Projektering av inneklimat kontorslokaler och installationssamordnare
Nivå: Avancerad nivå. Finns även som Basnivå och Spjutspetsnivå
Ett bra inneklimat är viktigt för människors hälsa och kan ha stor påverkan på hälsan eftersom de flesta idag tillbringar huvuddelen av sitt liv inomhus och andas den luft, med allt som är i den. Luftbyte med frisk ren luft, ventilation och luftfilter där det är nödvändigt är viktiga för en hälsosam inomhusmiljö. Temperaturer påverkar människors förmåga att fungera tillfredställande både i hemmet och på arbetsplatsen.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11437
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Konsulten/ Projektören / Entreprenören ska under givna förutsättningar utföra och redovisa en projektering som säkerställer att beställarens krav på inneklimatets kvalitet kan uppfyllas. Kraven för projekteringen beskrivs nedan.
[TILL BESTÄLLAREN! Ta bort de alternativ som inte passar av Konsulten eller projektören eller Entreprenören. Upphandlas endast projektering som en tjänst behålls Konsulten eller projektören. Upphandlas totalentreprenad behålls Entreprenören.]
Konsulten/ Projektören / Entreprenören ska genomföra projekteringen med sedvanlig sakkunskap och med fackmässigt utförande. För att säkerställa sakkunskap och fackmässigt utförande ska Konsulten/projektören utse en person med ansvar och mandat som sakkunnig installationssamordnare för projektet. Den sakkunnige installationssamordnaren ska utses i samråd med beställaren.
Den sakkunnige installationssamordnaren ska:
- Fastställa rutiner och tidpunkter för löpande återkoppling till beställaren av hur projekteringen fortskrider.
- Kvalitetsgranska projekteringshandlingarna allt eftersom som dessa färdigställs.
- I kvalitetsgranskning ska nedanstående punkter följas och behandlas.
- I återkoppling ska nedanstående punkter följas och behandlas.
[TILL BESTÄLLAREN! För nedanstående stycke och punkter gäller att ni måste välja någon av de två alternativa skrivningarna! Om programhandlingen detaljerat beskriver vad som krävs av projekteringen avseende inneklimatet, så ta bort alternativ skrivning B. Använd då istället skrivning A. Om programhandlingen inte är detaljerad i vad som krävs av projekteringen avseende inneklimatet, eller om krav på inneklimat inte finns. Ta bort alternativ skrivning A, använd då istället skrivning B. Ändra också på de punkter som är motstridiga era eventuella krav så inte målkonflikter uppstår! Ta sedan bort denna parantes för den är enbart information till er som upphandlare/beställare!]
Skrivning A)
Projekteringen eller annan utredning ska säkerställa beställarens krav på inneklimatet. Beställarens krav på inneklimatets kvalitet anges i programhandlingen för inneklimat för aktuellt projekt. Programhandlingen för inneklimat bifogas upphandlingsunderlaget.
- Konsulten/ Projektören / Entreprenören [TILL BESTÄLLAREN! Ta bort de som inte är aktuellt!] dokumentation över projekteringen ska tydligt redovisa hur projekteringen har följt och omhändertagit programhandlingens krav och kvalitetsnivåer avseende inneklimatet. Avvikelser ska också beskrivas och motiveras.
- Beställaren ska granska och godkänna eventuella avvikelser från beställarens krav och kvalitetsnivåer innan projekterat inneklimat får fastställas.
Material som bifogas upphandlingsdokumentet:
- programhandlingen för inneklimat för aktuellt projekt.
Skrivning B)
Projekteringen eller annan utredning ska säkerställa beställarens krav på inneklimatet. Utöver vad som står i programhandlingen om inneklimat så gäller beställarens tekniska krav och kvalitetsnivåer och information i Tabell 1 (nedan kallade ”kraven”), som bifogas.
Grunden för rumsfunktionskort för byggnadens olika typrum ska upprättas baserat på nedan. Utöver programhandlingen och tabell 1 gäller nedanstående punkter för projekteringen av inneklimatet.
