Start

Vilket kollektivavtal ska vi använda i vår städupphandling?

Publicerad 09 december 2020
Hej,

https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/stall-hallbarhetskrav/arbetsrattsliga-villkor/arbetsrattsliga-villkor-enligt-kollektivavtal/arbetsrattsliga-villkor-inom-specifika-omraden/arbetsrattsliga-villkor-for-stadtjanster/

Har ytterligare en fråga kring kollektivavtalsliknande villkor:

Det anges i materialet ovan två olika kollektivavtal som man kan "välja" emellan. Nu är det så att i den upphandlingen som jag arbetar med i nuläget förväntar vi oss att Samhall lämnar anbud... Och om jag inte minns fel så har Samhall ett eget kollektivavtal?
Hur ska man ställa sig till det att de, i fall att de blir tilldelad uppdrag, då inte uppfyller "våra" krav utan sitt eget?

Tacksam för hjälp/rådgivning i frågan!

Hälsningar,
Christine Sprinzl


Christine Sprinzl

Publicerad 09 december 2020

Hej Christine,

I städbranschen finns flera centrala kollektivavtal som kan ligga till grund för de arbetsrättsliga villkorens nivåer. Ni måste därför besluta vilket av dessa kollektivavtal som ni ska utgå ifrån för att fastställa nivåerna för lön, semester och arbetstid i den aktuella upphandlingen. Vilket kollektivavtal som ska användas kan bestämmas genom en överviktsprincip som baseras på kollektivavtalens tillämpningsområden. Läs mer om hur ni kan göra denna bedömning i vår kriteriedatabas under information om hållbarhetskriteriet.

Tänk på att oavsett vilket kollektivavtal ni väljer att utgå ifrån i er upphandling kan leverantören uppfylla de arbetsrättsliga villkoren genom att vara bunden av ett annat kollektivavtal. Det beror på att alla kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden anses likvärdiga, det vill säga alla kollektivavtal får anses reglera arbetsvillkor på ett likvärdigt sätt även om deras innehåll skiljer sig åt.

Hälsningar

Lisa

Upphandlingsjurist

09 december 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

OBS! Den 28 september är vår Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling.