Inredd bur
Gemensamt för alla godkända burar inom EU är att de ska vara utrustade med sittpinnar, rede, ströbad och klonötare. Beläggningsgraden får inte vara mer än nio värphöns per kvadratmeter tillgänglig area.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Produktionsform - inredd bur | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Forskning har visat att både inredda burar, där hönsen går i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i större grupper, uppfyller EUs uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Oavsett produktionssystem är det viktigt att hönan kan värpa i rede, sitta på sittpinne och ströbada. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av höns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne. | ||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | ||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | ||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | ||||
Ej näbbtrimning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning innebär att en del av näbben förändrats för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Fjäderplockning och kannibalism är något som förekommer i minskad utsträckning i god stallmiljö med dämpad stress. Att inte tillåta näbbtrimning är därmed ett relevant kriterium för djurvälfärd. Kriterietext Råvara från kyckling och höns ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. Detta gäller även föräldragenerationen. Råvara från kalkon ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. | ||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | ||
Information om kriteriet När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium. | ||||
Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
| ||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
|
Gemensamt för alla godkända burar inom EU är att de ska vara utrustade med sittpinnar, rede, ströbad och klonötare. Beläggningsgraden får inte vara mer än nio värphöns per kvadratmeter tillgänglig area.
Fördelarna med inredd bur är att flockstorleken är begränsad, vilket gör att rangordningen kan upprätthållas och att risken för problem med fjäderplockning och hackning begränsas till färre individer. Djuren kommer inte heller i kontakt med sin egen gödsel vilket är gynnsamt för hygienen och minskar risken för problem med koccidios och inälvsparasiter såsom spolmask. Damm och ammoniak i stalluften kan hållas på en låg nivå vilket är gynnsamt för såväl hönsens miljö såväl som personalens arbetsmiljö. Inredd bur ger möjlighet till en effektivare utfodring, vilket minskar foderförbrukningen och därmed minskad miljöbelastning.
Oinredda burar förbjöds i Sverige 2004, då de sista dispenserna löpte ut. Förbudet gäller sedan januari 2012 i hela EU. Brister i efterlevnad av implementeringen ställer dock krav på uppföljningen.
Hela ägg och sammansatta produkter med ett ägginnehåll som innehåller en rimlig andel ägg för att uppföljning, till exempel 20%. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel ägg i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp:
-
Hela färska skalägg, t.ex. ägg i kartong storlek S, M, L och XL.
-
Kokta skalade ägg, t.ex. vakuumförpackade.
-
Flytande äggprodukter, t.ex. äggula, äggvita, helägg och äggröra
-
Halvfabrikat, t.ex. pannkaka och plättar.
-
Äggpulver
Tillämpningsanvisningar