Konsulten/ Projektören / Entreprenören [TILL BESTÄLLAREN! Ta bort de som inte är aktuellt!] dokumentation över projekteringen av inneklimatet ska också tydligt redovisa hur nedanstående punkter omhändertagits:
- De förutsättningar som påverkar möjligheten att upprätthålla inneklimatets kvalitet, såsom verksamhetens art, verksamhetens tider, antal personer som förväntas vistas i varje rumstyp, alstring av värme och föroreningar från apparater och processer etcetera.
- Hur risker med klimatförändringar beaktas och motverkas, speciellt avseende hur övertemperaturer inomhus ska motverkas och hanteras genom externa solskydd och interna installationer med mera. Här avses också risker att kraven på inneklimatets kvalitet inte kan upprätthållas på lång sikt, på grund av långsiktiga klimatförändringar (så som risker för frekventare övertemperaturer, uppbyggnad av ”värmekuddar” under golv och innertak, och ökade fukthalter).
- De tekniska krav och kvalitetsnivåer som anges i Tabell 1 ska användas i projekteringen, om det inte föreligger andra önskemål som föranleds av den planerade verksamhetens förväntade behov. Andra tekniska krav och kvalitetsnivåer än de som anges i tabellen får då användas under förutsättning dels att avstegen från tabell 1 är tydligt dokumenterade i det förslag som beställaren ska ta ställning till och dels att Konsulten/ Projektören / Entreprenören [TILL BESTÄLLAREN! Ta bort de som inte är aktuellt!] har upplyst beställaren om avstegen.
- Definitioner på vistelsezoner för objektet/en ska föreslås. Det ska ske med ledning av beställarens underlag och aktuella myndighetsrekommendationer. (Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och Boverket.)
- Vistelsezoner ska anges för varje typrum i byggnaden/erna (objektet/en). Beställarens krav och kvalitetsnivåer ska uppfyllas inom vistelsezonen och för varje förekommande driftfall. I de fall personer planeras att kunna placeras utanför vistelsezonen (så som kontorsplats vid fönster och liknande) så ska angivna krav och kvaliteter uppfyllas även utanför vistelsezonen.
- Definitioner av vistelsezoner ska fastställs i samråd med beställaren.
- De fastställda inneklimatkraven inklusive värden och kvalitetsnivåer.
- Att kraven på inneklimatets kvalitet ska vara uppfyllda i varje rum, då rummet används
- De huvudsakliga argumenten för valet av projekterad lösning framför andra alternativa lösningar som också kan uppfylla de aktuella kraven.
- Att beräkningar och simuleringar också testar de rum som har svårast förutsättningar för att nå kraven med de lastfall som klimatmässigt är svårast.
- Redovisning av dimensionerande data för den kapacitet som krävs av pumparna och fläktar avseende flöden och tryckuppsättningar, erforderliga värme- och kyleffekter etc.
- Redovisning av principerna för den valda lösningens funktion vid samtliga driftfall som kan förutses – beroende på varierande verksamhet, årstid, väderlek etcetera.
- Instruktioner ska arbetas fram för åtgärder/lösningar som säkerställer att ventilationsluften kan tillföras utan risk för buller och vibrationer samt störande luftrörelser.
- Instruktioner ska arbetas fram för hur projekterad lösning är avsedd att styras och regleras.
- Redovisning av hur projekterad lösning tillvaratar beställarens krav på energieffektivitet för installationer och avseende byggnadens energianvändning.
- Instruktioner ska arbetas fram för hur projekterad lösning på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan besiktigas, funktionskontrolleras och övervakas.
- Instruktioner ska arbetas fram för hur projekterad lösning på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan rensas/rengöras och skötas i övrigt.
- Instruktioner om att innan överlämning till beställaren genomförs så ska kontroller för varje förekommande driftfall ska utföras.
- Instruktioner ska arbetas fram för hur kraven ska verifieras genom kontroller.
