Beställarens fuktsakkunnige, uppdragsbeskrivning
Nivå: Basnivå
Fukt är byggnadens och byggmaterialens stora fiende. Med för hög fukthalt växer mögel och svamp snabbt till och kan orsaka dålig eller ohälsosam inomhusmiljö och i längden skador på byggmaterial och konstruktion. Saneringar, reparationer och fuktbekämpande åtgärder kan blir dyrt och leder fuktskadorna leder på så vis till ökad miljöbelastning genom ökad material- och energiomsättning. Beställarkompetens om rätt hantering av fuktrisker är därför viktig i alla faser i byggprocessen.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11296
- Grupp:
- Upphandling vid programskedet
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Den fuktsakkunnige ska:
- Vara beställarens fuktsakkunnige för de projekt beställaren specificerar i aktuellt upphandlingsdokument/i avropsunderlag under ramavtalet, under hela den uppdragstid beställaren specificerat för respektive projekt.
- Bevaka, samordna och följa upp fuktfrågorna i projektet/en, enligt manual ByggaF eller likvärdigt ledningssystem och instruktioner för fuktsäkerhet i byggprojekt.
- Verka för att de aktörer som deltar i aktuellt projekt/respektive projekt, under hela byggprocessen (den projekttid som omfattas av fuktsakkunniges aktuella uppdrag) tillämpar branschstandard ByggaF i de delar som är relevanta för respektive aktör.
- Beakta ökade fuktrisker för projekten och objekten på grund av långsiktiga klimatförändringar.
- Beakta de ökade fuktrisker för projekten och objekten som längre uttorkningstider för mindre klimatbelastande betong och liknande kan medföra.
- Upprätta och tillämpa en strategi för fuktsäkerhetsarbetet.
- Genomföra en fuktsäkerhetsinventering i tidigt skede.
- Ta fram förslag till krav för fuktsäkerhet.
- Ta fram förslag till åtgärder vid krav-avvikelser
- Ta fram förslag på rutiner för uppföljning.
- Beställaren äger att fastställa krav, avvikelsehantering och rutiner.
- Utifrån ovan upprätta fuktsäkerhetsprogram samt därefter sammanställa fuktsäkerhetsbeskrivning för de faser i byggprocessen som uppdraget omfattar.
- Fuktsäkerhetsprogram och fuktsäkerhetsbeskrivningar ska uppdateras allteftersom de byggtekniska och produktionstekniska förutsättningarna blir kända.
- Samordna och kommunicera fuktsäkerhetsprogram respektive fuktsäkerhetsbeskrivning till de projektörer som ska arbeta med fuktsäkring i projekteringen,
- Granska de projekterade handlingarna ur fuktsäkerhetssynpunkt,
- Inför produktionsskedet, kommunicera fuktsäkerhetsbeskrivning till entreprenörens fuktsäkerhetsansvarig produktion,
- Deltaga på fuktronder och på annat sätt stödja fuktsäkerhetsansvarig produktion att tillämpa ByggaF,
- Fuktsakkunnige ska delta på [ SPECIFICERA ANTAL MÖTEN OCH TIMMAR]
- DENNA PUNKT ANVÄNDS ENDAST VID UPPHANLDING AV RAMAVTAL:
Antal möten fuktsakkunnige ska delta och hålla i specificeras inför respektive uppdrag i underlag till avropet. - Sammanställa dokumentation om fuktsäkerhet enligt ”ByggaF, Kapitel 6.11 Fuktsäkerhetsdokumentation”.
- Alla fuktsäkerhetskrav ska åtföljas av beskrivningar av vilka åtgärder som projektören och entreprenören ska vidta om kraven inte efterlevs.
Manual ByggaF bifogas detta upphandlingsdokumenten (förfrågningsunderlaget) som dokument, var god se bilaga _____________, under rubrik ________________ .
Fuktsakkunnig ska redovisa följande för beställaren:
- Strategin för fuktsäkerhetsarbetet när dokumentet är upprättat, dock senast, datum: _________________,
- Fuktsäkerhetsprogram och fuktsäkerhetsbeskrivning ska redovisas vid dess upprättande och vid uppdateringar, datum fastställs i samråd innan projektstart.
