Vegetabiliska fetter
Matfetter är gjorda på en blandning av olika fetter, till exempel rapsolja, olivolja, solrosolja eller smör. Från december 2015 finns krav på att innehållsförteckningen anger vilka råvaror som en matfettsprodukt innehåller. Generellt sett har vegetabiliska fetter lägre miljöpåverkan än animaliska fetter.
Filtrering
Kriteriegrupp
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Margarin och oljor | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Margarin och oljor | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Certifierad palmolja | Basnivå | Teknisk specifikation | Margarin och oljor | ||
Information om kriteriet Palmolja är en vegetabilisk olja som används i många livsmedel och kem-tekniska produkter. Efterhand som efterfrågan på palmolja ökat i världen har expansionen av plantagerna bidragit till en ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Expansionen har också bidragit till att ursprungsbefolkningars rättigheter sätts åt sidan och att lokalbefolkningarnas intressen hotas. Kriterietext Fetter från palmolja i produkter ska komma från ett produktionssystem som bidrar till:
Detta sker genom att en premie betalas ut till hållbara producenter i produktionskedjan (principen Book and Claim) eller att hållbar palmolja produceras i motsvarande mängd (principen Mass Balance). | |||||
Certifierad palmolja | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Margarin och oljor | ||
Information om kriteriet Palmolja är en vegetabilisk olja som används i många livsmedel och kem-tekniska produkter. Efterhand som efterfrågan på palmolja ökat i världen har expansionen av plantagerna bidragit till en ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Expansionen har också bidragit till att ursprungsbefolkningars rättigheter sätts åt sidan och att lokalbefolkningarnas intressen hotas. Kriterietext Fetter från palmolja som används i produkter ska vara producerad på ett sätt som uppfyller följande:
Detta sker genom en särhållen leverantörskedja (principen Segregated eller Identity preserved). |
Matfetter är gjorda på en blandning av olika fetter, till exempel rapsolja, olivolja, solrosolja eller smör. Från december 2015 finns krav på att innehållsförteckningen anger vilka råvaror som en matfettsprodukt innehåller. Generellt sett har vegetabiliska fetter lägre miljöpåverkan än animaliska fetter.
Palmolja används många produkter som används dagligen. I livsmedel är palmolja speciellt vanligt i desserter, kaffebröd, kakor och friterade produkter. Produktion av denna världens viktigaste olja sker framför allt i Indonesien och Malaysia där storskaliga plantager har lett till att artrik regnskog huggs ner och ersätts med oljepalmsodlingar. Detta hotar djurlivet och den biologiska mångfalden i områden med oersättliga naturvärden.
Palmoljan fyller dock en unik funktion för att ersätta transfetter och odlingen är en viktig inkomst för många småbrukare. Det finns internationella initiativ som arbetar för en mer hållbar produktion av palmolja.
Kriterier för vegetabiliska fetter tidigare kopplade till produktgrupp spannmål och socker, tydliggörs i specifik produktgrupp. För bakgrund se kap 3.5 i Förstudie spannmålsprodukter och socker.
Använd det kriterium eller de kriterier passar ert behov, målsättningar och uppföljningsförmåga. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla kravet, och var noga med att informera dig om marknadstillgång. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat som ska lämnas.