Halogenerade flamskyddsmedel i plast och gummidelar
Nivå: Basnivå
Halogenerade flamskyddsmedel är giftiga och svårt nedbrytbara i miljön.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11401
- Grupp:
- Storbildsskärmar
Kriterietext
Samtliga plast- och gummidelar i angiven produkt/produkter, som ingår med minst 25 gram, ska inte innehålla halogenerade flamskyddsmedel i mer än 0,1 viktprocent. Som plast- och gummidelar räknas de delar som huvudsakligen består av plast och/eller gummi, det vill säga minst 50 viktprocent.
Undantag
Mönsterkort, elektroniska komponenter (exempelvis resistorer, kondensatorer, transformatorer och fläktar) samt alla typ av isoleringsmaterial för kablar. Fluororganiska tillsatsämnen/additiver som används för att ändra/modifiera droppbeteendet hos plast som utsätts för brand eller för att förbättra processegenskaper undantas från kravet förutsatt att de ingår i halter under 0,5 viktprocent av det homogena materialet. Det homogena materialet avser varje enskild plastdel.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens för av till exempel följande märkning
- TCO Certified för bildskärmar, generation 9.
- Intyg från produkttillverkaren som styrker att halogenerade flamskyddsmedel inte ingår i produktens plast- och gummidelar i halter över 0,1 viktprocent respektive 0,5 viktprocent i enlighet med kravet. Säkerhetsdatablad samt annan teknisk dokumentation för samtliga flamskyddsmedel från råvaruleverantörerna ska finnas tillgängliga som underlag för detta.
Förslag till uppföljning
Märkning
Om kravet verifierats med en märkning kan uppföljning göras genom att kontrollera att det finns en giltig licens, certifiering eller motsvarande för den aktuella produkten. Detta kan kontrolleras på bland annat: TCO Certified.
Intyg baserad på teknisk dokumentation
Om kravet verifierats med ett intyg baserad på teknisk dokumentation från produkttillverkaren, begär in den tekniska dokumentationen för samtliga flamskyddsmedel som används för att säkerställa att det inte är halogenerade flamskyddsmedel.
Information om kriteriet
Halogenerade flamskyddsmedel får enlighet med ekodesignförordningen (EU nr 2019/2021) inte användas i höljen och hållare (enclosures and stands) för skärmar från och med 1 mars 2021. Det här kravet täcker samtliga plast- och gummidelar i produkten som innehåller flamskyddsmedel och går därmed längre än ekodesignförordningen (EU nr 2019/2021).
Undantaget för mönsterkort ökar utbudet av produkter som uppfyller ovanstående krav.
För kablar finns ett separat krav rörande halogener, se kravID 11174.
Miljömål
Motiv
Flamskyddsmedel används för att hindra eller fördröja att ett material börjar brinna. Halogenerade flamskyddsmedel, såsom exempelvis bromerade flamskyddsmedel, är giftiga, kan ansamlas i levande organismer och bryts inte ner i miljön1. De bromerade flamskyddsmedlen kan transporteras långa vägar i luften och stannar kvar i miljön under mycket lång tid. De finns i relativt höga halter i miljön, bland annat som förorening i vatten, sediment och i vattenlevande djur2.
I ekodesignförordningen 2019/2021 får inte halogenerade flamskyddsmedel finnas i de elektroniska bildskärmarnas hölje eller stativ, men övriga plast- och gummidetaljer regleras inte.
Undantaget gällande mönsterkort finns med då det på marknaden inte finns så stort utbud av mönsterkort som uppfyller kravet om halogenerade flamskyddsmedel. Mönsterkort måste ändå uppfylla lagstiftningskrav gällande flamskyddsmedel.
Fluororganiska ämnen som tillsätts för att modifiera droppbeteendet vid brand, det vill säga hur plasten smälter vid brand, undantas för att säkerställa att produkterna uppfyller säkerhetsaspekter. Det homogena materialet avser varje individuell plastdel, det vill säga att mängden fluororganiska ämnen undantas upp till och med 0,5 viktprocent av varje enskild plastdel.
Båda undantagen är harmoniserade med TCO Certified för att kunna använda TCO Certified som bevis.
1 Källa: https://www.kemi.se/kemikalier-i-vardagen/kemikaliesmarta-val/flamskyddade-varor
2 Källa: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/miljofororeningar/organiska-miljogifter/flamskyddsmedel-i-miljon/
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11401
- Versionsdatum
- 2020-04-07
- Senast granskad
- 2023-05-02