Start

Inkluderas industristäd och sanering i riskbedömningen för arbetsrättsliga villkor i städbranschen?

Publicerad 25 juni 2019
Hej,

Bra att ni har börjat arbeta fram riskbedömningar. Inkluderas industristäd och sanering i riskbedömningen gällande arbetsrättsliga villkor i städbranschen? Eller är de liksom fönsterputs undantagna?

Industristäd förekommer i våra kommunala verksamheter inom ex. kollektivtrafik samt vatten och energi. Sanering förekommer på ex. offentliga toaletter samt inom olika former av boenden mm.

Helena

Publicerad 25 juni 2019

Hej,

Vi har tagit fram villkor inom städtjänster baserat på två olika centrala kollektivavtal. Det ena är Serviceentreprenadavtalet mellan Kommunal och Almega. Det kollektivavtalet omfattar städning som utförs vid sjukhus, vårdinrättningar och skolor, enligt vad som framgår av kollektivavtalet. Det andra kollektivavtalet är Serviceentreprenadavtalet mellan SEKO, Fastighetsanställdas förbund (Fastighets) och Almega. Det kollektivavtalet omfattar städning som utförs av serviceentreprenadföretag som är anslutna till Almega Tjänsteföretagen, enligt vad som framgår av kollektivavtalet.

Utöver dessa kollektivavtal förekommer städning i många olika typer av verksamheter och till exempelvis regleras nog industristäd i det centrala kollektivavtal som reglerar industriarbetarna. I din situation gällande kollektivtrafiken så regleras städning av bussar och de tillhörande lokalerna i Bussbranschavtalet mellan Kommunal och Sveriges Bussföretag. Vilket kollektivavtal som gäller för arbetstagare inom vatten och energi är inget vi har kunskap om.

Gällande sanering av till exempelvis offentliga toaletter så skulle jag rekommendera att du tar kontakt med Almega Tjänsteföretagen och kollar med dem om sanering av offentliga toaletter är något som deras medlemsföretag utför och om det regleras i Serviceentreprenadavtalet mellan dem och SEKO/Fastighets.

Lena

25 juni 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.