Konkurrenspräglad dialog
Konkurrenspräglad dialog innebär att varje leverantör kan ansöka om att få delta i upphandlingen. Den upphandlande organisationen för sedan en dialog med de anbudssökande som bjudits in. När dialogen har avslutats lämnar respektive leverantör sitt anbud. Dialogen sker därmed innan anbudet lämnats in.
Innehåll på denna sida
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).
När får det användas över tröskelvärdena?
Över tröskelvärdena
Konkurrenspräglad dialog får enligt LOU användas i samma situationer som förhandlat förfarande med föregående annonsering får användas. Förfarandet kan alltså användas i olika situationer där öppna eller selektiva förfaranden, som saknar inslag av förhandlingar, sannolikt inte skulle leda till ett tillfredsställande resultat.
Vid upphandling enligt LUF får förfarandet alltid användas.
Förfarandet får användas när det som ska upphandlas uppfyller ett eller flera av följande kriterier:
- Den upphandlande myndighetens behov kan inte tillgodoses utan anpassning av lättillgängliga lösningar.
- Upphandlingen inbegriper formgivning eller innovativa lösningar.
- Kontraktet kan inte tilldelas utan föregående förhandlingar på grund av särskilda omständigheter som avser arten, komplexiteten eller den rättsliga och ekonomiska utformningen av det som ska anskaffas eller på grund av riskerna i anslutning till dessa omständigheter.
- Den upphandlande myndigheten kan inte med tillräcklig precision utarbeta tekniska specifikationer med hänvisning till en standard, europeisk teknisk bedömning, gemensam teknisk specifikation eller teknisk referens.
Förfarandet får även användas om de anbud som lämnats vid ett öppet eller selektivt förfarande är ogiltiga eller inte acceptabla.
Så går det till över tröskelvärdena
Alla intresserade leverantörer kan ansöka om att få delta i upphandlingen. Endast leverantörer som uppfyller kraven att lämna anbud får bjudas in till dialog och därmed att lämna anbud. Syftet med dialogen är att gemensamt identifiera och ange hur den upphandlande myndighetens eller enhetens (upphandlande organisationens) behov bäst kan tillgodoses.
Antalet leverantörer och lösningar kan vid en konkurrenspräglad dialog begränsas, dels genom att begränsa antalet leverantörer som bjuds in till dialog, dels genom att successivt under dialogen utesluta lösningar som inte matchar organisationens behov. När dialogen genomförs i successiva steg kan en leverantör föreslå flera lösningar och vara med i dialogen, så länge leverantören har minst en lösning som inte uteslutits.
Den upphandlande organisationen får efter varje steg välja ut de lösningar som organisationen ska fortsätta att diskutera. Den upphandlande organisationen ska fortsätta dialogen fram till dess att organisationen har funnit den eller de lösningar som tillgodoser behoven. Därefter ska den upphandlande organisationen uppmana de deltagande anbudssökandena att utifrån dessa lösningar lämna slutliga anbud i upphandlingen.
Glöm inte
Den upphandlande organisationen ska i något av upphandlingsdokumenten ange:
- sina behov och krav
- tilldelningskriterierna och förklara deras innebörd
- en preliminär tidsplan.
Den upphandlande organisationen får uppmana deltagande att förtydliga innehållet eller optimera sitt anbud. Klarlägganden, preciseringar, optimeringar och kompletterande upplysningar får begäras in efter att den upphandlande organisationen har avslutat dialogen och innan beslut om tilldelning fattas. Det får inte omfatta ändringar av väsentliga aspekter av anbudet eller upphandlingen, däribland det behov organisationen avser att tillgodose med upphandlingen och de krav som har ställts upp i annonsen, om ändringarna riskerar att snedvrida konkurrensen eller leda till diskriminering.
Den upphandlande organisationen har, efter att dialogen meddelats vara avslutad, möjlighet att förhandla med den anbudsgivare som har lämnat det anbud som har det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet för att bekräfta de finansiella åtaganden och andra villkor som anges i anbudet och slutligt fastställa kontraktsvillkoren. Detta gäller under förutsättning att förhandlingarna
- inte leder till att väsentliga aspekter i anbudet eller upphandlingen ändras i sak, och
- inte riskerar att snedvrida konkurrensen eller orsaka diskriminering.
