Start

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling av transport med skolbussar

Publicerad 22 april 2019
Hej,

Vi ska handla upp ett antal bussar med chaufförer som kommer att köra barn till skolan. Kan jag använda mig av samma arbetsrättsliga villkor som ni har utarbetat för upphandling av persontransporter?

Tack på förhand!
/Linda

Linda Jansson

Publicerad 22 april 2019

Hej,

De arbetsrättsliga villkor vi har publicerat på vår hemsida gäller för förare och biträden som utför samhällsbetalda resor med taxi. Dessa villkor gäller inte för persontransporter som sker med buss.

Detta beror på att de arbetsrättsliga villkoren för taxi baseras på Taxiavtalet som är framförhandlat mellan Svenska Transportarbetarförbundet (Transport) och Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Transport är det fackförbund som organiserar taxiförare. Det kollektivavtal som gäller för bussförare är Bussavtalet som är framförhandlat mellan Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och Sveriges Bussföretag.

Upphandlingsmyndigheten har inte genomfört någon bedömning om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor för bussförare som genomför skolskjutsresor. Jag kan därför inte uttala mig om det finns risker för oskäliga arbetsvillkor för bussförare eller en skyldighet att ställa arbetsrättsliga villkor i en sådan upphandling.

Däremot har vi publicerat information på vår hemsida om hur en behövlighetsbedömning kan gå till och vilka riskindikatorer som kan vara relevanta att analysera. På vår webbplats finns även information om vilka villkor som ska fastställas om du finner att det skulle finnas en risk för skåliga arbetsvillkor under kontraktstiden.

Med vänlig hälsning

Lena

23 april 2019 (Uppdaterat 13 september 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.