Miljömässig hållbarhet inom bygg
- Bygg, anläggning och fastighet
- Webbvägledning
Upphandling är ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa ett hållbart byggande. För att lyckas med hållbarhetsambitioner behöver hänsyn till hållbarhet introduceras tidigt i byggprocessen. Detta gäller särskilt för klimatavtryck och cirkularitet där den största potentialen är kopplad till vägval i tidiga skeden.
Upphandling av byggprojekt består ofta av flera olika upphandlingar i olika skeden. Det förekommer till exempel att både projektering, byggprojektledning och inköpskompetens upphandlas eftersom intern kapacitet saknas eller inte räcker till. Alla dessa upphandlingar har en avgörande betydelse för möjligheten att realisera hållbarhetsambitioner och sätter förutsättningarna för entreprenadupphandlingen. Projekteringsanvisningar och projektörens kompetens avgör om hållbarhet arbetas in i förfrågningsunderlaget till entreprenaden på ett effektivt sätt. Byggprojektledarens prioriteringar och ledarskap styr på motsvarande sätt i vilken grad upphandlingsdokumenten samordnas med avseende på hållbarhet.
Utöver vad som föreskrivs till entreprenadupphandlingen, finns ytterligare verktyg för att främja hållbarhet i detta skede, exempelvis:
- Marknadsdialog och marknadsundersökning innan upphandling
- Upphandlingsförfarande som stöttar hållbarhetsambitionerna genom att ge entreprenören möjlighet att bidra med kunskap och kompetens, exempelvis förhandlat förfarande
- Upphandlingskrav och avtalsvillkor som f, exempelvis genom kvalificering eller tilldelningskriterier
- Upphandlingskrav och avtalsvillkor som främjar hållbarhet under avtalstiden och säkerställer att hållbarhetskraven efterlevs
Läs vidare på Skede 4 i byggprocessen: Bygga | Upphandlingsmyndigheten
Miljömässig hållbarhet i samhällsbyggnadsprocessen
Vid upphandling av utredningar, projektörer och andra konsultroller ska det framgå vilka hållbarhetsambitioner som finns i projektet. För vidare stöd se även SKR:s vägledning för hållbart byggande. Det går också att kravställa att den som handlas upp ska föreslå hållbarhetskrav och ge rekommendationer. Den som har sakkunskap ska alltså kunna förklara för er som beställare hur utförandet kan bli mer hållbart.
Vid upphandling av en entreprenör, både för utförandeentreprenad och totalentreprenad ställs i förfrågningsunderlaget (FU). Funktionskrav är det mest effektiva sättet att ställa hållbarhetskrav, och då är det viktigt att de är specifika. Skriv inte att ”energianvändningen ska vara låg” utan ange en energiprestanda som ska uppnås. Det kommer alltid att finnas ett visst tolkningsutrymme i upphandlingskrav så det gäller att vara så tydlig som möjligt för att minimera möjligheterna till tolkning. Det är också viktigt att kravställa utförandet och inte bara själva slutprodukten.
Vid upphandling av drift och förvaltning gäller det att säkerställa att hållbarhetstänket fortsätter under hela byggnaden livslängd. För detta krävs det att den beställande organisationen har koll på historiken kring varför olika produkter och metoder har valts och vad de har för funktion och effekt. Detta för att kunna ställa relevanta hållbarhetskrav för både material och installationer men också för hur arbetsmoment utförs, t ex avfallshantering och städning.
Relaterat stöd
Vägledning för miljömässig hållbarhet inom bygg
Miljö och hälsa
Stöd till dig som i dina bygg- och anläggningsupphandlingar vill ställa krav för att bidra till en bättre miljö, minska klimatpåverkan och förekomsten av miljö- och hälsofarligt material.
Energianvändning
Offentliga inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader kan bidra till minskad energianvändning och bättre klimat. Att i upphandlingen ställa krav på energieffektivitet kan också ge andra positiva effekter, som bättre hälsa och lägre kostnader.
Klimat
Ett förändrat klimat är en av de stora utmaningar som mänskligheten står inför i närtid. Här samlar vi det stöd som finns inom byggområdet.
Natur
Hänsyn till biodiversitet och förändrad landanvändning i upphandling är både en fråga om åtgärder i det aktuella byggprojektet och i byggmaterialens leveranskedja.
Cirkulärt byggande
”Användningen av praktiker, i alla skeden av en byggnads livscykel, för att behålla material så länge som möjligt i ett slutet kretslopp, för att minska användningen av jungfruliga material i byggprojekt”.