Flamskyddsmedel i textilier där flamskyddande funktion efterfrågas
Nivå: Basnivå
Genom att använda kravet begränsas miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel i textilier.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10016:3
- Grupp:
- Tillägg för textil med specialfunktioner
Kriterietext
I textiler med flamskyddande funktion som levereras enligt kontraktet ska de ämnen som listas i tabellen nedan inte ingå halter över 5 mg/kg textil.
Ämne |
CAS-nr |
Octabromodiphenyl ether (oktaBDE) |
32536-52-0 |
Polybrominated biphenyls (PBB) |
59536-65-1(mix) |
Tris[2-chloro-1-chloromethyl)ethyl] phosphate (TDCPP) |
13674-87-8 |
Tris(1-aziridinyl)-phosphine oxide (TEPA) |
545-55-1 |
Tris(2,3-dibromopropyl) phosphate (TBPP) |
126-72-7 |
Tris(2-kloretyl)fosfat (TCEP) |
115-96-8 |
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens för någon av till exempel följande märkningar:
- Ökotex Standard 100 (produktklass I, II, III, IV) 2021- 2023
- Nordisk Miljömärkning (Svanen), Textiles, hides/skins and leather, version 4
- GOTS version 6.0 (2020) eller 7.0 (2023)
- bluesign APPROVED – BSSL (bluesign system substance list, användningsområde A, B och C), version 13 eller 14
- Teknisk dokumentation, till exempel analysrapport från ackrediterat laboratorium som visar att flamskyddsmedlen i kravet inte finns i textilen eller information som visar hur funktionen flamskydd uppnås utan tillsats av flamskyddsmedel.
- Leverantörens egendeklaration inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Märkning
Om kravet verifierats med en märkning kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns en giltig licens för den aktuella produkten. Detta kontrolleras på respektive webbplats: Ökotex, Nordisk miljömärkning (Svanen), EU Ecolabel, GOTS.
Om kravet verifierats med bluesign så kan giltigt certifikat begäras in från leverantören. Leverantören kan i sin tur få det från sin ”bluesign system partner” i leverantörskedjanbluesign APPROVED gäller för enskilda textilier. Används bluesign APPROVED som bevis behövs det därför ett certifikat för varje ingående textil i produkten.
Analysrapport
Om kravet verifierats med analysrapporter, gör stickprovskontroller på analysrapporterna och kontrollera att värdena ligger under kravets gränsvärde för respektive flamskyddsmedel. Kontrollera även att analyserna utförts av ett ackrediterat laboratorium.
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
If a verified self-declaration is used to prove that the requirement is fulfilled, request the supplier’s self-declaration, including documentation showing that the requirement is met. The self-declaration shall be verified by a verification body accredited for the task in accordance with ISO / IEC 17029 or equivalent standard.
Hur kravet ska användas
Kravet ska endast användas där flamskyddande funktion efterfrågas.
Det finns idag ett begränsat antal ackrediterade verifieringsorgan enligt ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan), eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan dock komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Denna möjlighet finns därför med i listan med möjliga bevis. Mer information om standarden finns på www.swedac.se.
Miljömål
Motiv
Flamskyddsmedel används för att försvåra antändning och hindra spridning av brand. Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel och många dem kan vara svårnedbrytbara, bioackumulerande och hälsoskadliga. Exempel på sådana flamskyddsmedel är de som innehåller brom, klor och/eller fosfor.
De flesta flamskyddsmedlen som är listade i kravet omfattas av olika begränsningar i bilaga XVII till förordning (EG) 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach)). Några är eller misstänks vara cancerframkallande och/eller reproduktionstoxiska och upptagen på Reach kandidatförteckning. Detta krav går längre än begränsningarna i bilaga XVII, antingen genom lägre gränsvärde eller genom att omfatta flera typer av textilier.
Det finns även flamskyddsmedel som är förbjudna enligt POPs-förordningen (förordning (EU) 2019/1021 om långlivade organiska föroreningar). De listas inte här då textiler som sätts på marknaden måste uppfylla de förbud som anges i POP:s.
Genom att förebygga brandrisker och anpassa textilier, material och möbler i lokaler, kan behovet av flamskyddade textilier minskas. Olika typer av fibrer antänds olika lätt eller inte alls. Ull är till exempel betydligt mer flamhärdigt än bomull. Syntetfibrer brinner och smälter, men det finns också syntetfibrer med inneboende flamskydd som till exempel polyesterfibern Trevira CS. Formen på materialet har också betydelse, ett "fluffigt" tyg brinner lättare än ett tyg som är tjockt och tätt vävt.
Mer information om flamskydd och lös inredning finns att läsa på MSB: s webbplats1.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10016:3
- Versionsdatum
- 2021-05-25
2021-05-25, Krav ID 10016:3: De flamskyddsmedel som omfattas av POPS-förordningen ((EU) 2019/1021) har strukits från kravtexten.
2017-12-21, Krav ID 10016:2 Tidigare version