- Dokumentation från fuktsäkerhetsprojektering (om fuktsakkunniges uppdrag omfattar de relevanta byggfaserna), datum fastställs i samråd.
- Entreprenörens fuktsäkerhetsplan (om fuktsakkunniges uppdrag omfattar de relevanta byggfaserna) när den är upprättad. Datum fastställs i samråd.
Fuktsäkerhetsprogram och fuktsäkerhetsbeskrivning ska godkännas av beställaren eller dennes ombud. Att beskrivningen godkänns fråntar inte konsulten som är fuktsakkunnig sådant ansvar som är stadgat i det aktuella avtal (ABK eller annat avtal) som tecknas mellan konsulten (leverantören) och beställaren.
Förslag till uppföljning
Uppföljning av att fuktsakkunnig genomför uppdraget kan ske genom kontroll av att fuktsakkunnig vid fastställda tidpunkter redovisar för beställaren:
- Fuktsäkerhetsbeskrivning och uppdateringar.
- Dokumentation från fuktsäkerhetsprojektering (om fuktsakkunniges uppdrag omfattar de relevanta byggfaserna).
- Entreprenörens fuktsäkerhetsplan (om fuktsakkunniges uppdrag omfattar de relevanta byggfaserna).
Protokoll från fuktronder och möten kan granskas, intervjuer av i projektet deltagande aktörer om hur fuktsäkerhetsaspekter kommunicerats. Samt uppföljning av att övriga uppgifter i uppdraget genomförs inom fastställda tider.
Beställaren och fuktsakkunnige kan fastställa en plan för när och hur återrapportering och avstämningar ska ske från fuktsakkunnige till beställaren.
Föremål för upphandling
Olika konsulttjänster som avser uppdrag inom programskedet, så som utredningar, underlag och att arbeta fram en programhandling.
Information om kriteriet
Den fuktsakkunnige bör anlitas för hela projektets tid, under hela byggprocessen och med start så tidigt i processen som möjligt. Upphandlas den tjänsten vid programfasen behövs inte motsvarande tjänst upphandlas på nytt längre fram i projektet och i byggprocessen. Beställarens fuktsakkunnige utgör beställarens (den upphandlande organisationens) fackkunskap gällande fuktsäkerhet och fuktfrågor. Beställarens fuktsakkunnige representerar beställaren avseende dessa frågor, under byggprojekten. Beställarens fuktsakkunnige är kvalitetsansvarig avseende fuktaspekter. Fuktsakkunnig bör arbeta med/i ett projekt från och med programfasen till och med garantitiden tills objektet (byggnaden/fastigheten/anläggningen) har överlämnats av entreprenören till beställaren. Detta kriterium är tänkt att beskriva den fuktsakkunniges uppdrag så att det täcker alla delar av byggprocessen.
Beställaren ska i upphandlingsdokumenten specificera de projekt och den tid uppdraget omfattar. Fuktsakkunniges uppdragstid bör därför omfatta byggnadens/objektets projekttid under samtliga byggfaser. Detta kriterium kan också användas för upphandling av ramavtal avseende fuktsakkunnig. I kavets första punktlista ska då några punkter justeras:
Dels punkt två: ”Oberoendet avser de projekt och uppdrag som denna upphandling berör/avrop under ramavtalet berör. Uppdraget avser de i upphandlingsdokumenten (förfrågningsunderlaget) nämnda projekt/en.” De delar av kursiverad text som inte är aktuella ska strykas. Upphandlas ramavtal så används endast texten ”…avrop under ramavtalet berör…” i citerade mening.
Dels punkt fyra från slutet i listan: ”Fuktsakkunnige ska delta på [SPECIFICERA ANTAL MÖTEN OCH TIMMAR]” Denna punkt tas bort vid ramavtalsupphandling.
Dels punkt tre från slutet i listan: ”FÖLJANDE PUNKT ANVÄNDS ENDAST VID UPPHANLDING AV RAMAVTAL:
Antal möten fuktsakkunnige ska delta och hålla i specificeras inför respektive uppdrag i underlag till avropet.”
