående ämnen som är klassificerade som miljö- och hälsofarliga om de ingår med en viss halt (ofta 0,1%). Haltgränsen kan dock variera beroende på bland annat vilken klassificering av ämnet har.

I kravet Ingående ämnens hälsofarlighet (kravID 10027:1) krävs information om ämnen som ingår i blandningen över 0,01%. Detta är alltså en lägre halt än vad som krävs för deklaration av ingående ämnen på blandningens säkerhetsdatablad. Säkerhetsdatablad för blandningen (produkten) är därmed inte tillräcklig, utan det krävs information för samtliga ingående råvaror.

Hoppas att er uppföljning går bra!

Med vänlig hälsning

Susanna

17 juni 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.