Ingående1 konserveringsmedel och färgämnen i produkten ska inte vara bioackumulerbara2 enligt förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP-förordningen).
Undantag:
- Färgämnen som är godkända som livsmedelstillsats enligt förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser.
- Konserveringsmedel vars LC50, EC50 och IC50 är > 100 mg/l eller NOEC/ECx är > 10 mg/l.
- Konserveringsmedel som är lätt nedbrytbara och bryts ned till ämnen vars BCF eller log KOW uppfyller kraven
- Konserveringsmedel som inte är biotillgängliga (molmassa > 700 g/mol).
1 Som ingående ämnen räknas alla ämnen i produkten, även tillsatta additiver i ingredienser (till exempel konserveringsmedel och stabilisatorer). Föroreningar från råvaruproduktion ingår dock inte. Som föroreningar räknas rester från råvaruproduktionen som ingår i produkten i koncentrationer under 0,01 viktsprocent. Ämnen som medvetet och med ett visst syfte tillsatts en råvara betraktas inte som föroreningar oavsett koncentration.
2 Fördelningskoefficienten (Kow) mellan oktanol och vatten ska vara mindre än 4 (log Kow < 4) eller experimentellt bestämd biokoncentrationsfaktor (BCF) ska vara mindre än 500 (BCF < 500).