EU-ekologisk vara
Nivå: Basnivå
En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11009
- Grupp:
- Kaffe, te och kakao
- Engelska:
Kriterietext
Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifieringssystem som uppfyller kravet, t.ex. EU-ekologiskt
- Märkning på produkten med EU:s ekologotyp ”lövet”.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan ske exempelvis genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt/produkter där kravet har ställts. Leverantören kan visa att produkten/produkterna uppfyller kraven med till exempel:
- EU-ekologiskt certifikat. Kontrollera certifikatets giltighet samt att certifikatet omfattar den råvara/produkt på vilken kravet har ställts.
- Märkning på produkten med EU:s ekologotyp ”lövet”.
Information om kriteriet
EU: s regler för ekologisk produktion omfattar hela livsmedelskedjan såsom produktion, beredning, förvaring och import av ekologiskt framställda jordbruksprodukter. Även jäst, foder och produkter från vattenbruk inkluderas i regelverket.
Enligt EU:s handlingsplan för ekologisk produktion som EU-kommissionen antog i mars 2021, finns ett övergripande mål att 25 procent av EU:s jordbruksareal ska vara ekologisk år 2030. I Sveriges nationella livsmedelsstrategi finns ett inriktningsmål att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030 och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.
Enligt KRAVs regler för import till den europeiska marknaden från länder utanför EU kan miljökrav inom produktgruppen verifieras med EU-ekologisk märkning eller likvärdigt för att bli KRAV-märkt.
Läs mer om att upphandla ekologiska livsmedel i Upphandlingsmyndighetens vägledning för Hållbara inköp av livsmedel och måltidstjänster.
Enligt Förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter får ekologiskt vattenbruk huvudsakligen äga rum i dammar med naturlig botten, samt i kassodling i hav eller sjö. Slutna recirkulerande system på land får inte användas för de vattenbruksdjur som föds upp för tillväxt. Landbaserade system omfattas därför inte av Krav ID 10766. Se Krav ID 10459 Odlad fisk och skaldjur. KRAV-märkta vattenbruksprodukter uppfyller EU förordningen men behöver kompletteras med en EU-ekologisk märkning, därför räcker inte KRAV-märkning som bevis för att kriteriet är uppfyllt, produkten måste också ha den EU-ekologiska märkningen.
Vildfångad fisk inkluderas inte i Förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. KRAV-märkta produkter av vildfångad fisk-eller skaldjursråvara ska därför inte kallas ekologiska.
Motiv
Ekologisk produktion är ett övergripande system för att producera livsmedel och jordbruksprodukter på ett hållbart och långsiktigt sätt. Det ska bidra till biologisk mångfald och skydda miljön. Den ekologiska lantbrukaren ska använda energi och naturresurser som vatten, jord, organiskt material och luft på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
Vegetabilier: I ett ekologiskt jordbruk ska jordens naturliga bördighet och biologiska mångfald bevaras och förbättras. I stället för konstgjord gödning får jordbruket näring från till exempel växtkompost och stallgödsel från den egna gården. Förebyggande åtgärder som bra växtföljd och motståndskraftiga sorter används för att förhindra eller begränsa angrepp av sjukdomar och skadegörare.
Animalier: En av grundprinciperna inom ekologisk djurhållning är att bidra till extra hög djurvälfärd och i synnerhet respektera djurens artspecifika och beteendemässiga behov. Djuren ska till exempel ha möjlighet till regelbunden motion och vid behov, tillgång till utevistelse och bete. Som grundregel gäller att ekologiska nötkreatur ska ha permanent tillgång till utevistelse under vegetationsperioden. Allt foder måste vara GMO-fritt och ekologiskt.
För att en vara ska få säljas som ekologisk inom EU ska produktionen ske enligt förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, oavsett produktionsland.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11009
- Versionsdatum
- 2015-03-01
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.