Ta bort den text som inte är aktuell. Ange antalet möten och timmar som den fuktsakkunnige förväntas delta. Det ger mer rättvisande bild av vad beställaren förväntar sig och jämförbara anbud.
Bygga F beskriver hur fuktsäkerhetsarbetet ska gå till, vad som ska/bör göras och vilka aspekter som är viktiga. Manualen ger den övergripande bilden av metoden. Till detta hör ett antal mer specifika verktyg som också bör användas i fuktsäkerhetsarbetet. För att konsulterna (leverantörerna) som lämnar anbud ska förstå omfattningen av uppdraget som fuktsakkunnig så måste Manualen ByggaF bifogas upphandlingsdokumenten (förfrågningsunderlaget). Den måste också bifogas för att upphandlingsunderlaget ska bli tillräckligt transparent och uppfylla kravet på likabehandling. Det räcker inte med en hänvisning till en webb-sida, som upphandlaren eller beställaren inte kontrollerar, där dokumentet eller informationen finns. Upphandlaren måste därför ladda ned Manualen ByggaF från Bygga F:s webb här: http://www.fuktcentrum.lth.se/fileadmin/fuktcentrum/PDF-filer/ByggaF_Branschstandard/1_ByggaF_branschstandard.pdf och bifoga eller bygga in handlingen i upphandlingsdokumenten (förfrågningsunderlaget). I kravskrivningen ovan finns meningen: "Manual ByggaF” bifogas detta upphandlingsdokumenten (förfrågningsunderlaget) som dokument, var god se bilaga _____________, under rubrik ________________ ." Om manualen inte byggs in i upphandlingsunderlaget så måste upphandlaren bifoga handlingen, då bör upphandlingsdokumenten hänvisa till var handlingen finns, det görs på de tomma strecken i den citerade meningen.
Branschregler, exempel Säker Vatteninstallation, är utföranderegler som uppfyller kraven i BBR och är branschens erfarenhet på bra utförande. Utförande enligt branschregler är att betrakta som fackmässigt utförande. Försäkringsbolagen ställer krav på utförande enligt branschregler för att försäkringen ska gälla fullt ut. Idag finns branschregler för:
- ByggaF:s mall ”Fuktsäkerhetsplan produktion” http://www.fuktcentrum.lth.se/verktyg-och-hjaelpmedel/fuktsaekert-byggande/byggaf-metoden/
- AMA Hus YSC 1132
- RBK - Rådet för byggkompetens, metod för fuktmätningar i betong http://www.rbk.nu/ladda-ner-bestall/fuktmatningsmanual__36
- BKR:s branschregler för våtrum, https://www.bkr.se/fakta/branschregler/
- MVK måleribranschens regler för våtrum, https://www.vatrumsmalning.se/dokument-och-lankar
- GVK:s branschregler Säkra våtrum https://www.gvk.se/branschregler
- Säker Vatteninstallation https://www.sakervatten.se/branschregler
Branschreglerna är frivilliga och måste därför avtalas mellan beställare och behörig entreprenör för att gälla.
Avseende de ökade fuktrisker som klimatförädnringar medför så kan mer information hämtas från SMHI:s klimatportal, http://www.klimatanpassning.se/atgarda/byggnader-1.89112
Om AMA används så måste varje bilaga anges under rubrik AFB.22 Förteckning över förfrågningsunderlag, annars riskerar man att bilagorna inte gäller enligt entreprenadjuridiken.
Fuktsäkerhetsbeskrivningen är ett dokument som syftar till att man på ett systematiskt sätt går igenom och dokumenterar projektets förutsättningar ur fuktsynpunkt och vilka åtgärder som krävs av de olika aktörerna för att säkerställa att byggnaden inte får oönskade konsekvenser av fukt. Fuktsäkerhetsbeskrivningen ska uppdateras allteftersom de byggtekniska och produktionstekniska förutsättningarna blir kända.
Långsiktiga klimatförändringar medför förändrade nedebördsmönster och luftfuktighet. Beställaren och dennes fuktsakkunnige måste beakta ökade fuktrisker för projekten och objekten på grund av detta. Sådana fenomen kan vara ökad frekvens av och nedebördsvolym vid skyfall, risker för översämning i källare, backspolning av avlopp, ökad fuktbelastning på material - med risk för mikorbiell påväxt som följd (alger och mögel) med mera.
