Inredd bur
Gemensamt för alla godkända burar inom EU är att de ska vara utrustade med sittpinnar, rede, ströbad och klonötare. Beläggningsgraden får inte vara mer än nio värphöns per kvadratmeter tillgänglig area.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| ||||
Information om ursprung sammansatta produkter - ägg och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung hos mjölk och ägg kan vara upplysande för upphandlande myndigheter gällande produkten, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som gällt vid produktionen. Kriterietext För sammansatta produkter med ett innehåll av äggråvara och/eller mjölkråvara över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är producerad och förädlad. | ||||
Produktionsform - inredd bur | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Forskning har visat att både inredda burar, där hönsen går i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i större grupper, uppfyller EUs uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Oavsett produktionssystem är det viktigt att hönan kan värpa i rede, sitta på sittpinne och ströbada. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av höns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne. | ||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | ||||
Ansvarsfullt producerad fodersoja | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Odling av soja medför långtgående påverkan på miljö i odlingslandet på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, risk för nyetablering av odlingsmark i artrika skogs- och savannområden och jorderosion. Även hälsoaspekter kopplade till arbetsförhållanden för arbetare och omgivande samhälle är viktiga. Upphandlande myndigheter kan efterfråga att soja som ingår i foder vid animalieproduktion bidrar till att mer ansvarsfulla produktionssätt används. Kriterietext Soja som används under hela uppfödningstiden kan spåras genom en särhållen leverantörskedja eller täckas av certifikat inom produktionssystem som säkerställer:
| ||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | ||||
Ej näbbtrimning av värphöns | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning av värphöns tillämpas i många länder. Det innebär att en del av den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från djur vars näbb inte förändrats vid uppfödningen, t.ex. genom trimning. Kravet gäller även föräldragenerationen. | ||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
|
Gemensamt för alla godkända burar inom EU är att de ska vara utrustade med sittpinnar, rede, ströbad och klonötare. Beläggningsgraden får inte vara mer än nio värphöns per kvadratmeter tillgänglig area.
Fördelarna med inredd bur är att flockstorleken är begränsad, vilket gör att rangordningen kan upprätthållas och att risken för problem med fjäderplockning och hackning begränsas till färre individer. Djuren kommer inte heller i kontakt med sin egen gödsel vilket är gynnsamt för hygienen och minskar risken för problem med koccidios och inälvsparasiter såsom spolmask. Damm och ammoniak i stalluften kan hållas på en låg nivå vilket är gynnsamt för såväl hönsens miljö såväl som personalens arbetsmiljö. Inredd bur ger möjlighet till en effektivare utfodring, vilket minskar foderförbrukningen och därmed minskad miljöbelastning.
Oinredda burar förbjöds i Sverige 2004, då de sista dispenserna löpte ut. Förbudet gäller sedan januari 2012 i hela EU. Brister i efterlevnad av implementeringen ställer dock krav på uppföljningen.
Hela ägg och sammansatta produkter med ett ägginnehåll som överstiger 20 %.
-
Hela färska skalägg, t.ex. ägg i kartong storlek S, M, L och XL.
-
Kokta skalade ägg, t.ex. vakuumförpackade.
-
Flytande äggprodukter, t.ex. äggula, äggvita, helägg och äggröra
-
Halvfabrikat, t.ex. pannkaka och plättar.
-
Äggpulver