Start

Är det proportionerligt att ställa arbetsrättsliga villkor?

Publicerad 14 maj 2019
Hej,

Jag har en fråga gällande ställande av arbetsrättsliga villkor.

Att de arbetsrättsliga villkoren ska ha en koppling till det som anskaffas innebär ju att dessa endast får reglera villkoren för de arbetstagare som sysselsätts i det arbete som avses i upphandlingen.

Skulle det faktum att en leverantörs personal även utför tjänster till andra kunder än den upphandlande myndigheten och att denne leverantörs inkomster till största del kommer från andra kunder än den upphandlande myndigheten kunna innebära att det skulle ses som oproportionerligt att ställa arbetsrättsliga villkor i form av villkor gällande lön, semester och arbetstid enligt ett centralt kollektivavtal? Som exempel kan man ju nämna upphandling av flygresor där den upphandlande myndighetens anställda som reser med ett flygbolag endast utgör en försvinnande liten andel av flygbolagets totala antal resenärer.

Jag hoppas att ni förstod min fråga, återkom annars!

Mvh
Fredrik

Fredrik Aglo

Publicerad 14 maj 2019

Hej,

Ja, det stämmer att de arbetsrättsliga villkoren bara ska gälla för de arbetstagare som utför kontraktet under kontraktstiden.

Bedömningen om villkoren behöver ställas ska utgå från vilken risk det finns att arbetstagarna utför arbetet under oskäliga arbetsvillkor när de ska utföra kontraktet. Vi ser inte att bedömningen påverkas av hur stor del av leverantörens omsättning som omfattas av kontraktets värde. Det faktum att arbetstagare vid samma tillfälle exempelvis utför resor även till andra kunder, som vid flygresor, är irrelevant för behövlighetsbedömningen.

Med det sagt behöver de arbetsrättsliga villkoren inte nödvändigtvis inkludera administrativ eller annan personal som endast utför indirekta eller mindre arbetsuppgifter under kontraktstiden. Det är däremot viktigt att kontrollera villkoren och hantera eventuella brister för de arbetstagare som utför relevanta delar av kontraktet på uppdrag av er organisation under uppföljningen av avtalet.

Lena

15 maj 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.