Miljö- och hälsofarliga ämnen i plast- och stoppningsmaterial
Nivå: Avancerad nivå
Plast- och stoppningsmaterial som används till möbler kan innehålla farliga ämnen och detta krav bidrar till att minska användningen av dessa.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11480
- Grupp:
- Möbler
Kriterietext
Plast- och stoppningsmaterial i möblerna ska inte ha något av följande tillsatt1:
- halogenerade organiska föreningar
- klorerade polymerer
- bisfenol A
- alkylfenoler och alkylfenoletoxylater eller andra alkylfenolderivat2
- pigment och tillsatser baserade på bly, tenn, kadmium, krom VI och kvicksilver samt föreningar av dessa.
- ämnen som är klassificerade med nedanstående faroangivelser enligt, Förordning (EG) nr 1272/2008 (CLP-förordningen), varken i EU-harmoniserad klassificering (bilaga VI CLP-förordningen) eller vid självklassificering:
Klassificering enligt CLP-förordningen | |
Faroklass | Faroangivelse |
Cancerframkallande | H350 |
Mutagen | H340 |
Reproduktionstoxisk | H360 |
Färgämnen i möblernas stoppningsmaterial ska endast användas:
- för att skilja mellan olika kvaliteter (till exempel hårt och mjukt skum) inom samma typ av stoppmaterial
- om stoppmaterialet är synligt och används utan något över.
Färger bestående av metallkomplex och färger klassificerade med nedanstående riskfraser och faroangivelser enligt CLP-förordningen ska inte ingå3 i offererade produkter:
Klassificering enligt CLP-förordningen | |
Akut toxicitet (kategorier 1–3) | H300, H301, H310, H311, H330, H331 |
Specifik organtoxicitet - enstaka exponering (kategori 1) | H370 |
Specifik organtoxicitet - upprepad exponering (kategori 1) | H372 |
Farligt för vattenmiljön | H400, H410, H411 |
Små plastdelar (under 100 gram) omfattas inte av ovanstående krav.
1Som tillsats räknas alla ämnen i produkten, även tillsatsmedel (exempelvis pigment) i ingredienserna, men inte föroreningar från råvaruproduktionen. Som föroreningar räknas rester från produktionen av de råvaror som ingår i den färdiga produkten i koncentrationer under 100 ppm (0,01 viktprocent, 100 mg/kg), men inte ämnen som avsiktligen och i ett visst syfte har tillsatts en råvara, oavsett mängd.
2 Alkylfenolderivat definieras som ämnen som utsöndras från alkylfenoler vid nedbrytning.
3 Som ingående ämnen räknas alla ämnen i en produkt, inklusive föroreningar i ämnena eller råvarorna. Som förorening räknas reaktions-/biprodukter och nedbrytningsprodukter i halter över 0,01 % (motsvarar 100 ppm). Som ingående ämnen räknas även, oavsett halt, additiv som tillsatts avsiktligt för att uppnå en viss funktion, exempelvis konservering eller stabilisering av ämnena eller råvarorna.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Märkningar som uppfyller kravet, exempelvis giltig licens för
- Svanen (Nordisk miljömärkning), Möbler och inredning 031
- Analysrapporter utförda av ackrediterade laboratorier
- Företagets egendeklaration/ leverantörsförsäkran inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Märkning
Om kravet verifierats med en märkning kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns en giltig licens för den aktuella produkten. Detta kontrolleras på webbplats: Svanen (Nordisk miljömärkning).
Analysrapport
Om kravet verifierats med analysrapporter, gör stickprovskontroller på analysrapporterna och kontrollera att värdena ligger under kravets gränsvärde. Kontrollera även att analyserna utförts av ett ackrediterat laboratorium.
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
Begär in företagets egendeklaration inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029.
Hur kravet ska användas
Det finns idag inga ackrediterade verifieringsorgan enligt ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan), eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan dock komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Denna möjlighet finns därför med i listan med möjliga bevis. Mer information om standarden finns på Swedacs webbplats.
Miljömål
Motiv
Många plastprodukter kan innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen. Ämnena kan läcka till omgivningen och tas upp av kroppen.
Halogenerade organiska föreningar innehåller någon av halogenerna klor, brom, fluor eller jod. De är ofta stabila och därmed svåra att bryta ner. De kan stanna kvar i fettvävnaden i organismer och kan därmed föras vidare uppåt i näringskedjan.
Bisfenol A är en hormonliknande syntetisk kemikalie som används för att tillverka bland annat epoxiplast och polykarbonatplast. Den kan användas som stabilisator i plast. Bisfenol A kan verka hormonstörande på människor. Barn är särskilt känsliga för hormonstörande effekter och därför behöver ämnen som har dessa egenskaper minimeras i vår vardag. Bisfenol A är klassat som misstänkt reproduktionstoxiskt, alltså ett ämne som misstänks kunna skada fertiliteten eller det ofödda barnet. Bisfenol A finns med på kandidatförteckningen i Reach artikel 59 i Förordning (EG)1907/2006 om Registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier.
Alkylfenoler används som tillsatser i polymera material. De är antioxidanter som skyddar materialet mot nedbrytning genom att polymererna reagerar med luftens syre. Alkylfenoler är inte kemiskt bundna utan kan läcka ut ur materialet. De är långlivade och bioackumulerande och kan ge långtidseffekter i miljön.
Tennföreningar används bland annat som stabilisatorer i plast. Organiska tennföreningar är mycket giftigt för livet i vattnet. Tennorganiska föreningar regleras i Reach bilaga XVII. Sexvärt krom är allergiframkallande och vid inandning cancerogent. Kvicksilver är ett av de allra farligaste kända miljögifterna och utgör ett hot mot både miljö och människa. Det bryts inte ned utan ansamlas i mark, vatten och levande organismer. Kvicksilver påverkar nervsystemet, hjärt-kärlsystemet, immunsystemet, fortplantningssystemet och njurarna. Sverige har ett generellt förbud mot kvicksilver enligt förordning 1998:994. Arbete pågår med att begränsa utsläppen globalt.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11480
- Versionsdatum
- 2021-12-13
- Senast granskad
- 2024-05-27