Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg
Nivå: Basnivå
Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11450
- Grupp:
- Inredd bur
Kriterietext
För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
- I vilket land mjölken är mjölkad
- I vilket land ägget är värpt
- I vilket land ägg och/eller mjölkråvaran är förädlad, där så är relevant.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Information om råvarans ursprungsland, exempelvis ursprungsmärkning, i produktdatabas, webbsida eller liknande.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras att information om råvarans ursprungsland kan lämnas, exempelvis genom:
- Information om råvarans ursprungsland i elektroniska inköps/beställningskanaler, i de prisfiler som läses in i respektive upphandlande organisations e-handel.
- Annan tillhandahållen dokumentation där informationen framgår.
För produkter som inte omfattas av ursprungsmärkning (exempelvis mjölkprodukter och förädlade äggprodukter) kommer följesedel inte säkerställa att kravet uppfylls. Identifieringsmärkning i ovalen på produkten anger bara sista produktionsplats, vilket inte säkerställer i vilket land äggen/mjölken är producerade.
Hur kravet ska användas
Observera att det inte är tillåtet att kräva ett visst ursprungsland vid offentlig upphandling. Det aktuella kravet tar därmed enbart sikte på att information ska lämnas om vilket land som råvaran kommer ifrån. Informationen om råvarans ursprungsland är inte avsedd att ligga till grund för utvärdering av anbud eftersom det kan anses strida mot de grundläggande principerna för upphandling. Informationen kan dock utgöra en viktig grund för den upphandlande organisationens interna riskanalyser och uppföljning.
Tänk på att hur informationen om råvarans ursprung ska tillhandahållas under avtalstiden bör framgå av avtalsvillkoren. Observera även att krav på att information förmedlas i specifika system kan försvåra för små och medelstora företag att lämna anbud.
Marknadstillgången kan vara begränsad för enskilda produkter. Kravet rekommenderas att användas för produkter med ett innehåll av mjölk-och/eller äggråvara på minst 20 procent Kravet går utöver svensk lagstiftning.
Motiv
Transparens och spårbarhet är viktigt för att kunna kontrollera hållbarhetsparametrar i leveranskedjan. Information om en råvaras ursprung ökar tryggheten hos måltidsgästen och kan ge upphandlande organisationer viktig information om produktens prestanda, exempelvis om vilka regelverk som tillämpats i primärproduktionen. Intresset för livsmedelsprodukters spårbarhet och råvarans ursprung ökar i hela samhället1, så även i den offentliga affären på livsmedelsområdet, och det är därför viktigt att information om i vilket land produktionen har skett kan förmedlas effektivt från producent/leverantör till den upphandlande organisationen, måltidsverksamheten, köken och måltidsgästen.
Färska ägg som produceras inom EU ska märkas med ursprungsland, producent, stall och produktionsmetod. Läs mer på om hur ägg ska märkas på livsmedelsverkets webbplats.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11450
- Versionsdatum
- 2020-12-21
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-12-21: Ursprunglig version. Ihopslagning av Krav ID 10889:1 och 11010. Kravet gäller för både sammansatta och enkla produkter, rekommenderas för produkter med ett innehåll av mjölk-och/eller äggråvara på minst 20 procent. Förtydligat att informationen ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället och under avtalets gång. Även för eventuella ersättningsprodukter.