- Instruktioner ska fastställas vem som ska genomföra kontrollerna.
Beställaren ska granska och godkänna eventuella avvikelser från beställarens krav och kvalitetsnivåer innan projekterat inneklimat får fastställas
Material som ska användas:
- Programhandling
- Bilaga 1 - Tabell 1, Avancerad nivå/ spjutspetsnivå. Beställarens tekniska krav och kvalitetsnivåer
Material som bör användas som arbets- och beräkningsunderlag samt stöd för att arbeta fram innehållet om inneklimat i programhandlingen anges nedan. Materialet bör användas under uppdraget och ska inhämtas från beställaren:
-
Bilaga 2 – Informationsbilaga inneklimat, tillhandahålls av beställaren.
-
SVEBY Klimatdatafiler-för-2018-v1.0
-
Enberg (2015) Minimikrav på luftväxling. Utgåva 10. ISBN 978-91-637-7626-7
-
Ekberg, m. fl. (2013) R1 – Riktlinjer för specifikation av inneklimatkrav EMTF Förlag AB. ISBN 9789197627184.
-
Avseende ökade risker som klimatförändringar medför så ska information som finns på SMHI:s klimatportal och som berör byggnaders inneklimat beaktas.
[Texten nedan gäller för båda skrivningarna A och B. Ta sedan bort denna parantes för den är enbart information till er som upphandlare/beställare!]
Dynamiska simulerings- och beräkningsprogram ska användas för att beräkna och simulera utfall. Kontroll bör ske mot kompletterande beräkningsmodeller så som exponeringsmodeller, komfortmodeller och predicted heat strain.
Konsulten/projektören/entreprenören ska i samråd med beställaren upprätta mät- och kontrollplaner för funktionskontroller och för verifiering av att inneklimatkraven uppfylls. Mät- och kontrollplanerna ska redovisa behovet av successiva kontroller under byggskedet, mätningar och kontroller i samband med slutbesiktning samt löpande mätningar och kontroller under garantitiden.
Kraven på inneklimat ska inarbetas i bygghandlingarna, mät- och kontrollplaner och övriga handlingar för säkerställande av inneklimatets kvalitet.
Förslag till bevis
Kravet är en uppdragsbeskrivning av hur projektering för inneklimat ska ske, under avtalstiden. Inget bevis krävs i anbudet för detta krav.
Förslag till uppföljning
Uppföljning av kravet sker genom att installationssamordnaren kvalitetsgranskar projektering och handlingar så att det som anges i programhandlingen eller/och punkter i kravet uppfylls.
Uppföljning kan ske löpande genom projekteringen.
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser för nybyggnad av lokaler
Hur kravet ska användas
I kravet finns Konsulten/ Projektören / Entreprenören i kursiverad text. Upphandlaren ska välja det alternativ som passar för den aktuella upphandlingen. Upphandlas endast projektering så välj Konsulten eller projektören och ta bort entreprenören ifrån kravtexten. Upphandlas totalentreprenad eller annan entreprenadform där projektering ingår så använd entreprenören och ta bort Konsulten/ projektören ifrån kravtexten.
För det som gäller för projekteringen så måste ni måste välja mellan de två alternativa skrivningarna A eller B! Om programhandlingen är detaljerad avseende vad som krävs av projekteringen avseende inneklimatet så ta bort alternativ skrivning B använd då istället skrivning A. Om programhandlingen inte är detaljerad avseende vad som krävs av projekteringen avseende inneklimatet, eller om krav på inneklimat inte finns i underlaget så ta istället bort alternativ skrivning A, använd då istället skrivning B. Ändra också på de punkter som är motstridiga era eventuella krav så inte målkonflikter uppstår!
Ta sedan bort denna parentesen som finns i kravet för det är endast information till dig som upphandlare!
