Mer hållbart producerad fodersoja
Nivå: Basnivå
Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11113:1
- Grupp:
- Inredd bur
Kriterietext
Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
- Implementerade rutiner som säkerställer att omvandling till odlingsmark inte orsakar avskogning eller skada på höga bevarandevärden. Utvärderingen av vad som utgör höga bevarandevärden kan göras i enlighet med High Conservation Value Approach2, eller likvärdig utvärdering relevant för det geografiska området.
- Användning av växtskyddsmedel ska ske utifrån principerna för integrerat växtskydd (IPM3). Det innebär att förebygga växtskyddsproblem, bevaka skaderisken i odlingar/fält, behovsanpassa åtgärderna samt följa och utvärdera bekämpningsåtgärderna.
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim).
1. Med fodersoja avses sojamjöl (engelsk översättning; soybean meal), även malt eller i form av pelletar.
2. High Conservation Value Approach, www.hcvnetwork.org/hcv-approach
3. IPM (Integrated Pest Management) handlar om en hållbar användning av växtskyddsmedel. Genom att kombinera olika typer av åtgärder bekämpas ogräs, svampsjukdomar och skadeinsekter i odlingen. Växtskyddsåtgärder i din odling - Jordbruksverket.se
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltigt licens/certifikat för märkning/certifiering som uppfyller kravet, till exempel;
- RTRS (Round table on Sustainable Soy) principerna Identity Preserved, Segregated, Massbalance eller Credits/Book and Claim. Om principen för Credits/Book and Claim tillämpas kan ett intyg utfärdat från RTRS uppvisas där det framgår att motsvarande andel fodersoja som använts i produktionen av animaliska livsmedel täcks av motsvarande mängd RTRS-krediter. Läs mer om RTRS-krediter
- Pro Terra (Identity Preserved, Segregated)
- Donau Soy/Europe Soy (Identity Preserved, Segregated)
- Dokumentation som visar att fodersojan kommer från ett spårbart odlingsområde där produktionen bedömts uppfylla kriterierna i kravet och där bedömningen verifierats av en oberoende tredje part. Exempelvis genom Svenska plattformen för kriterier och process för icke-certifierade riskgrödor. (Segregated, Identity Preserved)
- Leverantörens egendeklaration inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan ske exempelvis genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt eller de produkter där kravet har ställts.
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan leverantören visa att produkten eller produkterna uppfyller kraven genom att uppvisa eget bevis eller bevis från underleverantör/foderleverantör med till exempel:
- Giltigt licens/certifikat för märkning/certifiering som uppfyller kravet, till exempel;
- RTRS (Round table on Sustainable Soy) principerna Identity Preserved, Segregated, Massbalance eller Credits/Book and Claim. Om principen för Credits/Book and Claim tillämpas kan ett intyg utfärdat från RTRS uppvisas där det framgår att motsvarande andel sojamjöl som använts i produktionen av animaliska livsmedel täcks av motsvarande mängd RTRS-krediter. Läs mer om RTRS-krediter
- Pro Terra (Identity Preserved, Segregated)
- Donau Soy/Europe Soy (Identity Preserved, Segregated)
- Dokumentation som visar att fodersojan kommer från ett spårbart odlingsområde där produktionen bedömts uppfylla kriterierna i kravet och där bedömningen verifierats av en oberoende tredje part. Exempelvis genom Svensk plattformen för riskgrödors kriterier och process för icke-certifierade riskgrödor. (Segregated, Identity Preserved)
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
Om en egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan används som bevis för kravet, säkerställ att den är verifierad av ett verifieringsorgan ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Hur kravet ska användas
Kravet omfattar konventionella livsmedel med animaliskt innehåll av kyckling, kalkon, ägg, gris, nöt, får och mjölk. För sammansatta produkter med ett sammanlagt animaliskt innehåll under 50% kan marknadstillgången variera inom olika produktgrupper. Det kan också vara resurskrävande för både köpare och säljare att följa upp. Utforska utbudet genom att göra en marknadsanalys.
Marknadsanalys
I kriteriet kan leverantören välja att uppfylla kravet med fysiskt spårbar soja, massbalans, genom köp av krediter eller en kombination av dessa. Krediter förekommer till exempel i RTRS certifieringssystem. En RTRS-kredit motsvarar ett ton certifierad soja. Organisationer som är villiga att stödja ansvarsfull sojaproduktion och/eller att balansera effekten av den soja som används i deras produkter kan förvärva RTRS-krediter. Systemet med handel av krediter har varit viktigt för att skynda på och öka förutsättningarna för omställningen mot mer hållbara produktionsmetoder av soja. Krediter kan också vara ett nödvändigt komplement när segregerade flöden av fodersoja inte går att säkerställa.