Arbete för att minska olika materials klimatpåverkan kan påverka materialvalen eller materialens egenskaper avseende fukt. Exempelvis så är betong ett mycket klimatbelastande material. För att minska klimatpåverkan från betong kan olika fyllnadsmaterial användas. Fyllnadsmaterialen kan dock påverka betongens uttorkningstider så dessa blir längre. Beställaren och dennes fuktsakkunnige måste beakta de ökade fuktrisker för projekten och objekten som längre uttorkningstider för mindre klimatbelastande betong och liknande kan medföra.
Projektets fuktsakkunnig ska representera enbart beställaren och vara oberoende av andra aktörer. Oberoendet avser de projekt och uppdrag som den aktuella upphandlingen omfattar, eller det aktuella uppdrag/projekt som avrop under ramavtalet omfattar. En avtalsklausul bör därför finnas i avtal mellan leverantören (konsulten) och beställaren som säkerställer den fuktsakkunniges lojalitet gentemot beställaren och oberoende från andra aktörer som kan vara del av de projekt som beställaren bedriver. En sådan klausul bör dock inte förhindra fuktssakkunnig (och dennes företag - leverantören) att samtidigt ha andra uppdragsgivare så länge det inte uppstår intressekonflikter för den fuktsakkunnige eller leverantören mellan olika uppdragsgivare, kunder eller leverantörer. Det bör också finnas en klausul som stadgar om att potentiella och verkliga intressekonflikter, av ovan nämnd art och liknande, skriftligen ska anmälas till beställaren snarast.
Fuktsakkunnig ska anlitas tillräckligt tidigt i projektet för att kunna genomföra en tidig fuktriskinventering samt formulering av krav, avvikelsehantering, rutiner. Beställaren ska besluta om dessa. Fuktsakkunnig ska också se till att rätt handlingar bifogas i upphandlingsdokumentation och kontraktshandlingar. Med handlingar avses här fuktsäkerhetsprogram eller fuktsäkerhetsbeskrivningar och liknande. Det är därför viktigt att den fuktsakkunnige har rätt kompetens. Upphandlingsmyndigheten har även kriterium som bör användas för att ställa krav på den fuktsakkunniges kompetens. Fuktsakkunnig bör arbeta med/i ett projekt från och med programfasen till och med garantitiden tills objektet (byggnaden/fastigheten/anläggningen) har överlämnats av entreprenören till beställaren.
Då fuktsakkunnige är med och tar fram krav och utformar upphandlingsdokument och förbereder en upphandling för ett projekt så bör beställaren upplysa leverantören om att leverantören enligt LOU 4 kap, 8§ (bland annat) kan vara förhindrad att själv delta med anbud i upphandlingen.
Miljömål
Motiv
Syftet med kriteriet är att hjälpa beställaren att beskriva vad den fuktsakkunniges uppdrag består i. Den fuktsakkunnige bör anlitas för hela projektets tid, under hela byggprocessen och med start så tidigt i processen som möjligt. Upphandlas den tjänsten vid programfasen behövs inte motsvarande tjänst upphandlas på nytt längre fram i projektet och i byggprocessen.
Det är mycket viktigt att ambitionsnivån för projektets fuktsäkerhet väljs aktivt av beställaren. Om ambitionsnivån avgörs av annan aktör, exempelvis passivt hamnar på en totalentreprenör så är risken stor att kvaliteten blir lidande och viktiga fuktsäkerhetsaspekter missas.
En fuktsakkunnig konsult ska hjälpa beställaren att upprätta en strategi för hur fuktsäkerhetsarbetet i projektet ska drivas och följas upp. Branschstandarden ByggaF är en metod som säkerställer, dokumenterar och kommunicerar fuktsäkerheten i hela byggprocessen, från planering till förvaltning. Metoden innehåller rutiner och hjälpmedel för alla aktörer från beställare, arkitekter och övriga konsulter, materialleverantörer, entreprenörer till driftspersonal och förvaltare.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11296
- Versionsdatum
- 2019-09-24