Skrivning A i kravet kan användas under förutsättning att en programhandling för inneklimatet har upprättats och programhandlingen innehåller preciserade funktionskrav för byggnadens inneklimat med tekniska krav och kvalitetsnivåer och värden. Programhandlingen för inneklimatet utgör därmed en del av detta krav och måste bifogas i upphandlingsdokumentet (förfrågningsunderlaget).
Dynamiska simulerings- och beräkningsprogram ska användas för att beräkna och simulera utfall. Sådana är exempelvis IDA.
Kontroll bör ske mot kompletterande beräkningsmodeller så som exponeringsmodeller, komfortmodeller och predicted heat strain.
Arbetsmiljöverket har information om olika exponeringsberäkningsmodeller, https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/kemiska-risker-och-luftfororeningar/vagledningen-till-foreskrifterna-om-kemiska-arbetsmiljorisker/luftfororeningar/bedoma-om-luften-ar-godtagbar/#3
För predicted heat strain, för att beräkna hur värme påverkar människa, finns ett app-baserat verktyg från University of Queensland. http://www.thethermalenvironment.com/the-predicted-heat-strain-mobile-application/
Det termiska klimatet har ett eftersträvansvärt temperaturintervall (ett slags optimum) som gör att det inte är för kallt och inte för varmt. I det fallet kan en högre ambitionsnivå uppnås genom att i högre grad undvika temperaturer som avviker allt för mycket från den eftersträvansvärda nivån. Det vill säga, det accepterade temperaturintervallet blir smalare ju högre ambitionsnivå man har.
Luftkvaliteten har däremot inte något eftersträvansvärt ”optimum” som man kan styra mot. Det finns dock två grundläggande krav på luftens kvalitet: 1) Luften får inte innehålla hälsoskadliga föroreningar. 2) Luften ska upplevas som frisk och fräsch.
Det finns i praktiken endast små möjligheter att gradera luftkvaliteten i olika kvalitetsnivåer. Därför är de krav som avser luftens kvalitet och ventilation desamma i alla tre nivåerna i kriterierna.
Under en stor del av året så kommer Avancerad nivå vara lik basnivån, det vill säga med ett inomhusklimat som normalt anses komfortabelt. Perioder med högre rumstemperaturer begränsas dock mer i avancerad nivå än i basnivån. Därutöver ska risken för störningar i form av drag och ojämn temperatur ska begränsas ytterligare. Denna nivå ska normalt kunna uppnås utan att kyla behöver tillföras men däremot kan effektiva solskydd placerade utanför klimatskärmen, exempelvis markiser, behövas.
För kontor, skolor och förskolor så innebär denna nivå att tilluften alltid ska filtreras, vilket gör den lämplig när sådana lokaler ska anpassas för allergiker.
Som anpassning till ett förändrat klimat med fler dagar med övertemperaturer så kan avancerad nivå användas för byggnader som ska ha verksamhet där inte basnivåns acceptans för dagar med övertemperaturer kan godtas.
Miljömål
Agenda 2030
Motiv
Bra inomhusklimat främjar god hälsa, komfort, välbefinnande, produktivitet och inlärning. Bristfälligt inomhusklimat kan orsaka missnöje, klagomål, förvärrade sjukdomssymptom, allergier. Därutöver måste tid och kraft läggas på att hantera klagomål och felanmälningar. Det finns exempel på fastighetsägare som drabbats av mycket stora kostnader och mycket dålig publicitet just på grund av att man inte lyckats säkerställa ett bra, eller åtminstone acceptabelt inomhusklimat.
Tydligt formulerade krav som sedan verifieras är en hörnsten för att ett byggprojekt ska bli lyckat. Om byggprocessen inte kvalitetssäkras i detta avseende är risken överhängande att fastighetsägaren i efterhand tvingas till mycket kostsamma insatser. Dels kan utredningar behövas för att identifiera orsaken till klagomål på inneklimatet, dels kan tekniska åtgärder och/eller ombyggnadsarbeten behövas för att avhjälpa identifierade brister och fel.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11437
- Versionsdatum
- 2019-02-15