Läs mer om RTRS-krediter
Avskogningsförordningens implementering
EU:s avskogningsförordning (EUDR) 2023/1115 trädde i kraft juni 2023 och den ska vara implementerad den 30 december 2024. Förordningen innebär att företag som handlar med råvaror och produkter från nötkreatur, kakao, kaffe, oljepalm, gummi, soja och trä ska säkerställa att de inte producerats på mark som har avskogats efter den 31 december 2020 samt i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet. Syftet är att minska unionens utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald genom att minimera EU:s bidrag till avskogning och skogsförstörelse och förordningen gäller både produktion i tredjeländer och inom unionen.
Det är inte helt klart hur implementering inom livsmedelsområdet ska ske i praktiken och om (eller hur) hållbarhetskriterier inom relevanta produktområden påverkas. Vid identifierad påverkan kommer hållbarhetskriterier uppdateras så snart det är praktiskt möjligt.
Ekologisk produktion
I ekologisk produktion ska så stor andel som möjligt av djurens foder komma från den egna gården. Om soja förekommer i fodret är den ekologiskt certifierad, odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och är spårbar genom värdekedjan precis som andra ekologiska produkter. Ekologiska soja odlas framför allt i områden med låg risk för avskogning.
Enligt IFOAM och KRAV:s regelverk finns specifika krav att sojan inte får vara odlad på mark som varit av högt skyddsvärde och gjorts om till jordbruksmark under de senaste fem åren.
Om målet är att upphandla ekologisk råvara får man ekologisk fodersoja som ett mervärde på köpet. Upphandlingsmyndigheten har hållbarhetskriterier för ekologisk råvara på basnivå och avancerad nivå och de finns inom respektive produktgrupp i vår kriterietjänst.
Kriterietjänsten
Miljömål
Motiv
Soja är en näringsrik gröda med högt innehåll av bland annat protein, fett och aminosyror. Därför ingår soja ofta i foder till kyckling, värphöns och gris, och i viss utsträckning till nöt, får och mjölkkor. Sojamjöl (engelska ”soybean meal”) är den enskilt största sojaprodukten i foder och därför fokus för kriteriet.
Efterfrågan på fodersoja fortsätter att växa i takt med den ökande globala konsumtionen av kött och animaliska produkter. Stora känsliga naturområden som Amazonas och Cerrado har redan skövlats för att ge plats åt sojaodlingen. Det har en negativ påverkan på klimatet, den biologiska mångfalden och livsmiljön för lokalbefolkningen.
Genom att ställa hållbarhetskrav på den fodersoja som används vid animalieproduktion, kan offentliga köpare tillsammans med leverantörer och producenter medverka till att öka förutsättningarna för en mer ansvarsfull utveckling av sojaindustrin.
I Sverige finns Svenska plattformen för riskgrödor som lanserades i april 2022. Plattformen koordineras av ETI Sverige (Ethical Trading Initiative) och plattformens medlemmar åtar sig att ställa krav på verifierad mer hållbar soja och palmolja genom exempelvis certifiering. Liknande initiativ finns även i andra länder.
Svenska plattformen för riskgrödor
Ny avskogningsförordning
I december 2022 enades EU-parlamentet och ministerrådet om en ny förordning, den så kallade avskogningsförordningen (EU) 2023/1115. Förordningen omfattar bland annat soja, palmolja, kakao och andra riskgrödor kopplade till avskogning. Vilka konsekvenser avskogningsförordningen kommer att få för olika aktörer på marknaden är ännu inte helt känt. Förordningen ska tillämpas från och med den 30 december 2024.
Läs mer om avskogningsförordningen
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11113:1
- Versionsdatum
- 2023-06-29
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar i kriterium. Tillägg av text gällande avskogningsförordningens implementering under "Hur kravet ska användas".
2023-06-29: 11113:1 Nytt versionsnummer. Justerat kravnamn, tidigare Ansvarsfullt producerad fodersoja. Justerad kravnivå från avancerad nivå till basnivå. Uppdaterad kravtext och rättvisa arbetsvillkor har strukits då det inte ska förekomma i teknisk specifikation. Bearbetat definition av fodersoja. Lagt till Svenska plattformen för riskgrödors kriterier och process för icke-certifierade riskgrödor som förslag till bevis. Lag till förslag till uppföljning. Uppdaterat motiv och tillämpning.