Tidsfrist för anbudsansökan enligt LOU
Minsta tid att komma in med anbudsansökningar ska vara minst 30 dagar.
Tidsfrist för anbudsansökan enligt LUF
Minsta tid att komma in med anbudsansökningar ska vara minst 15 dagar.
Tidsfrist för att lämna in slutgiltiga anbud
Minsta tid att komma in med anbud är inte reglerat i vare sig LOU eller LUF.
Enligt LOU kan en upphandlande myndigheten välja att begränsa antalet anbudssökande som får lämna anbud genom en urvalsprocess. Myndigheten ska då i annonsen eller inbjudan ange de kriterier och regler som kommer att tillämpas vid urvalet samt det lägsta, och i förekommande fall det högsta, antal anbudssökande som kommer att få lämna anbud. Minst tre leverantörer ska bjudas in att lämna anbud.
I LUF anges att antalet anbudssökande kan begränsas utifrån kriterier som grundar sig på:
- ett behov av att minska antalet till en nivå som kan anses rimlig med hänsyn till särskilda förhållanden vid upphandlingen, och
- de resurser som behövs för dess genomförande.
Antalet anbudssökande som får lämna anbud ska vara så stort att effektiv konkurrens kan uppnås.
Utmärkande med förfarandet över tröskelvärdena
Den upphandlande organisationen kan föra dialog när den i stort känner till vilket slutresultat som ska uppnås, men inte kan fastställa i förväg hur resultatet ska uppnås på bästa sätt. Dialogen kan då öka möjligheten att beakta till exempel tekniska innovationer när den upphandlande organisationen fortlöpande kan diskutera och väga unika lösningar mot varandra.
Den upphandlande organisationen har också möjlighet att besluta om ersättning till anbudssökande i dialogen. Det kan vara ett bra sätt att öka intresset från leverantörernas sida att delta.
Vid konkurrenspräglad dialog får endast bästa förhållandet mellan pris och kvalitet utvärderas, inte enbart pris. Någon minimitidsfrist gäller inte för att komma in med ett slutgiltigt anbud som vid förhandlat förfarande med föregående annonsering.
Förfarandet passar särskilt bra för
- upphandlingar där dialog kan föras med leverantörer för att gemensamt ta fram lösningar på beställarens behov
- situationer där man behöver utvärdera mjuka parametrar
- komplexa projekt med utvecklingsbehov
- upphandlingar som förutsätter förhandlingar på grund av dess art, komplexitet, rättsliga eller ekonomiska utformning eller risker
- byggentreprenader som inte avser standardbyggnader
- komplexa projekt när beställaren inte vet vilken lösning som krävs för att nå ett uppsatt mål
- specialanpassningar av leveranser i form av lättillgängliga lösningar eller leveranser som kräver formgivning, innovation eller annan teknisk komplexitet
- projekt som är komplexa ur ett juridiskt, tekniskt eller kommersiellt perspektiv.
Att tänka på
- Det finns risk för bristande konkurrens om kraven sätts för högt och utesluter fler från att delta.
- Konkurrenspräglad dialog kräver att intresset upprätthålls från de deltagande leverantörernas sida genom hela upphandlingsprocessen.
- Risken finns också att kravnivån sätts för högt så att vinnande leverantör inte har tillräcklig förmåga för att genomföra kontraktet.
- Förfarandet är tidsmässigt krävande för både den upphandlande organisationen och leverantörer och arbetsinsatsen måste därför vägas mot nyttan.
- Det krävs att organisation och bemanning hos beställaren har tillräckligt med kompetens inom området för att föra dialogen.
- 6 kap. 1§ och 20–29 §§, lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU); 6 kap. 1 § och 13–22 §§ Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF); – Konkurrenspräglad dialog
- 4 kap. 6 och 7 §§ LOU, 4 kap. 6 § LUF begränsning av antalet anbudssökande
- 10 kap. 9 § LOU och 10 kap. 10 § LUF inbjudan att lämna anbud eller delta i dialog
- 10 kap. 10 § LOU och 10 kap. 11 § LUF - anbudets giltighetstid
- 11 kap. 3 § LOU/LUF - tidsfrister
Frågor och svar om konkurrenspräglad dialog
Här är ett urval av frågor vi har besvarat om konkurrenspräglad dialog. Du hittar fler frågor och svar i vår Frågeportal.